Recensie: S.K. Ali – Liefde van A tot Z

Samenvatting
S.K. Ali schetst in haar boek Liefde van A tot Z een fantastisch beeld van de gevoeligheden van pubers in de periode waarin ze zich tot volwassen personen ontwikkelen. Ze schetst een beeld van de ontmoetingen tussen Zayneb en Adam, die elkaar meer dan leuk vinden, maar beschrijft tegelijkertijd de vooroordelen die een meisje tegenkomt als moslima en draagster van een hoofddoek. De gevoeligheid en kwetsbaarheid van de huidige jeugdige generatie wordt via de persoonlijkheden van Zayneb en Adam uitgewerkt. Dit alles gebeurt in de vorm van twee dagboeken, die van Adam en die van Zayneb, waarin ze beide wonderen en rariteiten beschrijven. Dit young adult boek is een aanrader, Ali combineert eerlijkheid en gevoel met informatief. Een waardevolle combinatie.
8

Toeval bestaat niet, realiseer je je als je het boek Liefde van A tot Z van S.K. Ali leest. Zayneb houdt in haar dagboeken wonderen en rariteiten bij. Ze begon erover te schrijven nadat ze, op zestienjarige leeftijd, op internet op een link klikte die haar leidde naar een heel oud boek: ‘De wonderen van de schepping en de rariteiten van het bestaan.’ 

Wonderen en rariteiten

In het museum voor Islamitische Kunst In Doha zag Adam op veertienjarige leeftijd een 13e-eeuwse tekening van een boom, die zijn aandacht trok. Deze schets kwam uit het manuscript ‘De wonderen van de schepping en de rariteiten van het bestaan.’ Adam besloot daarop een verslag bij te houden van wonderen waarvan hij wist is dat ze echt waren en van de rariteiten waarvan hij liever wilde dat ze niet echt waren.

Er is wel een verschil tussen Zayneb en Adam: Zayneb houdt vooral de rariteiten bij en Adam meer de wonderen. 

Zayneb: snel boos

Dat past bij hun karakters. Zayneb is een dame die zich snel druk maakt over dingen en snel boos wordt, wanneer ze merkt dat er onrechtvaardig gehandeld wordt, of omdat mensen niet nadenken bij wat ze doen. Zelf wordt ze ook onrechtvaardig behandeld door een leraar op haar school, vindt ze. De situatie  loopt uit de hand, ze wordt van school gestuurd en vertrekt daarom naar haar tante In Doha. Daar probeert ze zichzelf  beter te gedragen en minder snel boos te worden, maar heeft ze ook weer last van vooroordelen.

Adam: bedachtzaam

Adam is rustiger, bedachtzaam, een denker en introverter. Hij heeft niet lang geleden te horen gekregen dat hij multiple sclerose heeft, de ziekte waaraan zijn moeder is overleden. Hij besluit zijn studie in Londen te stoppen, terug naar Doha te gaan en weer bij zijn vader en zusje te wonen. 

Aantrekkingskracht

Op het vliegveld komen Adam en Zayneb elkaar tegen en blijkt al snel de aantrekkingskracht die zij op elkaar hebben, maar tot een echte kennismaking en uitwisseling van namen of adressen komt het niet. Ze zijn beiden teleurgesteld. Gelukkig zorgt het lot ervoor dat zij elkaar weer ontmoeten. De tante van Zayneb werkt op dezelfde school als de vader van Adam. Door sociale evenementen ontmoeten zij elkaar weer. 

Dagboeken 

De dagboeken wisselen elkaar af. Dan weer is Adam aan het woord, dan weer Zayneb. Het zijn twee verschillende persoonlijkheden, ook in schrijfstijl. De expressieve Zayneb en de bedachtzame Adam beschrijven de gebeurtenissen die ze meemaken om en om. Je ervaart deze daarom steeds door andere ogen. 

Persoonlijk geschreven

Beide dagboeken zijn zeer persoonlijk en beschrijven niet alleen de gebeurtenissen. Ook de gedachten en gevoelens van de personen krijg je mee.  De onzekerheid over de gevoelens van de ander, het verdriet wanneer ze geconfronteerd worden met vooroordelen, de contacten met oude vrienden waarmee ze vertrouwd zijn en nieuwe vrienden waarvan de mate van intimiteit nog bekend moet worden. De boosheid als ze elkaar verkeerd begrijpen en de machteloosheid over een ziekte waaraan niets te veranderen valt. 

Aanrader!

Het boek schetst een actueel tijdsbeeld en beschrijft op een begripvolle manier hoeveel impact dagelijkse situaties en gebeurtenissen hebben op de adolescenten van nu. Heerlijk om te lezen voor wie van persoonlijk, realistisch en eigentijds houdt. Een aanrader!

S.K. Ali

Fotograaf: Andrea Stenson

S. K. Ali schrijft graag allerlei soorten verhalen. Naast Liefde van A tot Z schreef ze ook The proudest blue, Saints and misfits en redigeerde ze met Aisha Saeed het boek Once upon an Eid. Ze is geboren in Auid-India en emigreerde naar Canada op driejarige leeftijd. Tot nog toe schreef ze realistische verhalen, maar ze broedt op andersoortige verhalen, bijvoorbeeld over gevonden veenlichamen. Haar hoop is in de toekomst ook een of meer romans voor volwassenen te schrijven. Meer informatie is te vinden via haar site.

 

Geschreven door
'Ik kan me helemaal verliezen in een boek. Dan ben ik doof voor de wereld en merk ik niets meer van wat er om me heen gebeurt.' En als Irina een film kijkt, leeft ze altijd enorm mee. Tot tranen toe geroerd. Ze houdt vooral van detectives, familiefilms, persoonlijke en psychologische romans, maar wisselt dat graag af met chiclit en snelle weglezers. Geen horror! Korte CV: drs. Algemene Letteren (NL en ENG), BA Leraar Nederlandse Gebarentaal. Redacteur bij weekbladen, Project Manager tijdelijke projecten, moeder van een zoon en dochter, samenwonend met een hele fijne partner. NLP Master Practitioner en presentatietrainer/coach. Kortom: van alle markten thuis en vol (levens)ervaring!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.