Proosten op vijftig jaar leven met depressie
Wie ik nu ben, had ik niet kunnen worden zonder wie ik was. Dit betekent dat de depressie ook een bepalende factor is geweest die mij heeft gevormd tot wie ik nu ben.
Dankbaar zijn voor het hebben van een recidiverende majeure (terugkerende grote) depressie. Voor veel mensen die midden in een depressie zitten klinkt dit als een ondenkbare en zelfs onbegrijpelijke redenatie. Toch is dit waar Peter Oostelbos faliekant achter staat en na het lezen van De kracht van depressie zal duidelijk worden waarom deze bijzondere uitspraak zoveel betekenis met zich meebrengt. Met zichzelf als casus kun je tegelijkertijd lezen over het interessante levensverhaal van Peter. Maar niet alleen dat, ook geeft hij concrete en bruikbare handvatten om om te leren gaan met een depressie, zodat ook jij er hopelijk een of meerdere handvatten uit kunt halen die je in dezelfde richting helpt waar Peter Oostelbos zich nu bevindt: de acceptatie van de depressie als onderdeel van zichzelf en hoe deze hem heeft gevormd naar de persoon die hij nu is.
Al van kleins af aan heeft Peter te maken gehad met psychisch confronterende situaties. Uit zijn levensverhaal valt op te maken dat ook welvaart geen garantie biedt voor het uitgroeien tot een geestelijk evenwichtig persoon. Hoewel er meer dan voldoende is voorzien in zijn primaire (fysiologische) levensbehoeften, zoals omschreven in Maslows hiërarchie van behoeften, is er een scheefgroei ontstaan in de sociale behoeftes en die van erkenning en respect. Peter werd in een gezin met maar liefst dertien kinderen vaak niet gezien, een behoefte die later in zijn leven uit is gegroeid tot een belangrijk thema die hem op allerlei vlakken is gaan beïnvloeden. Zijn periodes van depressie zijn zwaar en langdurig; zelfs gedachten aan suïcide zijn geen uitzondering in deze situaties.
Een perfecte balans tussen ervaring, kennis en deskundigheid
De kracht van depressie is een aaneenschakeling van zijn levensverhaal, levenservaringen en zelfonderzoek, die hij op een heldere manier weet te versmeden tot een psychologische gebruiksaanwijzing om om te leren gaan met depressie. Hier houdt het echter niet op, hij weet het namelijk zo goed te verwoorden dat dit ook een bron van herkenning zou kunnen zijn voor mensen met andere psychische klachten. Zijn manier van het inzichtelijk maken van zijn gedragspatronen en kernovertuigingen, en met name ook de oorzaak hierachter zijn makkelijk te begrijpen en ook toe te passen op eigen ervaringen.
Naast de ervaringen en uitleggen van Peter zelf worden de hoofdstukken van het boek telkens afgesloten door diverse professionals op het gebied van geestelijke gezondheid. Dit is zeer complementair aan het boek; het biedt nog weer een extra verdieping en een professionele kijk op de duidelijke thema’s die aangehaald worden. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan hoe mensen uit Peters leven (professionals, maar bijvoorbeeld ook zijn zus) hem ervaren. Hierdoor vormen al deze benaderingen een evenwichtig geheel waarbij alle perspectieven aan bod komen; dit is erg goed gedaan.
“Vaak is je depressie een onbewuste reactie op pijn die je hebt geveld bij een gebeurtenis uit het verleden. De reactie zet zich vast in je lichaam en elke keer als je lichaam herinnerd wordt aan die pijn wordt de reactie geactiveerd. We noemen dit een patroon.”
Over de auteur
Peter Oostelbos is geboren op 16 januari 1954 in Tilburg. In 2012 studeert hij af van de Coachopleiding Venwoude in Lage Vuursche en start hij coachpraktijk De Hartenboom. Als ervaringsdeskundige richt Peter zich met name op mensen met een depressie, maar ook kun je bij hem terecht voor begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling in de bredere zin van het woord. Zijn coachmethode is gebaseerd op Emotioneel Lichaamswerk: Hij verplaatst de aandacht van het hoofd (denken, ratio, kennis) naar het lichaam (voelen, emotie, wijsheid). Cliënten worden zich daardoor bewust van hun gedragspatronen en de impact daarvan op hun leven en kunnen werken aan krachten die ondersteunend zijn.
Meer informatie over Peter Oostelbos, zijn boek en zijn coachingspraktijk zijn te vinden op www.dehartenboom.nl , hier kun je het boek ook aanschaffen.
Heb je suïcidale gedachtes? Blijf hier niet mee rondlopen maar neem contact op met 113, deze noodlijn is 24 uur per dag bereikbaar.