Recensie: Rosella Postorino – De voorproefster van Hitler

Samenvatting
Je leven geven in een oorlog, dan denken we vaak aan de soldaten in loopgraven of aan de frontlinie, minder vaak aan mensen ver achter deze frontlinie. Rosa Sauer is een jonge vrouw die dagelijks haar leven op het spel ze om die van een ander te redden, namelijk die van de Führer. Haar taak; ze is voorproefster van Adolf Hitler.
7

Door het lot komt Rosa Sauer in de buurt terecht van de Wolfsschanze, het Wolfshol, de plek waar Adolf Hitler zich verscholen hield in de bossen; het hoofdkwartier van Rastenburg. Door de burgemeester wordt ze uitverkoren om één van de tien voorproefsters te worden van Hitler. Tien verschillende mensen met dezelfde taak in een kamer met witte muren en een grote houten tafel. Kunnen ze hun taak volbrengen?

Rosa Sauer is tijdens de bombardementen in Berlijn haar ouders verloren. Om de oorlog te ontvluchten gaat ze in het najaar van 1943 naar Oost-Pruisen. Om precies te zijn naar Gross-Pratsch de geboorteplaats van haar man Gregor. Gregor is daar niet want hij vecht aan het oostelijk front. Ze trekt in bij haar schoonouders Herta en Joseph. Al na een week komen er twee SS’ers aan de deur om Rosa te vertellen – opdracht te geven – dat ze aan de slag gaat voor de Führer als voorproefster.  Iedere dag wordt ze opgehaald met een busje om naar oude school te gaan die nu dienst deed als kazerne. In de kazerne is er een speciale ruimte ingericht met witte wanden en in het midden een lange houten tafel, aan deze tafel eten ze met z’n tienen iedere dag, driemaal een maaltijd die de Führer ook krijgt voorgeschoteld. Niet iedereen krijgt hetzelfde zodat ze sneller kunnen achterhalen in welk gerecht het vergif zit. De spanning die dat met zich meebrengt, is in het begin bijna ondragelijk. Naarmate de maaltijden komen en gaan neemt de spanning af.

“Aanvankelijk namen we afgemeten hapjes, alsof we niet verplicht waren alles op te eten. Alsof  we dit voedsel mochten weigeren, deze lunch niet voor ons bestemd was, die ons toevallig werd toebedeeld, want we waren het toevallig waard deel te nemen aan zijn maaltijd.”

Rosa krijgt van Gregor een brief dat hij deze kerst met verlof mag en naar Gross- Partsch komt, zij en haar schoonouders kijken hier erg naar uit. Enkele dagen voor de kerst komt er nog een bericht van Gregor, hij ligt in een veldhospitaal en kan met kerst niet komen. Hierna ontvangst ze geen post meer van hem. Ze krijgt nog wel een brief waarin staat dat hij vermist is. De sfeer in huize Sauer slaat om en wordt neerslachtig – al houden ze de moed er wel in omdat er staat dat hij vermist is en niet dat hij is omgekomen. Na dit bericht komt ze via-via in contact met de nieuwe luitenant van de kazerne. Zou hij haar het leven kunnen redden of zou hij haar juist het leven kunnen gaan kosten?

Rosella Postorino is geboren in Reggio Calabria, Italië. De voorproefster van Hitler is haar vierde roman, waarmee ze internationaal doorgebroken. Ze debuteerde in 2004, haar eerste roman schreef ze in 2007 en won direct de Rapallo award.

Rosella Postorino schrijft in deze roman vanuit de eerste persoon, hierdoor krijgt het een persoonlijke benadering en zien we haar kijk op de gebeurtenissen om haar heen.

“Terwijl het koude zweet me uitbrak, kreeg ik opnieuw krachtige braakneigingen en weer brandde er een zure stroom in mijn slokdarm. Ik hoorde andere huilen en herkende hun gehuil niet.”

Het perspectief vanuit de eerste persoon wordt afgewisseld met dialogen tussen de personen, wat het verhaal genoeg interactie geeft.

Een mooie roman waarvan je in het begin geen idee hebt wat je kunt verwachten. Het beeld dat je krijgt bij een voorproefster is dat die aan tafel zit bij de Führer; dat blijkt al een misvatting te zijn. De manier waarop alles wordt beschreven en je dus een kijkje krijgt in de keuken bij de Führer is mooi en gedetailleerd gedaan. Het mooie van het verhaal is dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Dat maakt het lezen van deze roman zeker de moeite waard.

FIFA 20 - PS4
FIFA 20 - PS4
Score 3.9 van 5 sterren.
€11,-
Uiterlijk 27 juli in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.