De plaag
Het begint ergens op een boerderij in Schotland op oudejaarsavond. De plaag. De eersten die besmet zijn hebben dat niet eens in de gaten, ze reizen over de wereld en besmetten onderweg nog honderden anderen. Al gauw is de plaag niet meer te stoppen en sterven er miljoenen mensen. De wereld staat op zijn kop, niemand weet wat te doen, chaos breekt uit, het eten gaat op, de elektriciteit begeeft het, wereldleiders sterven en het einde lijkt nabij.
Waar het eerst nog lijkt alsof iedereen die in aanraking komt met deze ziekte een verschrikkelijke dood te wachten staat, blijkt ook al gauw dat sommigen immuun zijn en weer anderen speciale krachten ontwikkelen. Die laatsten worden de onmensen genoemd. Net als onder de mensen zijn ook daar de goede en de slechte onder te vinden en als je niet gedood wordt door de plaag, dan is er wel een kans dat je gedood wordt door de kwaadwillende mensen, die zich ‘rovers’ noemen, of dus door de kwaadwillende onmensen.
Het begin
Met dit boek is de bekende schrijfster Nora Robert begonnen aan een nieuwe reeks boeken die de naam ‘de bron’ krijgt. Niet alleen is dit boek dus het begin van dit verhaal over de plaag, ook is dit het begin van een heel nieuw genre boeken van Nora Roberts. Normaal schrijft ze romantische boeken met een dramatisch tintje, spannende boeken in de richting van sciencefiction (onder haar pseudoniem J.D. Robb) en nu voegt ze daar dus een fantasyreeks aan toe. De vraag is natuurlijk, hoe brengt ze het er in dit genre vanaf?
Ze begint het boek sterk met mooie sferische beelden zoals we die van haar kennen. Roberts is iemand die weet hoe ze diepgang aan een verhaal moet geven en hoe ze de spanning op moet bouwen en je mee moet nemen in een verhaal. Het is dan ook verrassend dat het boek naarmate deze vordert opeens steeds minder diepgang lijkt te krijgen en dat wat zo goed begint, en lijkt een dijk van een boek te worden, opeens afbrokkelt en veel meer richting de middenmoot van fantasyboeken gaat. Dit zijn we eigenlijk niet van haar gewend.
Voor de fantasyfans
Het begin is dus pas het eerste deel uit een reeks, maar het lijkt er haast op alsof hier al geprobeerd is van twee boeken één te maken en alsof er flink in geknipt is. Af en toe gaat het verhaal opeens bijzonder snel en gebeuren er dingen zonder verdere uitleg. Een baby die opeens ‘de ene’ is, een groep die opeens van een paar man naar honderden is gegaan en zo zijn er nog meer van dit soort voorbeeldjes. Alsof het allemaal opeens erg snel moest. Toch doet dat niets onder aan het feit dat het boek heerlijk wegleest en soms bijna niet weg te leggen is. Het is absoluut spannend en mysterieus te noemen.
Er zijn meerdere hoofdpersonen en meerdere verhaallijnen die gevolgd worden en die elk iets interessants hebben. Er is bijvoorbeeld de verhaallijn van de heksen Max en Lana, maar ook die van de journalist Arlys en die van de ambulancebroeder Jonah. De chaos en de angst is voelbaar en ondanks dat je misschien iets meer zou verwachten van een sterschrijfster als Nora Roberts, weet ze met dit boek toch weer een verhaal neer te zetten dat boeiend is, vlot wegleest en je met smart laat uitkijken naar het volgende deel. Een must-read voor de fantasyfans.
Pingback: Mijn Week in Beeld: Het einde is in zicht - Undercover-Network
Pingback: Recensie: Nora Roberts - Vanuit het duister - Play Watch Read