Recensie: Nando Boers – Zandvoort

Samenvatting
Zandvoort is de debuutroman van schrijver Nando Boers over een jonge jongen die het wilt gaan maken in de Formule 1-wereld. Wat volgt is een rommelig verhaal waarbij heden en verleden door elkaar verweven zijn zonder een duidelijke structuur. Tel daar ook nog eens bij op dat er een blik met personages wordt opengetrokken die eigenlijk geen grote rol spelen, en daarmee weinig ontwikkeling kennen, maar wel bepalend zijn voor het gedrag van hoofdpersoon Roy Hoekstra. Wel complimenten aan de schrijver hoe hij een beter inzicht in deze mannenwereld weet te schetsen. Helaas vliegt dit boek wel uit de bocht en zal het daarom niet de finishlijn halen.
4

Zandvoort

Voor autocoureur Roy Hoekstra staat leven gelijk aan racen. In de cockpit is hij op zijn best. Met zijn collega’s vormt hij een elitegroep, omringt door benzine en rubber, champagne en pech, glitter en glamour. Op de limiet is alles helder. Maar de laatste tijd sluipen er steeds vaker gedachten zijn hoofd in die de waarde van zijn bestaan als racer ter discussie stellen.

Schimmen uit zijn raceverleden kwellen hem en de dood komt steeds dichterbij. Kun je je schuld inlossen door de droom van een ander waar te maken? Thuis, tijdens de Grand Prix van Zandvoort, komt alles wat Roy lief is en waarvoor hij vreest samen.

Nando Boers

Schrijvers Nando Boers is in de sportwereld een bekende naam. Zo studeerde hij af aan de School voor Journalistiek en aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte voor Haarlems Dagblad, Formule 1/Racereport en Sportweek/NUsport. In al die tijd heeft hij ook een aantal non-fictie boeken geschreven over de F1-wereld. Daarnaast heeft hij ook een aantal boeken geschreven over andere sporten. Zandvoort is zijn eerste roman die helemaal in het teken staat van de Formule 1. Is het ook een roman die je helemaal meeneemt in die wereld?

Roy Hoekstra

In Zandvoort volgen we het verhaal van Roy Hoekstra, een jonge jongen die gefascineerd raakt door de autosport. Op jonge leeftijd wordt hij door zijn vader meegenomen naar de races in Zandvoort, daar spaart hij ieder jaar voor. Tot hij op een dag bij een kartingsbaan komt en daar mag helpen achter de schermen. Hij leert daar Chris kennen, een andere jongen die het begint te maken in de autosport en Roy de fijne kneepjes van het vak leert. Van Chris mag Roy plaatsnemen in een kart omdat er een plekje vrij is en al snel komt Chris erachter wat voor talent er achter Roy schuilt.

Wat volgt is een interessante vriendschap tussen Chris en Roy. Chris is inmiddels uitgegroeid tot een populaire Formule 1-racer en Roy is druk bezig zijn stempel te drukken. Zo doet hij mee aan een aantal kampioenschappen en schopt hij het uiteindelijk tot de mindere teams in de Formule 1. Naast de Formule 1 is hij ook jaarlijks aanwezig om de Le Mans te rijden. Je volgt de weg van Roy naar de top in de Formule 1 en hoe het in zijn persoonlijke leven gaat.

“Die zomer stond ik in Engeland voor het eerst op het podium. Ik was als derde gefinisht en dit was echt een ereschavot, met de winnaar uit Zweden, van wie we later nooit meer iets hoorden, en aan de andere kant een Nieuw-Zeelandse jongen: Jody.”

Had interessant kunnen zijn

Zandvoort is de eerste roman van Nando Boers en in de basis had het verhaal best interessant kunnen zijn. Kunnen zijn helaas, want het verhaal is namelijk best rommelig. Er zit een opbouw in waarin je het levensverhaal volgt van Roy, maar dat levensverhaal wordt wel eens door elkaar gehusseld. Het boek neemt je geregeld mee naar het heden en verleden, maar doet dit vaak zonder een waarschuwing. Zo lees je de ene alinea in het heden en is de volgende ineens in het verleden. Dit resulteert in situaties waarin je je afvraagt wat je in vredesnaam zit te lezen. Daardoor kom je ook niet echt lekker in het verhaal. Tel daar ook nog eens bij op dat de schrijver geregeld personages introduceert waarbij je maar een beknopte samenvatting krijgt van wie zij zijn. Zij spelen een relatief kleine rol in het boek maar worden wel geregeld genoemd als personen die een grote rol spelen in het leven van Roy. Omdat ze maar zo beknopt beschreven worden in het verhaal zal je ze daardoor ook snel vergeten. In theorie niet erg, maar er wordt een aantal keer naar hen gerefereerd in het verhaal en dan ben je al snel aan het denken: wie zijn het ook alweer?

Naast een rommelig heden en verleden zijn er ook nog een aantal andere momenten die je uit het verhaal halen. Er wordt geregeld tekst uit muziek gebruikt in het verhaal om momenten wat kracht bij te zetten. Dit wordt alleen iets te vaak gedaan waardoor het vervelend begint te worden. Ook het persoonlijk leven van Roy komt net iets te weinig aan bod aan het begin van het boek. Als een race-auto ga je best wel snel door het leven van Roy heen, tot richting het einde. Dan neemt het een iets rustiger tempo aan waarbij je meer te weten komt over hem. Wel complimenten voor de schrijver om een onderwerp aan te snijden wat zeker niet een dagelijks onderwerp is in de (mannen)wereld van de autosport. Hij probeert het racen een menselijk karakter te geven, maar vliegt soms wel even uit de bocht.

Zandvoort
Zandvoort
Score 3.0 van 5 sterren.
€15,-
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.