Fotocredit: Marion Ettlinger
Schetsen van de omgeving
Als lezer krijg je via diverse bespiegelingen niet alleen de laatste periode uit het leven van de vriendin met kanker onder ogen, maar vooral ook de gedachten van de vrouw die weergeven waar zij zich mee bezig houdt wanneer ze de weg naar het overlijden van de vriendin meeloopt.
Het eerste deel is het deel waarin de omgeving wordt geschetst. Je maakt kennis met de hoofdpersoon en waar die zich mee bezig houdt. Het is het grootste deel. Jammer, want van dit grootste deel wordt paginalang een lezing van de ex van de vrouw aangehaald, die het heeft over “de verwoestende schade die we onze mensenfamilie en onze medeschepselen en de prachtige aarde hadden toegebracht”(p.20). De ene gebeurtenis met de gedachtengang van de schrijver volgt op de andere, waar zij connecties maakt met boeken, schrijvers en andere gebeurtenissen, terwijl dit eerste deel eigenlijk draait om de introductie van de vriendin met kanker. Wie niet op de hoogte is van bekende schrijvers uit de literatuur, zal sommige gedachten dan niet goed kunnen volgen.
De schrijver geeft ook toe dat de verteller meer een doorgeefluik is voor verhalen en gebeurtenissen van anderen, dan iemand die de lezer iets voorkauwt. “Over de verteller kom je in dit nieuwe boek ook niet zoveel te weten, ze dient vooral als oor voor andermans verhalen. Ik wil juist graag over die andere levens nadenken en over dingen die zouden kunnen gebeuren.” (Bron: interview Trouw d.d. 4 oktober 2020)
Gedachten
Een voorbeeld van gedachtensprongen en -overgangen:
“Ze was alleen maar in gedachten, zei ze.
Flaubert heeft gezegd: Denken is lijden.
Is dat hetzelfde als de uitspraak van Aristoteles: Waarnemen is lijden?
Zorg er altijd voor dat de kijker zo veel mogelijk lijdt. Alfred Hitchcock.
Van denken word je moe. Donald Duck.” (p.31)
Omdat de schrijver in New York woont, is de omgeving voor mensen die daar wonen of die het daar kennen waarschijnlijk heel herkenbaar. Ook wordt gerept over bepaalde personen die in de politiek een rol spelen, wat je als lezer wel begrijpt. Het zorgt wel voor wat vervreemding hier en daar. Misschien zou het boek indringender zijn voor Nederlandse lezers als het zich ook in Nederland zou afspelen.
De werkelijkheid
In deel twee en drie van het boek komt het thema veel meer naar voren. Het samenzijn met de vriendin die wacht op het einde. De vrolijke momenten en het verdriet. Deze delen lopen niet over van gevoelige beschrijvingen, maar zijn veel meer het neerzetten van de werkelijkheid. En daarmee zowaar meer schrijnend en indringend dan wanneer de gevoelens zouden zijn uitgemolken.
Over de auteur
Sigrid Nunez (1951) is de dochter van een Chinees-Panamese vader en een Duitse moeder. Ze groeide op in woningbouwproject Fort Green, in de buurt van Chinatown, New York. Ze werkte toen ze begin twintig was voor The New York Review of Books en woont in die periode een tijdlang in huis bij Susan Sontag. Daar krijgt ze met diens zoon David Rieff een relatie. In 1995 debuteerde ze als romanschrijver met het boek Een veertje op Gods ademtocht. In 2011 schreef ze een memoir over Sontag: Sempre Susan. In 2018 heeft ze veel succes met het boek De vriend, waarmee ze de National Book Award wint. Wat scheelt eraan? is haar nieuwste roman.

roman
€22,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, maandag in huis
Gratis verzending!