Recensie: Sarah J. Maas – Toren van de dageraad

Summary
Toren van de dageraad is alweer het zesde boek in de Glazen troon-serie maar gaat niet verder waar boek vijf gebleven is. In plaats van Aelin volgen we deze keer Chaol en Nesryn die naar het Zuidelijke Continent zijn afgereisd. Hoewel deze keuze voor sommigen misschien een teleurstelling is, kan na het lezen van dit deel niks anders gezegd worden dan dat ook dit weer een boeiend boek is, dat zeker belangrijk is voor het grote verhaal. Weer een aanrader om te lezen!
8.5

De Glazen troon-serie

Toren van de dageraad is alweer het zesde deel van de Glazen troon-serie. Dit is echt een reeks waarbij je met boek één moet beginnen en niet zomaar een deel kan overslaan. Twijfel je nog of je eraan moet beginnen? Laten we dan alvast starten met de mededeling dat deze serie absoluut de moeite waard is en alsmaar beter lijkt te worden. Het eerste boek is misschien niet al te best geschreven, maar intrigerend genoeg om uit te lezen. Bij deel twee lijkt de schrijfster al een stuk volwassener en steekt het boek duidelijk beter in elkaar. Ook wordt het verhaal steeds spannender. Bij boek drie is je leven wel zo ongeveer voorbij en kan je alleen nog aan deze fantastische boekenreeks denken.

De Glazen troon-serie vertelt het verhaal van Celaena Sardothien, een sluipmoordenares die moet vechten voor haar leven. In eerste instantie om haar vrijheid terug te krijgen, later om het land te bevrijden van een kwaadaardige aanwezigheid. Het verhaal wordt steeds boeiender en magischer. Daarnaast zitten er zeker romantische stukjes in. Uiteindelijk weten de boeken je zo te grijpen dat je absoluut niet kan stoppen met lezen. Ben je nog niet aan de serie begonnen? Stop dan gauw met het lezen van deze recensie, want er komen een aantal grote spoilers aan.

Ze kwam steeds dichter bij de veiligheid van de gang.
Toen zag ze het, vanuit haar ooghoek. Ze voelde het.
Iemand tussen de boekenplanken aan de overkant. Hij liep parallel met haar.
Ze durfde er niet naar te kijken. Durfde niet te laten merken dat ze het zag.
Haar ogen prikten en ze vocht tegen de doodsangst die zich klauwend een weg omhoog zocht in haar lichaam.
Een glimp van schaduw en duisternis. Het achtervolgde haar. Joeg op haar.
Het versnelde zijn pas om haar te grijpen, om haar af te snijden en haar het donker in te trekken.
Gezond verstand. Gezond verstand.
Ze kon gaan rennen, maar dan zou ze verraden dat ze het had gezien.
Het zou toeslaan. Wat het ook was.

Een verhaal zonder Aelin

Na het lezen van boek vijf kan je gewoon niet anders dan smachtend het vervolg afwachten. Het is dan ook bijna moorddadig te noemen dat deel zes niet verder gaat waar boek vijf geëindigd is. Hoe kan schrijfster Sarah J. Maas haar lezers dat aandoen? In plaats van te lezen wat er met Aelin gebeurd, die gevangengenomen is, gaan we opeens een stuk terug in de tijd om het verhaal van Chaol en Nesryn te volgen. Zij zijn ondertussen na de overwinning op de koning van Adarlan een andere kant opgegaan. Oorspronkelijk werd het verhaal van Chaol en Nesryn als een apart deel geschreven, maar later werd besloten om dit verhaal toch als volwaardig boek op te nemen in de reeks. En terecht, zo blijkt.

Chaol en Nesryn zijn onderweg naar de Torre in Antica. In deze toren bevinden zich de beste genezers ter wereld, zo zegt men. Sinds Chaol ernstig gewond is geraakt en in een rolstoel zit, wil hij niets liever dan weer kunnen lopen. Hij hoopt dan ook dat de genezers van de Torre hem kunnen helpen. Zij zijn echter niet de enige reden dat Chaol en Nesryn naar Antica, op het Zuidelijke Continent, zijn gekomen. Ze hopen de heersende koning daar namelijk over te halen om zich aan te sluiten bij Aelin in de strijd tegen de kwaadaardige Erdawan.

Interessanter dan je denkt

Hoewel de flaptekst enkel over Chaol rept, speelt Nesryn minstens een even grote rol in Toren van de dageraad. Nesryn sluit vriendschap met één van de prinsen van het Zuidelijke Continent en reist met hem af naar het Tavangebergte. Daar beleven ze samen spannende avonturen die ook nog eens belangrijke informatie opleveren voor de strijd tegen Erdawan. Ondertussen komt Chaol samen met de genezer Yrene de nodige gevaren tegen en doet ook hij interessante ontdekkingen. Aan het einde van het verhaal kun je dan ook concluderen dat dit boek absoluut een deel is dat in de serie thuishoort. Er komt schokkende nieuwe informatie aan het licht, maar er verschijnen ook boeiende nieuwe personages.

Sarah J. Maas heeft met dit boek weer bewezen dat ze weet wat ze doet. Ook merk je dat ze nog steeds blijft groeien en dat ze ten opzichte van haar eerste boek enorm verbeterd is. Hoewel de start van dit zesde boek wat traag is en weinig actie heeft, is het toch zo interessant dat je verder wilt blijven lezen. Uiteindelijk wordt het verhaal steeds spannender en is het opnieuw vrijwel onmogelijk om het boek weg te leggen. Het is lastig om te tippen aan het vijfde deel van de reeks en dat doet dit zesde deel dan ook net niet. Toch is het nog steeds een absolute aanrader die je zeker niet mag overslaan en die absoluut van belang zal zijn voor het zevende boek.

Bumblebee (Blu-ray)
Bumblebee (Blu-ray)
Score 4.6 van 5 sterren.
€9,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.