Recensie: Robert Bryndza – De stalker in de nacht

Samenvatting
De stalker in de nacht, Bryndza's tweede thriller, is een leuk boek dat makkelijk leest. Erika Foster, een bikkelharde politievrouw, begint de jacht op een gestoorde moordenaar nadat er meerdere lijken onder zeer verdachte omstandigheden worden gevonden. Het begin van een moeizame zoektocht, maar met een turbulent einde. De stalker in de nacht is geen revolutionair boek, maar zeker interessant genoeg om in een dag uit te kunnen lezen.
7

De stalker in de nacht is geen mind-blowing verhaal, maar heeft wel een paar leuke variaties op het standaard thrillerverhaal, zoals een vrouwelijke seriemoordenaar. Het verhaal leest gemakkelijk en je hebt het in no-time uit. Het is het tweede deel in Bryndza’s thrillerreeks over inspecteur Erika Foster. Weet Foster de gestoorde vrouw te vangen die een spoor van lijken achterlaat?

‘Uiteindelijk, na een laatste huivering en een zwakke kreun, bewoog Jack niet meer. Night Owl bleef nog een paar minuten naast het dode lichaam liggen, euforisch hijgend, trillend van opwinding.’

The Night Stalker

Erika Foster is een doorgewinterde politievrouw die nergens voor terugdeinst. Twee jaar geleden verloor ze haar man Mark, ook politieagent, tijdens een drugsinval. Haar leven is een afwisseling van rouw en workaholic spelen. Als er opeens meerdere moorden worden gepleegd met zelfmoordzakken en de verkrachtingsdrug rohypnol, weet ze dat ze met een gestoorde moordenaar te maken heeft. Met haar team start ze de jacht op The Night Stalker, zoals de pers de moordenaar inmiddels al noemt, die steeds uit de klauwen van de politie weet te blijven. Voor Foster en haar team is het uiterst frustrerend dat de moordenares geen enkele steek laat vallen, en als die persoonlijk contact opneemt met Foster, breekt hen het zweet al helemaal uit. The Night Stalker zelf wordt ook door de lezer van dichtbij gevolgd, waardoor we steeds meer inzicht krijgen in het hoe en waarom van haar gruwelijke acties. Elke moord heeft een reden, en het verhaal van The Night Stalker blijkt eigenlijk enorm triest te zijn.

Standaard, maar gevarieerd

De stalker in de nacht is een boek dat makkelijk wegleest. Als je de tijd hebt, krijg je het binnen een dag uit. De schrijfstijl is dan ook niet ingewikkeld. Het verhaal volgt meerdere personen, wat voor afwisseling zorgt en het boek interessant houdt. De verhaallijn valt langs het gemiddelde thrillerboek te leggen, maar Bryndza heeft wel een aantal leuke variaties hieraan toegevoegd. Zo blijkt de moordenaar, ook tot grote verbazing van de personages, geen man maar een vrouw te zijn, en hebben veel personages een voorkeur voor hetzelfde geslacht, iets wat je vooral in oudere boeken of bij oudere schrijvers niet vaak tegenkomt. Af en toe volgen we ook chatgesprekken van de moordenaar, een leuke toevoeging.

Robert Bryndza

Over Robert Bryndza

Bryndza werd, zoals de achterkant van het boek ook zegt, geboren in Groot-Brittannië maar woont nu in Slowakije. De stalker in de nacht is zijn tweede thriller, na Het meisje in het ijs. Bryndza schrijft al langer, en heeft ook een aantal op zichzelf staande boeken geschreven en een serie over Coco Pinchard, die Bridget Jones-achtig aandoet. Totaal anders dan thrillers, een veelzijdige schrijver dus! Intussen zijn zijn verhalen al in meer dan 27 talen uitgebracht en heeft hij meer dan 2.5 miljoen boeken verkocht.

Tussendoortje

De stalker in de nacht is geen meesterverhaal dat overal op nummer een moet komen te staan. Het leest snel en het verhaal is uiteindelijk toch terug te leiden naar het standaard verhaal van ‘moord vindt plaats, inspecteur start zoektocht, moordenaar wordt gevonden’. Met zijn 375 pagina’s is het niet per se een boek waar je eens goed voor moet gaan zitten. Al met al leuk als thriller-tussendoortje, maar geen blockbuster in de thrillerwereld.

Het vallen van de nacht
Het vallen van de nacht
Score 0.0 van 5 sterren.
€23,50
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.