Recensie: Jeroen Windmeijer – Het Pilgrim Fathers complot

Summary
Het Pilgrim Fathers complot is een spannend, gedetailleerd en ook leerzaam boek over het mysterie rond de Pilgrim Fathers. Leids universitair docent Peter De Haan is de Nederlandse Robert Langdon in een verhaal met een ontzagwekkende geschiedenis dat ons terugbrengt naar de 17e eeuw van de Pilgrim Fathers. En dat van Nederlandse bodem!
8

Als na een bijeenkomst van een vrijmetselaarsloge de voorzitter gruwelijk wordt vermoord, komt universitair docent Peter De Haan terecht in een woud van mysterie dat eeuwen ver teruggaat. Met dit boek heeft Jeroen Windmeijer een sterke thriller geschreven die je aandacht blijft vasthouden, of je nou van historie of pure spanning houdt.

Historie in Leiden

In de 17e eeuw woonden de Pilgrim Fathers, een groep puriteinse calvinisten waarvan een deel meeging op de Mayflower naar Amerika, in Leiden. Ze waren Engeland ontvlucht omdat ze daar niet meer in vrijheid konden leven. Vierhonderd jaar later zien we universitair docent Peter De Haan, die met zijn vriendin Fay naar een bijeenkomst van een vrijmetselaarsloge gaat waar Fay lid van is. Na de rituele bijeenkomst vinden Peter en Fay de voorzitter vermoord terug. Zijn hoofd is ingeslagen met een hamer, door zijn handen steekt een passer en zijn hart is doorboord met een winkelhaak.  Vervolgens wordt een manuscript gevonden dat een groot deel van de historie van de Pilgrim Fathers onthuld. De auteur is anoniem, maar de schat aan informatie is cruciaal. De moord en het manuscript zijn de start van de achtbaan waarin Peter De Haan belandt. De politie verdenkt hem van moord, hij ontmoet een curieuze Amerikaan waarmee hij de Mayflower achterna gaat, belandt ook nog in de Sinaï en van zijn rustige docentenleventje is niet veel meer over.

Stefans woorden over ‘onze tegenstanders het zwijgen opleggen’ en ‘iemand monddood maken’ bleven nazeuren in zijn hoofd, als een opkomende kiespijn.

Geschiedenisles 2.0

Van begin af aan weet Windmeijer de lezer erbij te houden met een aangename afwisseling van spanning, mysterie en interessante én informatieve details. Tussendoor krijgt de lezer delen uit het Pilgrim Fathers manuscript te lezen. Ook volgen we soms Peters gedachten. Met Jeroen Windmeijer hebben we een Dan Brown van eigen bodem, die misschien nog wel interessanter schrijft dan Brown zelf. Op woordgebruik en zinsbouw valt ook niks aan te merken: dit boek is voor iedereen, of je nu van historie, thrillers, of Nederlandse schrijvers houdt.

Jeroen Windmeijer leidt ons in zijn boek langs bekende plekken in Leiden. Voor de echte fans staat er achterin het boek een plattegrond met alle genoemde locaties en een route door de ‘sleutelstad’. Er is geen leukere manier om de geschiedenis van de Pilgrim Fathers te leren kennen dan via Het Pilgrim Fathers complot. Overigens zitten er zelfs voor Harry Potter-fans nog herkenbare momenten in: Potter was namelijk niet de enige die zich met de relieken van de dood bezig hield…

jeroenwindmeijer.nl

Over de schrijver

Jeroen Windmeijer (1969) is naast schrijver ook antropoloog en leraar op een middelbare school. Hij is ook nog reisleider geweest en onderhoudt zelf als imker eigen bijenkolonies. In 2015 kwam zijn eerste boek uit, De bekentenissen van Petrus. Tot nu toe zijn van zijn tweede boek, Het Pauluslabyrint, meer dan 25.000 exemplaren verkocht. Benieuwd geworden? Leuk detail: via zijn website kun je het boek persoonlijk gesigneerd bestellen. De komende maanden is Windmeijer in verschillende boekhandels in Nederland voor interviews en signeersessies. Kijk in de agenda op zijn website of hij ook bij jou in de buurt komt.

 

Written by
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.