Recensie: Romy Hausmann – Slapeloos

Summary
De veroordeelde Nadja vecht niet alleen tegen de demonen uit haar verleden, maar ze moet nu ook vechten tegen een moordenaar die haar een moord in de schoenen probeert te schuiven. Zo is het te lezen op de kaft van het boek. In werkelijkheid duurt het eigenlijk een eeuwigheid voor je bij dat moment aankomt. Het verhaal is door de samenvatting erg rommelig en het heen en weer gaan in de tijd helpt daar ook niet altijd bij. De brieven die na twee hoofdstukken te lezen zijn, zijn erg interessant om over te speculeren van wie ze nu eigenlijk zijn. Je doet er het best aan om de kaft niet te lezen om het spannend te houden. Maar hoe weet je dan dat het boek de moeite waard is?
4

Slapeloos

Jaren geleden werd Nadja veroordeeld voor een wrede misdaad. Na haar vrijlating uit de gevangenis wil ze niets liever dan een normaal leven leiden, maar dan wordt er een moord gepleegd. De dader probeert de politie door het verspreiden van valse bewijsstukken op het verkeerde spoor te zetten, namelijk op het spoor van dat van de jonge, onstabiele vrouw die als assistente bij een advocatenkantoor werkt… Want Nadja’s verleden maakt haar het perfecte slachtoffer én de perfecte moordenaar.

Romy Hausmann

Schrijfster Romy Hausmann begint inmiddels al aardig aan de weg te timmeren in Duitsland. Ze is geboren in wat toen nog het Duitse Democratische Republiek heette of wat wij kennen als Oost-Duitsland. Ze is begonnen als hoofdredacteur bij een productiemaatschappij en is vervolgens als freelancer gaan werken in de tv-wereld. In Duitsland ontving ze de Crime Cologne Award voor haar debuut, Dag en nacht. De filmrechten van deze thriller zijn inmiddels al verkocht.

© Astrid Eckert

Nadja en haar verleden

Nadja wordt achtervolgd door haar verleden. Ze heeft iets gruwelijks gedaan en op het begin weet je als lezer nog niet wat zij heeft gedaan. Ze heeft een trauma overgehouden aan haar tijd in de gevangenis. Ze krijgt een baan aangeboden op een advocatenkantoor als assistente en dat gaat haar goed af. Ze is alleen mensenschuw en daardoor is zij sociaal geïsoleerd. Wel heeft zij een collega waar zij het goed mee kan vinden, tot deze trouwt met de baas en de verstandshouding op een laag pitje komt te staan. Tot haar collega haar ineens bezoekt, omdat er iets gruwelijks heeft plaatsgevonden: ze heeft haar minnaar vermoord en vraagt Nadja om hulp.

Het gaat niet alleen maar om Nadja en haar verleden en heden. Elders in Duitsland heeft Nelly een hartstochtelijke relatie met de getrouwde Paul. Nelly wilt alleen maar meer en wanneer de vrouw van Paul erachter komt loopt het helemaal verkeerd. Paul zit vast tussen Nelly en zijn vrouw Simone. Tot Nelly ineens wordt vermoord en hij ervoor opdraait. Is hij wel de echte dader? En de grote vraag, wat heeft dit allemaal te maken met Nadja?

Rommelig

Het verhaal klinkt in eerste instantie erg spannend, maar het is best rommelig. De verhaallijnen van Nelly en Nadja lopen door elkaar heen en dan is er ook nog een derde verhaallijn waar je als lezer niets van snapt. Na twee hoofdstukken is er een hoofdstuk dat bestaat uit een geschreven brief die nooit op de post is gegaan. Naarmate je verder komt in het verhaal snap je het nut van deze brieven en door wie ze ook uiteindelijk geschreven zijn, maar op het begin is het erg gissen en ga je van de ene naar de andere persoon met verdenken. Rommelig is ook de link tussen Nelly en Nadja. Voornamelijk het ontbreken ervan. Pas tegen het einde van het boek komt er een verklaring, waarbij je alleen maar kunt concluderen dat het weinig toevoegt aan het verhaal.

“Ik sta te trillen. Ik wou dat ik op de rand van mijn witte klif stond. Ik zou de diepte in kijken, de stenen voelen afbrokkelen, me overgeven aan de zwaartekracht en me vrijwillig laten vallen. Zelfs als het water daar beneden rood zou zijn.”

Het grootste probleem met Slapeloos is misschien wel de samenvatting op de achterkant van het boek. Je gaat daardoor met een bepaalde insteek in het boek en de gehele tijd vraag je je af waar dat moment blijft. Dat moment dat de moordenaar alles in de schoenen van Nadja probeert te schuiven. Het neemt zelfs een geheel andere wending in en daardoor begin je toch te twijfelen of die samenvatting wel klopt. De grootste teleurstelling is dat je pas tegen het einde van het boek aankomt bij het punt dat Nadja de schuld in de schoenen wordt geschoven om vervolgens een hele wending te nemen.

Wel vlot geschreven

Hoe teleurstellend het verhaal ook wordt tegen het einde, het is wel lekker vlot geschreven. De schrijfster probeert je wel echt mee te sleuren in het verhaal. Je vliegt heen en weer door de tijd en dat zorgt soms voor verwarring, verwarring die soms ook positief werkt bij je. De hoofdstukken zijn niet al te lang en daardoor vlieg je ook best snel door het boek. Toch blijft de rommeligheid in je hoofd zitten en is het best lastig om de focus blijven te houden. Dit komt uiteindelijk allemaal door het feit dat de schrijfster een samenvatting op de kaft heeft staan die voor het grootste deel van het boek niet overeenkomt met wat je aan het lezen bent.

Slapeloos
Slapeloos
Score 3.6 van 5 sterren.
€19,99
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.