Recensie: Sandra Brown – De laatste troef

Summary
De laatste troef is het nieuwste boek van de Amerikaanse schrijfster Sandra Brown. In dit boek gaat FBI-agent Drex Easton achter de vermeende seriemoordenaar Weston Graham aan die nu een luxe leventje leidt onder de naam Jasper Ford. In theorie erg spannend, maar daar moet je wel heel wat tijd voor investeren. De opbouw is erg langzaam en je komt daardoor niet lekker in het verhaal. Wanneer de spanning dan wel toeslaat is het ook gelijk goed. Al is de plottwist op het einde best ongeloofwaardig.
5.5

De laatste troef

FBI-agent Drex Easton zit al jaren achter een misdadiger aan die hij ervan verdenkt acht rijke vrouwen te hebben vermoord. De overeenkomst tussen deze zaken is dat er ‘een nieuwe man’ in het leven van de slachtoffers zou zijn. Drex is ervan overtuigd dat Jasper Ford, de man die hij kent als Weston Graham, de moordenaar is.

Jasper Ford is sinds kort getrouwd met Talia Shafer, een succesvolle, rijke zakenvrouw. Drex gaat undercover als hun nieuwe buurman, maar er dreigt een onvoorzien probleem: hij voelt zich enorm aangetrokken tot Talia. Maar is Talia een onschuldig slachtoffer of een medeplichtige?

Sandra Brown

De in Texas geboren schrijfster Sandra Brown gaat al heel wat jaren mee in de schrijverswereld. Ze presenteerde een tijd het weerbericht en ging vervolgens aan de slag als verslaggeefster voor de televisie. In 1981 besloot haar man haar uit te dagen om te gaan schrijven. Inmiddels heeft zij al meer dan tachtig boeken op haar naam staan en zijn er een aantal ook al naar het witte doek gebracht. In 2008 werd zo door de International Thriller Writers uitgeroepen tot Thriller Masters. De laatste jaren schrijft ze voornamelijk thrillers en De laatste troef is haar recentste boek.

Op jacht

FBI-agent Drex is al jaren op zoek naar een seriemoordenaar. Het is niet alleen zijn baan, het is vooral zijn roeping. Een van de slachtoffers was namelijk zijn moeder. Daardoor ligt deze zaak ook heel persoonlijk voor hem. Dit zorgt geregeld voor conflicten met zijn meerdere. Samen met zijn collega’s Mike en Gif gaan ze zonder toestemming achter de man aan waarvan ze vermoeden dat het Weston Graham is. Deze man heet Jasper Ford en vertoond raakvlakken met Weston Graham. Hij is vijf maanden geleden getrouwd met Talia Shafer, een rijke zakenvrouw. Drex weet een appartement boven de garage van Talia’s buren te huren om zo het stel in de gaten te houden.

Wat volgt is een kat-en-muisspel tussen Drex en Jasper Ford met als inzet Talia Shafer. Al snel blijkt dat bij de eerste ontmoeting dat Drex gevoelens heeft voor Talia. Maar is Talia wel zo onschuldig? Er hangt een sluimer van geheimzinnigheid rond Talia. Al snel blijkt dat Talia een van de eerdere slachtoffers heeft gekend. Kende zij Jasper toen ook al? Deze geheimzinnigheid zorgt ervoor dat Drex op zijn hoede moet blijven en dat is maar goed ook. Want hoe goed hij ook probeert om Jasper als buurman te leren kennen, Jasper vertrouwt hem niet helemaal. Een kat-en-muisspel is begonnen!

‘Wil je in één keer uitlezen’

Op de voorkant van het boek staat gequote dat je het boek in één keer wil uitlezen. Helaas is dat niet helemaal het geval voor De laatste troef. Toegeven: het boek is erg spannend. Zo spannend dat je het inderdaad in één vlaag wilt gaan lezen. Het probleem zit hem er alleen in dat het boek tot aan de spannende momenten te traag op gang komt. Zo traag dat het zelfs gewoon saai is. Je bent gewoon aan het wachten tot het moment dat je verder wilt gaan lezen en alles wilt weten. Daarvoor is het vaak alsof je een roman aan het lezen bent in plaats van een thriller. Het is zoetsappig en de opbouw naar het slotstuk is traag. Het gaat veelal om kleine dingetjes als samen uit eten gaan, gesprekken om elkaar beter te leren kennen en ga zo maar door.

“Terwijl hij de verbinding verbrak bedacht hij hoe aardig het van Jasper was geweest om hem een biertje te brengen en daarna aan te bieden het flesje voor hem weg te gooien. Hoewel, zou het niet aardiger zijn geweest om Drex het bier te laten opdrinken? Maar nee, Jasper Ford had het flesje terug gewild.”

Het eerste deel van het boek ben je het eerder vaak aan het wegleggen tot het spannend gaat worden. Vanaf dat moment gaat het boek wel in een moordend tempo verder. Letterlijk, want zodra er een moord gepleegd is begint het verhaal eindelijk die spanning te krijgen. Wat hierin meespeelt is dan ook dat je niet alleen Drex volgt in zijn zoektocht, maar ook het huwelijk tussen Jasper en Talia. Je volgt het wantrouwen van Jasper richting Drex. Maar ook Talia die zelf in de knoop zit met haar gevoelens.

Leest op en duur vlot door

Vanaf het moment dat het spannend is leest het boek vlot door. Het is dan ook op dat soort momenten zo geschreven dat je er echt helemaal inzit. Je krijgt alle aspecten mee van het verhaal en dat weet de schrijfster echt fantastisch op te pakken. Het verleden van Talia begint zich te ontvouwen en ook leren we Jasper beter kennen. Maar het meest interessante is toch wel het verleden van Drex. Als lezer begin je steeds meer te weten te komen over zijn drijfveren en wat er zich in zijn leven heeft afgespeeld. Toch ontkom je er op den duur niet aan, namelijk het moment dat sommige dingen niet zijn wat het lijkt. Er zit op het einde een gigantische plottwist waarbij je denkt: nee, waar komt dit opeens van aan? En dat moment is dan wel weer een domper hoor.

De laatste troef
De laatste troef
Score 3.1 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Sylvano Witte
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.