Recensie: Petra Vollinga – Wat zou Dolly doen?

Samenvatting
Op een leuke humoristische manier wordt je meegenomen in het leven van Gonny, Betteke en Karlijn. Je maakt met hen de zoektocht mee naar wat ze nu eigenlijk écht willen in het leven, met in de hoofdrol een belangrijke rol voor country-legende Dolly Parton. Ook al ben je geen fan van Dolly Parton, dan is dit boek toch zeker een aanrader om te lezen.
8

2021 was het jaar dat Dolly Parton haar vijfenzeventigste verjaardag vierde. Nog steeds is ze volop actief bezig. Wat zou Dolly doen? is een heerlijke roadnovel over de zoektocht naar wat je nu eigenlijk écht wilt in het leven. Vriendschap en muziek zijn de onderwerpen die in het hele verhaal terugkomen, ,met in het hart een belangrijke rol voor country-legende Dolly Parton.

Road trip door Amerika

De personages in het boek zijn thuisblijfmoeder Gonny, zakenvrouw Betteke en spirituele losbol Karlijn. Ze zijn totaal verschillend, maar hebben een gemeenschappelijke liefde: het countrykoor. Bij de lustrumwedstrijd van het koor winnen de drie als Dolly’s Angels een roadtrip door Amerika, met als eindbestemming Dollywood en een meet and greet met hun grote idool Dolly Parton. Het is een heerlijk avontuur door het diepe Zuiden vol sleazy motels, muziek, knappe cowboys en kilometers. Heel veel kilometers, van Mardi Gras in New Orleans door de katoenvelden naar Graceland. Ze gaan van de wereldberoemde Sun Studio in Memphis naar een dampend Nashville. Zo leren ze het land, elkaar en zichzelf steeds beter kennen.

In het begin was het nog allemaal leuk en spannend maar gedurende de reis beginnen de onderlinge spanningen op te lopen. Verschillende vragen komen in het verhaal naar boven. Welk geheim draagt Betteke met zich mee? Wat gebeurt er als Gonny ineens geen gezin meer om zich heen heeft om voor te zorgen? En hoe komen ze in godsnaam van Karlijns onenightstand af? Ze gaan dus met zijn drieën op een trip, maar eigenlijk kennen ze elkaar helemaal niet. De enige passie die ze delen is het countrykoor. Gaandeweg de trip leren ze elkaar kennen en weten ze wat ze aan elkaar hebben. De manier van schrijven van Petra zorgt ervoor dat je echt in het verhaal zit en het ten volle meemaakt, alsof je een vierde persoon tijdens de trip bent. Elk hoofdstuk is een aantal pagina’s en wordt afwisselend vanuit het perspectief van Gonny, Betteke en Karlijn verteld. Hierdoor krijg je goed mee hoe elk van hen een situatie ervaart.

Het boek bestaat uit drie delen: voordat ze de reis winnen, de reis zelf en erna. Het is goed te lezen hoe elk van hen hun eigen problemen hebben en er op hun eigen manier mee om proberen te gaan. Het is leuk om hun zoektocht te volgen en te zien wat het ze brengt. Ook de route die ze volgen en de plekken die ze bezoeken worden allemaal erg goed beschreven. Je zou bijna zelf de trip willen gaan maken.

Petra Vollinga

Petra Vollinga is geboren in 1969. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Daarna begon ze voor zichzelf als tekstschrijver. Jarenlang schreef ze artikelen en interviews in bladen als Cosmo, Marie Claire, Ouders van Nu en Flow. Tegenwoordig werkt ze als copywriter voor diverse reclamebureaus en merken. Een aantal boeken van haar hand zijn haar feelgoodromans Zo goed als nieuw, Het geheim van Eva, Hallo liefde en Vandaag houden we het droog. Ook heeft ze een nonfictieboek geschreven: Het grote co-ouder doeboek.

Geschreven door
Wendy is moeder van drie kinderen en werkzaam als administratief medewerker bij een ICT-bedrijf. Met lekker weer gaat ze graag met de kinderen op de wielrenfiets door de bossen of naar de camping om te kamperen. Ze kijkt graag series op Netflix en sinds de lockdown heeft ze haar leeshobby weer opgepakt.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.