De dwalenden
In De dwalenden worden rechercheur Léon Coeur en zijn nicht Hanna geconfronteerd met het nooit echt verwerkte trauma uit Hanna’s jeugd: de moord op haar beste vriendin. Rechercheur Léon Coeur ontvangt een polaroidfoto van een doodsbang tienermeisje in een donker weiland. Op de achterkant staan coördinaten. Léon ziet direct de overeenkomsten met de omstandigheden waarin Lena Delfosse werd gevonden, de beste vriendin van zijn nichtje Hanna, die ruim tien jaar geleden werd vermoord. Als hij op de locatie arriveert, blijkt het meisje al dood te zijn. Hoewel Léon zich om gezondheidsredenen had voorgenomen het rustiger aan te doen, kan hij deze zaak onmogelijk aan iemand anders overlaten. Adam Rooijmans, Lena’s moordenaar, zit nog steeds vast in de gevangenis in Vught, dus de vraag is: wie is hem aan het kopiëren en waarom?
Voor Hanna, die haar trauma na vele moeilijke jaren eindelijk achter zich begon te laten, komt de copycatmoord als een grote klap. Voor haar eigen bestwil mag ze zich van haar baas bij de politie niet bezighouden met de zaak. Dan laat Adam Rooijmans doorschemeren dat hij bereid is te vertellen wat hij weet. Op één voorwaarde: Hanna is de enige met wie hij wil praten. En ze moet alleen zijn.
Samantha Stroombergen
Samantha Stroombergen is een Nederlandse schrijver die in 2018 haar eerste boek schreef. Met De witte kamer won ze in 2018 de Gouden Strop. De Gouden Strop is een prijs voor de spannendste, Nederlandse roman. Stroombergen is opgegroeid in de Bollenstreek en behaalde haar bachelor Nederlandse taal en cultuur en deed vervolgens een master Journalistiek. Schrijven heeft altijd in haar bloed gezeten en in 2018 verscheen dus haar debuut. In 2020 verscheen Zij die zweeg en De dwalenden is haar derde boek. Naast het schrijven van boeken recenseert zij ze ook. Een druk schrijversbestaan dus!

© Samantha Stroombergen eigen website
Op een weiland
Op een weiland vecht een jong meisje voor haar leven. Ze snapt niet wat zij verkeerd heeft gedaan, maar één ding is zeker: de kans dat zij het overleeft is nihil. Van haar moordenaar krijgt zij de woorden dat zij het kan overleven als zij het wilt. Hij maakt een polaroid van haar. Even later krijgt rechercheur Coeur deze polaroid onder de deur geschoven, voorzien van coördinaten. De schrik zit er gelijk goed in, want dit doet hem denken aan een zaak van zo’n tien jaar geleden. De beste vriendin van zijn nichtje is toen ook zo om het leven gekomen. De vraag is dan ook: moet hij zich hier weer mee inlaten?
Het komt hem zeker niet goed uit, want hij is erg met zijn gezondheid bezig. Hij lijdt aan een zeldzame hartspierziekte. Een beetje spanning kan al funest zijn voor zijn hart. Maar kan hij bij zo’n belangrijke zaak wel aan de zijlijn staan? Tel daar ook nog eens bij op dat zijn nichtje ook werkt bij de politie en de broer van haar vermoorde beste vriendin ook. Maar wie is de dader? Want de dader van de moord tien jaar geleden zit nog steeds vast.
‘Adam bewoog zijn tong langs zijn lippen, dacht even na. En precies toen Hanna een sprankje hoop begon te krijgen op een constructief antwoord, zei hij: ‘ik beroep me op…”
Niet heel spannend
Hoe spannend het begin van het boek ook is, die spanning haalt het boek niet op het einde. Het is best een vlak verhaal. Het onderzoek naar de moord komt niet zo heel erg aan bod in het verhaal. Coeur doet onofficieel onderzoek naar de moord en weet zo met behulp van Hanna ver te komen in het onderzoek. Die uitkomsten zijn eigenlijk best voorspelbaar en daardoor zal je nooit echt in het verhaal komen. Dit komt ook mede doordat er te weinig karakterontwikkeling plaatsvindt. De schrijver introduceert een peloton aan personages, maar ze kennen te weinig geschiedenis. Je kent daarom de personages niet goed en dat is best jammer.
Het enige personage dat enige vorm van diepgang kent is Adam Rooijmans, de moordenaar van Lena. Zijn hoofdstukken zijn het meest interessant om te lezen. Dit komt omdat daar wel enige vorm van spanning in zit. Wel voelt het nog steeds enigszins voorspelbaar aan. Ook hoe het met Adam afloopt is eigenlijk halverwege het boek al duidelijk. En dat maakt het zo jammer, want je verwacht van een schrijver heel veel als diegene ooit een prijs kreeg voor spannendste, Nederlandse roman. De dwalenden is vooral geschikt als tussendoortje, maar houd er rekening mee dat het geen hoogvlieger is.

Het weiland is donker en koud. Het meisje had geen schijn van kans. Waarom moest ze sterven?
€25,49
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!