Recensie: Robert Bryndza – Het Meisje in het Ijs

Samenvatting
Het Meisje in het Ijs is in Nederland een succesvol debuut voor schrijver Robert Bryndza en het is daarmee ook de eerste kennismaking met Erika Foster. Het boek is op zo’n manier geschreven dat je het tussendoor kunt oppakken, maar dat het je ook na een uur nog steeds niet loslaat. Dat komt mede door het karakter van Erika Foster en het willen weten wie de dader is. Wel een kritische noot: het verhaal rond het verleden van Erika is wel erg cliché. Desondanks is Het Meisje in het Ijs een ijzersterk boek en is het wachten tot de rest van de Erika Foster-reeks vertaald wordt naar het Nederlands.
8.5

Het Meisje in het Ijs

Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige… Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijke en invloedrijke man, haar verloofde een gerespecteerde zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Robert Bryndza is een veelzijdige schrijver dat met Het Meisje in het Ijs zijn Nederlands debuut maakt. Hij is een Engelse schrijver die al heel wat jaren in Slowakije woont. In het verleden schreef hij komische liefdesboeken. Inmiddels is hij overgestapt op het schrijven van misdaadboeken met in de hoofdrol rechercheur Erika Foster. De Erika Foster-reeks bestaat inmiddels uit vijf boeken en het zesde boek is vooruit te bestellen. Nu mag Erika Foster zich in Nederland bewijzen met haar debuut in Het Meisje in het Ijs.

Makkelijk te lezen

De jonge en rijke Andrea Douglas-Brown wordt dood gevonden en om de zaak zo snel mogelijk op te lossen wordt de hulp ingeroepen van Erika Foster, een uitstekende rechercheur. Erika zit eigenlijk niet op de zaak te wachten omdat zij recentelijk haar partner, en tevens echtgenoot, Mark heeft verloren tijdens een uit de hand gelopen politie-inval. Zij besloot toch de zaak op te pakken en dankzij haar botte houding en de weinig sociale vaardigheden schopt ze tegen heel wat schenen aan. En laat dat nou niet altijd handig zijn, zeker niet als het slachtoffer een dochter is van één van de rijkste mannen in Engeland, die tevens ook connecties heeft met de Engelse regering. De druk ligt daarom nog hoger om de dader zo snel mogelijk te vinden.

Het Meisje in het Ijs begint ijzersterk. Het begin is misschien wel te vergelijken met de boeken van Harlan Coben. Hij weet je als schrijver namelijk op de eerste pagina al gelijk te grijpen. Robert Bryndza doet precies hetzelfde. Op de eerste pagina’s lees je hoe Andrea het naar haar zin heeft gehad en nu op weg is naar huis. Het volgende hoofdstuk gaat vervolgens weer over hoe haar lichaam wordt gevonden en daarna mogen we aan de slag met Erika Foster. De schrijver heeft ervoor gekozen om de hoofdstukken lekker kort en bondig te laten. Hierdoor leest het lekker snel weg en kan je er ook voor kiezen om per hoofdstuk te kiezen of je nog wel of geen hoofdstuk extra gaat lezen. Ook is er bewust niet gekozen voor ingewikkelde politietermen en daardoor blijf je ook langer geprikkeld om door te lezen. Het is alleen jammer dat het verhaal rond Erika wel wat cliché kan aanvoelen.

“Een paar huizen van Erika’s appartement vandaan zat iemand gehurkt achter in een steeg. Doordat hij van top tot teen in het zwart was gehuld, ging hij geheel op in het donker. De figuur keek hoe Erika staand voor haar raam nog een sigaret opstak en een rookwolk uitblies, die om het kale peertje boven haar hoofd kringelde.”

De ontknoping

De voornaamste reden om door te lezen is toch wel de ontknoping van wie nu de dader is. Je wordt meegenomen in iedere stap die Erika zet om de dader op te sporen. En niet alleen iedere stap die Erika zet, maar ook die de dader zet. Er zijn een aantal hoofdstukken waarbij je in de hoofd van de dader kruipt. Deze hoofdstukken gaan zonder problemen in elkaar over en daarmee voelt het aan als extra informatie. Overigens is dat geen informatie dat ons al vroegtijdig kan leiden naar de dader. In de laatste hoofdstukken volgt de uiteindelijke ontknoping. Toch blijft het lekker om tijdens het lezen al na te denken over wie de dader kan zijn en wat diens motieven zijn. Het boek probeert je op momenten wel de verkeerde kant op te drukken.

De ontdekking
De ontdekking
Score 4.4 van 5 sterren.
€9,95
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.