Recensie: Rosamund Lupton – Drie uur

Samenvatting
Een vooruitstrevende Engelse school wordt opgeschrikt door een brute gijzeling. De gijzelnemer kondigt aan dat er drie uur na zijn eerste schot een bloedbad zal volgen. De schrijfster zet een erg goede sfeer neer: de geïsoleerde school midden in het bos tijdens een hevige sneeuwval verandert van veilige haven in een grote val. Het voelt beklemmend, guur en maakt de logistieke problemen aannemelijk. Het maakt de dreiging voor de kinderen alleen maar groter. Wat het boek uiteindelijk het meest beangstigend maakt is het feit dat het zomaar een waargebeurd verhaal had kunnen zijn en erg dichtbij komt. Je krijgt flarden informatie in een wat chaotische volgorde, net zoals de toeschouwers van de panieksituatie waar de school zich in bevindt. Dat maakt dat je het boek door wilt blijven lezen en erachter wilt komen hoe het uiteindelijk met iedereen afloopt.
7.5

Gijzelaars op school

Een vooruitstrevende Engelse school wordt opgeschrikt door een brute gijzeling. De gijzelnemer kondigt aan dat er drie uur na zijn eerste schot een bloedbad zal volgen. Hij marcheert met zijn wapen door de gang. Leerlingen en medewerkers van de school zitten als ratten in de val. Wie is deze gevaarlijke gek? Wat wil hij bereiken? Is hij alleen? En waarom heeft hij het juist op deze school gemunt? Terwijl de politie in allerijl een drama probeert te voorkomen, komt de angstaanjagende waarheid stukje bij beetje aan het licht. De tijd tikt meedogenloos door…

Buiten de school zijn alle ouders van de leerlingen opgevangen in een nabijgelegen sportcentrum, waar ze in alle onzekerheid het beste hopen voor hun kinderen. Sommigen weten contact te leggen, terwijl anderen maar geen teken van leven krijgen van hun kinderen. De school ligt midden in een bos en is slecht bereikbaar door de sneeuw. Leerlingen houden zich verborgen, batterijen van telefoons raken leeg en er is niet overal even goed bereik. Allemaal omstandigheden die de noodsituatie alleen maar nijpender maken.

Drie uur om degenen van wie je houdt te redden

Veel locaties en perspectieven

Het verhaal speelt zich af op heel veel plaatsen tegelijkertijd: in het kantoor van de directeur, de bibliotheek, het theater, een dependance, een afgelegen boetseerlokaal, een boothuis, een klaslokaal, het bos, het sportcentrum en het hoofdkwartier van de politie. Het verhaal wordt verteld vanuit minstens zoveel perspectieven en de personages worden aan de lopende band geïntroduceerd. Het is dus wel even opletten wie wie is, wat ze van elkaar zijn en waar ze zich bevinden, maar deze opbouw van het verhaal werkt wel. De beklemmende situatie van de gijzeling komt goed over. Als lezer voel je je soms net zo afgesloten als de ouders die in angst afwachten of ze kunnen weer in de armen kunnen sluiten.

De schrijfstijl laat het namelijk toe om soms tientallen pagina’s een bepaald perspectief op een bepaalde locatie te laten zwijgen. Je krijgt flarden informatie in een wat chaotische volgorde, net zoals de toeschouwers van de panieksituatie waar de school zich in bevindt. Dat maakt dat je het boek door wilt blijven lezen en erachter wilt komen hoe het uiteindelijk met iedereen afloopt. Daarnaast is het natuurlijk de vraag wie het brein achter de gijzeling is en waarom. Die antwoorden komen wel redelijk vanzelfsprekend op zo’n tweederde van het boek, zonder dat het als een schok komt. Het is eerder voorspelbaar dan verrassend, maar dat lijkt de intentie van de schrijfster. Het mysterie rondom de gijzelnemer wordt niet te lang gerekt en je komt er ongeveer tegelijk met de politie achter wie de schutter is. Dat kan een beetje anticlimactisch voelen als je een grote plotwending verwacht.

Beklemmend

De schrijfster zet een erg goede sfeer neer: de geïsoleerde school midden in het bos tijdens een hevige sneeuwval verandert van veilige haven in een grote val. Het voelt beklemmend, guur en maakt de logistieke problemen aannemelijk. Het maakt de dreiging voor de kinderen alleen maar groter. Wat het boek uiteindelijk het meest beangstigend maakt is het feit dat zomaar een waargebeurd verhaal had kunnen zijn en erg dichtbij komt – zeker voor mensen die elke dag kunnen kinderen veilig af denken te zetten op school. Tel daar nog bij dat de schrijfster een aantal zware, actuele thema’s aansnijdt en je hebt een boek dat zich op een aantal vlakken onderscheidt van de gemiddelde thriller.

Drie uur is geschreven door Rosamund Lupton, een Britse auteur die jarenlang werkzaam was als scriptschrijver voor televisie en film. In 2010 debuteerde ze met haar boek Zusje. In de jaren daarna volgden Dochter en Later. Haar eerste boek was internationaal een groot succes en ging meer dan anderhalf miljoen keer over de toonbank. Inmiddels zijn de filmrechten verkocht en is het wachten tot we de verfilming in de bioscoop kunnen zien. Tot die tijd kun je je tegoed doen aan het boek Drie uur dat nu in de schappen ligt.

Drie uur
Drie uur
om degenen van wie je houdt te redden
Score 4.2 van 5 sterren.
€20,99€18,99
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.