Recensie: Nora Roberts – Bij Zonsondergang

Summary
Nora Roberts bewijst met haar boek Bij zonsondergang weer wat een talent ze in huis heeft. Het verhaal van de ontvoerde Alice is buitengewoon intrigerend en zorgt er voor dat je het boek in één ruk wilt uitlezen. Wel is het vooral in het begin even opletten met de verschillende personages, tijdlijnen en de verschillende Bodines, maar eenmaal hieraan gewend leest het boek als een trein.
9

Al op jonge leeftijd loopt Alice Bodine weg van huis. Ze is er helemaal klaar mee dat ze constant vergeleken wordt met haar oudere zus Maureen. Een paar jaar nadat ze is weggelopen besluit ze echter toch weer terug te keren naar haar ouderlijk huis. Helaas voor Alice en haar familie komt ze daar nooit aan. Wat is er met haar gebeurd? Zal haar familie ooit nog iets van haar horen? Jazeker hoort haar familie nog eens iets van haar. Vijfentwintig jaar later krijgen ze namelijk opeens een telefoontje dat Alice gevonden is. Van het zelfstandige meisje dat ooit vertrokken is, is echter niets meer over en ze heeft een lange herstelperiode voor de boeg.

In dit nieuwe boek van schrijfster Nora Roberts komen twee tijdlijnen naar boven en behoorlijk wat personages. Het is vooral in het begin dan ook even puzzelen welk personage waar hoort en enige oplettendheid is wel nodig. Alice Bodine is één van de hoofdpersonages en haar verhaal speelt zich het grootste gedeelte van het boek vooral in het verleden af. Ze wordt als jong meisje ontvoerd terwijl ze net op weg is naar huis na een paar jaar afwezigheid. Wat ze vervolgens allemaal meemaakt is alles behalve fijn en het is dan ook niet vreemd dat ze hierdoor flink getraumatiseerd raakt. Als ze in de loop van het boek dan ook in de ‘huidige’ tijdlijn weer opduikt heeft ze het nodige te verwerken. Ook voor haar familie is dit niet makkelijk.

Ook al had ze hem het liefst de strot afgebeten, ze was vastgeketend en kon geen kant op. Ze moest rustig blijven en hem om haar vinger winden, dus glimlachte ze.

Na de verdwijning van Alice heeft het leven van de familie Bodine ondertussen niet stilgestaan. Alice haar zus, Maureen, heeft een aantal kinderen gekregen en één daarvan is dochter Bodine. Deze Bodine is het andere hoofdpersonage in het boek en heet dus Bodine van haar voornaam. Een beetje verwarrend is het wel dat er opeens een voornaam voorbijkomt die hetzelfde is als de veel terugkerende achternaam. Daarnaast heet de ranch waar het verhaal zich afspeelt ook nog Bodine-ranch, is er een Bodine-house en ook nog een Bodine-vakantieoord. De Bodines vliegen je dus om de oren en eigenlijk is dit jammer want het maakt het boek er niet direct duidelijker van. Dat gezegd hebbende is dit misschien ook wel het grootste minpunt dat het boek kent, want verder is er eigenlijk maar weinig op aan te merken.

Nora Roberts heeft dan ook al meer dan 200 titels op haar naam staan, waarvan in totaal meer dan 280 miljoen exemplaren verkocht zijn. Dat ze goed kan schrijven mag dus wel duidelijk zijn. Ze is ondertussen al ouder dan 65 jaar en woont samen met haar man in Boonsboro, Maryland. Ondanks haar leeftijd is ze nog lang niet klaar met schrijven en we kunnen dan ook nog de nodige boeken van haar verwachten. Na het lezen van Bij zonsondergang kan je hier alleen maar blij om zijn, want dit smaakt duidelijk naar meer. Nora Roberts weet precies hoe ze een boek van het begin tot het einde boeiend kan houden en zorgt er voor dat je deze het liefst in een ruk uitleest. 

Bij zonsondergang houdt zich in het midden tussen een thriller en een feelgood roman. Bij vlagen kan de spanning wel oplopen, maar een echte spannende thriller is het niet direct. Dat doet echter niets af aan het niveau van het boek, want het is zo goed geschreven dat de spanning die er is, wel te voelen is tot diep in je maag. De dramatische gebeurtenissen, hoe de familie er mee omgaat en alle spanningen en problemen die dit met zich meebrengt worden uitvoerig beschreven. Als lezer wordt je helemaal meegezogen in het boek en menigeen zal misschien wel af en toe een traantje moeten laten.

Naast de nodige portie drama en spanning is er ook nog ruimte overgelaten voor wat romantiek. Deze romantische perikelen hebben zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat het de af en toe wat zwaar vallende dramamomenten onderbreekt waardoor je een beetje op adem kan komen en kan genieten van wat luchtigere kost. Het nadeel is echter ook dat deze onderbrekingen een stuk minder boeiend zijn en dit zorgt er bijna voor dat je soms een paar bladzijdes wil overslaan om weer verder te gaan met de verhalen waar je zo graag het einde van wil weten. Al met al kan echter geconcludeerd worden dat dit absoluut een boek is dat je wil lezen. Uitstekend geschreven, aangrijpend en erg intrigerend.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.