Recensie: Rachel Rhys – Fatale erfenis

Samenvatting
Fatale erfenis van Rachel Rhys is een fijne leeservaring. In het verhaal komt een tijdsbeeld naar voren van de jaren vijftig, ruim voor de emancipatie. Een jonge vrouw, gevangen in een liefdeloos huwelijk, ontvangt een erfenis van een onbekende. Het is het begin van een aantal veranderingen: alleen op reis naar Frankrijk, diverse ontmoetingen en een prachtige villa aan zee met een heerlijk geurende bloementuin. Het had een sprookje kunnen zijn, als er in de achtergrond niet allerlei geheimen speelden. Die geheimen worden ontrafeld, maar stap voor stap, waardoor het boek tot aan het eind spannend blijft.
7

Onderdanig

Het is haast niet te geloven dat iemand zo onderdanig, goedgelovig en volgzaam is, maar toch is het zo. Eve Forrester is een jonge vrouw die onder de plak zit van haar -toch echt niet meer zo aantrekkelijke – man. Ze merkt dat ze weerstand krijgt tegen de manier waarop hij tegen haar praat, hoe hij haar behandelt, maar weet zich daar geen raad mee. Ze heeft nooit geleerd voor zichzelf op te komen. Waarom? Daar kom je later in het verhaal achter.

Dat maakt het boek tot een fijne leeservaring, een ontdekkingstocht. Beetje bij beetje krijgt de lezer steeds meer informatie over de situatie en de achtergrond van Eve. En langzamerhand ga je haar begrijpen. Je kijkt door haar ogen mee naar de gebeurtenissen die haar zo ineens overkomen.  

Interessante benadering

Wat haar overkomt is niet zo alledaags. Van de ene op de andere dag krijgt Eve het bericht dat zij een erfenis heeft ontvangen van een voor haar onbekende persoon. Waarom ze die erfenis krijgt, is niet duidelijk. Niemand van de betreffende familie begrijpt er iets van. Al snel wordt duidelijk dat ook niet iedereen haar die erfenis gunt.

Dan zet ze ineens een stap waarmee ze iedereen verbaast: Ze reist af naar de Franse Rivièra om de erfenis te bekijken. Het is het begin van een aantal gebeurtenissen die zouden moeten dienen om Eve af te schrikken. Hier dient haar goedgelovigheid een mooi doel: Eve is zo naïef dat ze alles wat haar overkomt goedpraat. Terwijl je als lezer allang in de smiezen hebt dat er meer achter zit. Dat is dan ook de sterke kant van het boek; als eigentijdse lezer valt haast niet te begrijpen dat Eve haar lot zo dociel aanvaard. Maar in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, is deze houding heel logisch. 

Wie is wel en wie niet te vertrouwen?

De mensen die Eve ontmoet zijn van diverse pluimage. Je krijgt snel in de gaten dat er een aantal zijn die ze wel, en een aantal die ze misschien toch maar niet moet vertrouwen. Maar wie en waarom, dat heeft de schrijfster zeer goed gedoseerd. Tot aan het einde blijft het spannend. Er worden diverse mysteries ontrafeld, en daarmee houdt de schrijfster de regie over het verhaal. Tot aan de laatste onthulling, die toch nog onverwachts is … 

Rachel Rhys is het pseudoniem van een Britse psychologische suspense-auteur. Veel informatie over haar is niet te vinden, wel dat ze met haar gezin en hond in Londen woont. In een interview over haar eerste boek ‘A dangerous crossing’ vertelt ze hoe ze in haar moeders kast, waarin allerlei snuisterijen bewaard werden, een dagboek vond, “getypt, met een gelamineerde kaft waarop een gefotokopieerde foto stond van een jonge vrouw op het dek van een enorm schip, en de titel ‘The Voyage’ door Joan Oswald (nee Holles).” Nadat ze het gelezen had, kon ze niet anders dan erover schrijven. Het dagboek was een document van een bepaalde periode, waar Rachel voor het boek ook onderzoek naar deed. Haar boek ‘Fatale erfenis’ lijkt ook historische fictie, maar of het idee voor dit boek eveneens van de spullen uit haar moeders kast komt, is niet duidelijk.
https://www.thebooktrail.com/authorsonlocation/authorsonlocation-rachel-rhys-goes-sailing/

Fatale erfenis
Fatale erfenis
Score 4.0 van 5 sterren.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
'Ik kan me helemaal verliezen in een boek. Dan ben ik doof voor de wereld en merk ik niets meer van wat er om me heen gebeurt.' En als Irina een film kijkt, leeft ze altijd enorm mee. Tot tranen toe geroerd. Ze houdt vooral van detectives, familiefilms, persoonlijke en psychologische romans, maar wisselt dat graag af met chiclit en snelle weglezers. Geen horror! Korte CV: drs. Algemene Letteren (NL en ENG), BA Leraar Nederlandse Gebarentaal. Redacteur bij weekbladen, Project Manager tijdelijke projecten, moeder van een zoon en dochter, samenwonend met een hele fijne partner. NLP Master Practitioner en presentatietrainer/coach. Kortom: van alle markten thuis en vol (levens)ervaring!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.