Recensie: Rob Waumans – De solist

Summary
Je moet wel heel radeloos zijn om in een verwoeste stad, bezet door het Rode leger, een heel orkest op te trommelen om je geliefde te vinden. Valentin Grossman probeert het.
9

Berliner Philharmoniker

Berlijn in de handen van de Russen, de tweede wereldoorlog is bijna ten einde. Pianist Valentin Grossman keert terug naar Berlijn, zijn stad. Hij gaat op zoek naar de vrouw die door hem – voor de oorlog uitbrak – zoveel gevaar heeft gelopen, zijn geliefde. Zal hij haar vinden?

Valentin Grossman was voordat hij vluchtte uit Berlijn als pianist verbonden aan het Berliner Philharmoniker. Zijn vingers wisten lang voordat zijn hoofd het wist welk muziekstuk hij ging spelen. Muziek is zijn alles. Nu is hij terug en komt erachter dat zijn geliefde tijdens de zware bombardementen in verwarde toestand is gevlucht en dat ze spoorloos is verdwenen. Spoorloos in een kapotgeschoten stad die in handen is van de Russen, Russen die weinig tot geen waarde hechten aan de levens van de Duitsers. Valentin wil zijn Elise terugvinden door de muziek, want de muziek was ook hoe ze elkaar voor de eerste keer hebben ontmoet. Hij wil het Berliner Philharmoniker weer bij elkaar brengen en een concert geven, hopend dat zijn Elise zal komen luisteren. Tijdens zijn zoektocht door de stad, naar leden van het orkest en een geschikte locatie, gebeuren er dingen waarvan hij nooit had gedacht dat hij die zou kunnen doen of die hem zouden kunnen overkomen. Zal het Berliner Philharmoniker weer spelen en zal hij zijn Elise weer in de armen sluiten? Kan de muziek Valentin en zijn Elise weer samenbrengen en welke offers moeten er gebracht worden?

Rob Waumans

Rob Waumans (1977) schreef zijn debuutroman “Als je de stad binnenrijdt” in 2011 en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Zijn verhalen en artikelen verschenen onder meer in Hard gras, De Brakke Hond, De Revisor en NRC Handelsblad, ook maakt hij literaire programma’s en een literaire podcast. Voor deze roman heeft hij veel onderzoek gedaan en daarnaast heeft hij geen historische roman willen schrijven, maar een verhaal gebaseerd op bestaande personages en verhalen waarin fictieve karakters de hoofdrol spelen.

Waumans schrijft in de derde persoon en wisselt dit af met dialogen, dit maakt het verhaal wat hij vertelt zeer realistisch. Hij weet ook de emotie te vangen in deze dialogen en soms ook juist door te benoemen wat niet besproken wordt.

“Die mag straks meteen weer naar huis. Laat hem maar puinruimen, net als de andere partijleden.”

De schrijver gebruikt geen lange zinnen en ingewikkelde woorden. In één enkele zin kan de schrijver de spanning opbouwen en daarna weer laten vieren door soms een woord toe te voegen of juist weg te laten.

Het boek is opgedeeld in vierentwintig hoofdstukken en hebben alleen een nummer als titel. Een aantal hoofdstukken gaan terug in de tijd en hebben een datum en een jaartal als titel en deze hoofdstukken gaan steeds verder terug in de tijd tot 1931.

Oog voor detail

Dit verhaal leent zich zeer goed voor een luisterboek met op de achtergrond de juiste klassieke muziek, de muziek die speelt in het hoofd van Valentin Grossman. Een verhaal wat zich afspeelt in een kapotgeschoten stad, de hoofdstad van Das Dritte Reich, nu bezet door de Russen die er hun eigen gang gaan. Een verhaal dat verteld wordt met zoveel oog voor detail dat je de ruïnes voor je kunt zien, de rottende lijken tussen de gebouwen kunt ruiken en de muziek letterlijk kunt horen spelen. Waumans speelt met waargebeurde verhalen en fictieve personages en maakt er een schitterende roman van, waarin de zoektocht naar Elise alle emoties naar boven brengt die een mens kan hebben. Dit verhaal is zoveel meer dan een liefdesverhaal; het is een tijdcapsule waarin het dagelijks leven wordt weergegeven in een stad die net ontdaan is van een tiran en nu in handen is van een stel losgeslagen soldaten van het Rode leger en waar mensen op zoek zijn naar menselijkheid en hoop.

Het glazen hotel
Het glazen hotel
roman
Score 4.3 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.