Recensie: Roz Nay – Mijn allerliefste zusje

Samenvatting
Mijn allerliefste zusje is een vrij gemiddelde maar desalniettemin vermakelijke thriller. De voornaamste reden dat dit boek geen hoogvlieger is, komt doordat het verhaal redelijk voorspelbaar is. Daarbij lijkt de auteur op onderwerpen waar ze veel van zou moeten weten, zoals jeugdzorg, te kiezen voor de gemakkelijke weg waardoor er inconsequenties in het verhaal ontstaan of kleine ongeloofwaardigheden. Gelukkig scoort het boek op andere fronten wel heel goed, en dan met name de onderlinge verhoudingen tussen de beide zussen en de mannelijke bijrollen.
6

Het verleden achterhaalt zich wel

In Mijn allerliefste zusje heeft Alexandra haar leven goed op een rijtje: ze heeft een groeiende carrière binnen de jeugdzorg, ze woont samen met haar vriend Chase en timmert lekker aan de weg voor een mooie toekomst. Binnen haar werk is ze erg gedreven en gepassioneerd: ze maakt het tot haar missie om kinderen uit de meest erbarmelijke omstandigheden te redden en een veilige toekomst te bieden. Zo ook voor de jonge Buster; zijn ouders zijn niet bepaald succesvol en er zijn aanwijzingen dat zij hem verwaarlozen. Intussen duikt ineens haar problematische zus op – zwanger en wel – die ze al jaren niet heeft gezien. Hoewel Alexandra huiverig is om weer contact met haar te hebben kan ze haar zo toch niet aan haar lot overlaten. Ze mag dus bij haar en Chase intrekken, maar op een voorwaarde: het verleden blijft in het verleden en daar wordt niet meer over gesproken.

Ondanks dit ‘goede’ voornemen blijkt algauw dat dit een onmogelijke opgave is. Ruth laat onbedoeld toch wat dingen los over het verleden, met name onderwerpen waarvan ze had verwacht dat Chase deze wel zou weten. Dit zorgt voor wrijving tussen de twee zussen, maar ook lijken de zaken niet zo zwart-wit te liggen als Alexandra ze tot nu toe geschetst heeft. Het duurt dan ook niet lang of de lezer wordt aan het twijfelen gebracht: welke van de twee zussen heeft het bij het rechte eind, en wie is er nu eigenlijk stabiel?

Gemakkelijk er vanaf gebracht?

Het eerste wat in je opkomt als je dit boek hebt uitgelezen is: niet verrassend of hoogdravend, maar wel vermakelijk. De twee hoofdkarakters in dit boek, de zussen Alexandra en Ruth, zijn door de auteur goed neergezet en interessant om te volgen. De spanning wordt goed opgebouwd en doordat er telkens wordt gewisseld tussen de perspectieven van beide zussen krijg je steeds ieders kant van het verhaal te lezen. Hierdoor probeert Nay je steeds op het verkeerde been te zetten, met wisselend succes.

Wisselend succes, want als je een beetje oplet en geen stereotype manier van denken hebt, gaat het verhaal al snel een voorspelbare weg in. Ook zijn er een aantal momenten in het boek die niet helemaal geloofwaardig uit de verf komen, zoals de relatief snelle switch in houding van Alexandra, of de ‘onkundige’ manier van werken van haar collega’s. Toegegeven, dit laatste wordt natuurlijk vanuit haar perspectief verteld en hoeft dus niet ‘echt’ zo te zijn, maar het lijkt af en toe een gemakkelijke weg die genomen wordt door de auteur.

Mijn allerliefste zusje

Solide op onverwachte fronten

Dit is maar een voorbeeld, maar lijkt op een aantal momenten terug te komen. Dit terwijl het verhaal zich prima leent om, met een beetje meer doordenken of inzet, sterker in elkaar te kunnen zitten. Dit is wel wat teleurstellend. Als je hierbij bedenkt dat de auteur zelf werkzaam is geweest in Jeugdzorg zou je met name op dat front meer verdieping verwachten, of in elk geval een logischere verklaring waarom bepaalde zaken lopen zoals ze doen. Het is lastig om hier een concreet voorbeeld bij te noemen zonder het plot deels te verraden, maar dit zal bij het lezen van dit boek duidelijk worden.

De verhouding tussen de twee zussen daarentegen komt over het grootste deel wel geloofwaardig over en is het hele boek door behoorlijk spannend. Maar ook de ondersteunende karakters van Chase (de vriend van Alexandra) en Sully, de goede vriend van Alexandra waar zij heimelijk meer gevoelens voor heeft dan ze durft toe te geven, brengen elk deze spanning tot een hoger niveau. Je wordt als lezer op allerlei fronten in spanning gehouden: wie heeft gelijk, wie kiest wiens kant en wanneer achterhaald het verleden van Ruth haar, en het verleden van beide zussen hun samen? Deze spanningen dragen het boek en zorgen ervoor dat je ondanks bepaalde tegenstrijdigheden dit verhaal echt uit wilt lezen.

Roz Nay is woonachtig in Canada, waar zij met haar man en twee kinderen woont. Mijn allerliefste zusje is het tweede boek wat van Roz Nay is verschenen. Haar debuut was Niet verder vertellen werd in augustus 2018 in Nederland uitgebracht.

Mijn allerliefste zusje
Mijn allerliefste zusje
Score 0.0 van 5 sterren.
€24,48
Op voorraad. Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.