Recensie: Robert Bryndza – Doods geheim

Samenvatting
Mocht je besluiten dit boek 's avonds in bed te lezen, zorg dan dat je de dag erna niet vroeg op hoeft. Een slapeloze nacht is namelijk gegarandeerd - vanwege de spanning, én de wil om verder te lezen. Bryndza's Doods geheim houdt je weer vast van het begin tot het einde, en is misschien nog wel angstaanjagender dan de vorige boeken met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol. Bryndza heeft zijn plek tussen schrijvers als Karin Slaughter en M.J. Arlidge zeker verdiend.
2.7

Gemaskerde moordenaar

Het is kerst, en inspecteur Erika Foster gaat opgetut en op hakken naar het huis van commissaris Paul Marsh voor een lunch. Een activiteit die je, als je eerdere boeken van Bryndza hebt gelezen, niet van haar gewend bent. En inderdaad: die lunch komt er niet van. Onderweg naar het huis van Paul komt Erika een plaats delict tegen waar een jonge vrouw is vermoord. Ze is inmiddels compleet bevroren. De jonge Marissa, die overigens geen schone lei lijkt te hebben, is niet de enige die wordt vermoord. Steeds meer jonge mensen worden aangevallen en zelfs omgebracht door een man met een gasmasker. Erika heeft amper de tijd om te bekomen van haar vorige moordzaak, en er is alweer een nieuwe gestoorde gek die ze te pakken moet krijgen.

IJskoud

Bij het lezen van de eerste pagina’s van Doods geheim lijkt de titel van Bryndza’s vorige boek, Koud bloed, toepasselijker. Er wordt namelijk een lijk gevonden dat moeilijk te verplaatsen is, omdat het door het bloed vastgevroren is aan de grond. Alweer zo’n gruwelijk detail dat de verhalen van Bryndza nóg spannender en realistischer maken. En alweer is een moordende gek uit Bryndza’s pen voortgevloeid die je als lezer dit verhaal laat verslinden. Nog zo’n detail is namelijk het voorkomen van de moordenaar: hij draagt een gasmasker. Voel je de spanning al?

Verder speelt in Donker geheim ook Erika’s verleden weer op. Zo maken we beter kennis met haar familie. Hierdoor wordt haar personage en dat van mensen om haar heen weer verder uitgediept, op zo’n manier dat je ook zonder voorkennis begrijpt waarover het gaat. Dat is een extra voordeel van de boeken over Erika Foster: ze zijn los van elkaar ook te lezen en te begrijpen. Ook in Doods geheim zijn bekende figuren als patholoog Isaac Strong en Fosters goede collega Moss weer van de partij. Een aangename afwisseling tussen de turbulente moordzaken waarmee Erika te maken krijgt. Brynza zorgt ervoor dat de lezer hierdoor geen overdaad aan detective-werk krijgt, én dat de lezer nieuwsgierig blijft. (Maar dat lukt met de moordzaken op zich ook al.)

Ze probeerde te gillen, maar bracht alleen een gorgelend geluid voort, en bloed stroomde in haar mond. Ze hief haar handen toen de figuur nogmaals uithaalde en het mes door twee vingers en de stof van haar jas gleed, in haar onderarmen. Bloed spatte in het rond.

Als een warm mes door de boter

Na het lezen van de vorige delen van Robert Bryndza over Erika Foster hoeven we ons geen zorgen te maken over de schrijfstijl. En inderdaad, ook dit boek leest weer als een trein. Geen ingewikkelde zinnen waarvoor je tijd nodig hebt om ze te verwerken, maar wel genoeg details om als lezer bijna zelf te ervaren wat inspecteur Foster meemaakt. Het lezen van Bryndza’s boeken gaat in een vloeiende beweging, net zoals het spanningsniveau – althans, dat lijkt even zo.

Robert Bryndza werd geboren in Groot-Brittannië en woont nu in Slowakije met zijn echtgenoot, kinderen en maltezerhondjes. Doods geheim is zijn zesde thriller. Bryndza schrijft al langer, en heeft ook een aantal op zichzelf staande boeken geschreven en een serie over Coco Pinchard, die Bridget Jones-achtig aandoet. Totaal anders dan thrillers, een veelzijdige schrijver dus! Intussen zijn zijn verhalen al in meer dan zevenentwintig talen uitgebracht en heeft hij meer dan 2.5 miljoen boeken verkocht. De Slowaaks-Britse mix is overigens ook in zijn hoofdpersonage Erika Foster terug te vinden: zij is Slowaakse en woont in Groot-Brittannië.

De manier waarop ze naar haar staarden deed haar aan wolven denken. Hongerige wolven. Ze voelde dat er een hand op haar kont werd gelegd.

Nieuwe serie

Als liefhebber van Karin Slaughter of M.J. Arlidge mag je Robert Bryndza inmiddels echt wel aan je lijstje toevoegen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Voorlopig is Doods geheim het laatste deel in de serie over Erika Foster. Wel bracht Bryndza recent in het Engels een nieuw boek uit voor een nieuwe detectiveserie, genaamd Nine Elms, over een politievrouw die na vijftien jaar uit is op wraak na een schandaal bij de politie na een moordzaak. We zijn razend benieuwd of dit net zo’n succes wordt als de verhalen met Erika Foster!

Erika Foster 6 -   Doods geheim
Erika Foster 6 - Doods geheim
Om de perfecte moord te plegen, heb je de perfecte dekmantel nodig
Score 4.4 van 5 sterren.
€14,95
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, woensdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.