Merkwaardig
Christopher Fairfax voert een opdracht uit voer de bisschop en reist daarvoor naar een afgelegen dorp in Engeland. In dit dorp gaat het er iets anders aan toe dan in andere dorpen. In de nacht tussen de eerste en tweede slaap gaan de mensen uit bed en gaan ze de straat op. Fairfax, die het dorp bezoekt, maakt kennis met dit gebeuren en merkt dat er nog meer aan de hand is in het dorp.
In Gods handen
Het is het jaar 1468, waarin de jonge pater Christopher Fairfax door bisschop Monseigneur Pole naar een afgelegen dorpje wordt gestuurd om de begrafenis van de daar overleden pastoor te begeleiden en direct daarna weer uit het dorp te vertrekken. Nadat hij is aangekomen in het dorp gaat hij direct naar het huis van de pastoor om het lijk te zien van de overleden Thomas Lacy. Lacy ziet er gehavend uit en Fairfax krijgt de reden te horen waarom de pastoor er zo uit ziet. Fairfax mag van de huishoudster gebruik maken van de studeerkamer van de pastoor om zijn preek voor te bereiden en hij komt daar tot een schokkende ontdekking die ervoor zorgt dat hij zijn opdracht maar gedeeltelijk kan uitvoeren. Daarnaast wordt er tijdens de kerkdienst voor de pastoor vanuit de aanwezigen geroepen dat de pastoor misschien wel helemaal niet aan een ongeluk is doodgegaan. De ontdekking in de studeerkamer en de beschuldiging van een onbekende brengen Fairfax in contact met andere mensen uit het dorp die hem verder kunnen helpen met het achterhalen van de ware doodsoorzaak van de pastoor.
Robert Harris
Robert Harris (1957, Nottingham) is een Britse journalist en schrijver. Na zijn studie aan de Universiteit van Cambridge ging hij werken voor de BBC en werd hij politiek redacteur bij The Sunday Times en Daily Telegraph. Hij heeft verschillende bestsellers op zijn naam staan, waaronder Vaderland, Enigma en Archangel. Drie van zijn boeken zijn verfilmd. Harris woont op dit moment in Berkshire, is getrouwd en heeft drie kinderen.
Kort tijdsbestek
Het verhaal is geschreven in de derde persoon en wordt afgewisseld met dialogen. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt, al maakt de schrijver gebruik van oude termen om het verhaal eer aan te doen. Het verhaal speelt zich af binnen zes dagen en deze dagen worden ook duidelijk in het boek aangegeven als afzonderlijke delen; de dagen worden onderverdeeld in hoofdstukken met eigen titels, in het totaal zijn er 27 hoofdstukken. Het boek leest vlot weg, omdat er genoeg gebeurt in het verhaal en de personages genoeg uitgediept worden om soms de spanningen tussen de hoofdpersonen te voelen.
“Zonder van positie te veranderen draaide Sarah Durston zich met kleine voorzichtige stapjes, als een door een springveer aangedreven mechanische pop, zo ver om dat ze met haar gezicht recht tegenover hem kwam te staan. Er lag nog steeds een geamuseerde blik in haar ogen. Ze hield haar hoofd koket schuin omhoog en bood hem haar lippen aan.”
De duistere tijd
Een mooi verhaal, waarin je op het eerste gezicht op het verkeerde been gezet wordt. Je denkt terecht te komen in de middeleeuwen en langzamerhand begint het door te dringen dat dat toch niet helemaal klopt. Kleine hints verklappen dat er wat anders aan de hand is. En dat is het knappe aan het verhaal; je groeit in dit verhaal, er is niet direct een situatieschets met jaartallen en gebeurtenissen. Het komt langzaam op gang en geeft beetje bij beetje informatie af over de plaats en tijd waarin dit verhaal zich afspeelt. Harris geeft ons ook een kijkje in de toekomst en laat ons nadenken over hoe we onze wereld inrichten, hoe we aankijken tegen geloof en dat we misschien wel een aantal dingen moeten herzien. Zeker stof tot nadenken.
€12,75
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis