De Tweede Wereldoorlog, vaak bedoeld als men het over ‘de oorlog’ heeft. Menig universiteitsbibliotheek heeft gangen vol boeken over dit onderwerp staan en het spreekt mensen nog steeds tot de verbeelding. Er is al veel onderzoek gedaan naar wat zich allemaal heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog en menig film neemt de kijker mee in een stukje geschiedenis. Dat er toch nog verhalen te ontdekken zijn over de Tweede Wereldoorlog bewijst Norman Ohler met zijn boek Harro & Libertas. Mensen die geschiedenis hebben gestudeerd komen dit tweetal niet standaard in de aangeboden lesstof tegen. Het was namelijk Hitler zelf die de opdracht gaf iedere herinnering aan het bestaan van dit getrouwde stel te wissen. Norman Ohler brengt daar nu weer verandering in.
Ongecensureerd
Het boek begint met een verhaal over Ohler zelf en zijn opa. Zijn opa was getuige van een treinstel vol mensen, maar durfde er geen vragen over te stellen. Het zet gelijk de toon van het boek, een boek dat er geen doekjes om wind. Sommige passages geven de gruwelijkheden weer die (krijgs-)gevangen in het Nazi-Duitsland moesten ondergaan. Tegenwoordig kunnen we dat ons gelukkig niet meer voorstellen.
‘Mijn ererondje!’ roept hij zijn kwelgeesten toe nadat hij zijn laatste rondje rond de binnenplaats voltooid heeft.
‘Man, jij bent toch een van ons! Jou willen we erbij hebben!’ reageert een van de SS-mannen. Verbluft door zoveel moed.
Maar dat klopt niet. Harro is niet een van hen. Hij is nu echt hun vijand.
Door de verschillende brieffragmenten in het boek wordt het verhaal goed weergegeven. Wat het verhaal ook zeker ten gunste komt is de verdeling in vier delen. Hierdoor maak je als lezer kennis met Harro en Libertas in de tijd voor hun huwelijk, tijdens en wat er verder bij hun rol in het verzet kwam kijken. Je valt als lezer dus niet midden in het verhaal over het verzet, maar leest ook welke beweegredenen de betrokken personen hadden om in het verzet te gaan.
Norman Ohler
Norman Ohler is in 1970 geboren in Zwëibrucken in West-Duitsland. In 1995 bracht hij zijn eerste boek uit, Die Quotenmaschine. Ook daarna heeft hij nog enkele fictie boeken geschreven. Zijn eerste non-fictie boek bracht hij uit in 2016: Drugs in het derde rijk. Een boek over iets waarover nog niet eerder geschreven was, namelijk het drugsgebruik in het Duitse leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het boek is wisselend door historici ontvangen. Waar de één er lyrisch over is, heeft de ander er kanttekeningen bij geplaatst en wordt Ohler verdacht van het ‘sensationeler’ maken van het onderzoek. Voor het het boek Harro & Libertas heeft Ohler exclusief toegang gekregen tot de privécollectie van de familie Schulze-Boysen en het Lubjanka-archief van de KGB.
Dr. Behse, een van de toegewezen verdedigers bij de rechtszaak, vertelt na de oorlog dat het Reichskriegsgericht elk spoor van het proces grondig heeft uitgewist. Zo probeerde de nazistaat deze “Gerheime Reichssache” ook na zijn val geheim te houden.
Een nieuw verhaal
Wie op zoek is naar een nieuw verhaal uit de Tweede Wereldoorlog doet er goed aan dit boek te lezen. Ohler heeft exclusief toegang gekregen tot de privécollectie van de familie Schulze-Boysen en dat geeft een meerwaarde aan het boek. Er is een bescheiden aantal foto’s toegevoegd, evenals wat fragmenten van verstuurde brieven. Dit maakt dat Harro en Libertas weer gaan leven. Er is destijds hard aan gewerkt om de herinnering aan dit stel te wissen, maar Ohler heeft ze weer een stem gegeven. Het boek geeft een verfrissend beeld op een deel van het verzet in Berlijn en is daardoor een waardevol nieuw perspectief in het totaalbeeld van de Tweede Wereldoorlog. Achterin het boek is niet alleen een register van personen te vinden, ook de voetnoten krijgen de nodige aandacht. Dat maakt dit boek mogelijk een start voor verder onderzoek. Al met al is het een aanrader voor historici en/of mensen die graag meer te weten komen over het Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Een verhaal van spionage en verzet in Hitlers Berlijn
€13,95
Op voorraad. Voor 16:00 uur besteld, woensdag in huis