De Zone van het Verloren Object
Walter Lavender is een twaalfjarige jongen die nauwelijks praat, maar veel meer ziet dan andere mensen. Dit komt doordat hij een neurologische stoornis heeft waarbij de hersenen niet in staat zijn om de spierbewegingen te coördineren die nodig zijn om te spreken. Doordat hij veel meer ziet dan anderen en zo goed op details let, is hij ook erg goed in het terugvinden van verloren voorwerpen. Dit is dan ook een hobby van hem geworden en hij is hier vaak druk mee bezig. Walter heeft al veel voorwerpen weer terug gevonden en van elk verloren voorwerp maakt hij een soort verslagje. De details die hij ziet schrijft hij op in zijn aantekeningenschrift, evenals de dingen die hem opvallen in het dagelijkse leven. Zo schrijft hij bijvoorbeeld ‘Trotse vertoning van uitputting en belangrijkheid.’ wanneer hij twee zelfverzekerde, jonge vrouwen ziet op het station. Ze dragen een pak en hebben een strakke en frisse uitstraling.
Tijdens zijn avonturen op zoek naar verloren voorwerpen vraagt Walter waar de mensen hun verloren voorwerp voor het laatst hebben gezien. Ook vraagt hij of ze de ZOVO – de Zone van het Verloren Object – hebben gecheckt. Walter heeft zijn eigen werkwijze bedacht, waarbij hij begint bij de voor de hand liggende plek van het desbetreffende voorwerp. Ook kijkt hij naar de natuurlijke plek van het voorwerp, dus de omgeving waar je het voorwerp normaal zou kunnen vinden. Daarnaast kijkt Walter naar eventuele getuigen en motieven van mensen die het voorwerp meegenomen kunnen hebben. Op deze manier komt hij er vaak achter waar een voorwerp is gebleven en maakt hij de desbetreffende eigenaar erg gelukkig als hij het voorwerp terug heeft gevonden. Dit allemaal doet hij omdat hij zelf ook iets kwijt is: zijn vader, Walter Lavender Senior. In de zoektocht naar voorwerpen van andere mensen, hoopt hij ook zijn vader terug te vinden. Op een gegeven moment raakt hij nog iets kwijt; het belangrijke boek dat in de winkel van zijn moeder stond is verdwenen. Walter gaat op zoek en beleeft hierdoor van alles.
Toestand van het verloren object (TOVO): voor slaap in koffer bij bed, volgende ochtend –> zoek.
- Niet op de voor de hand liggende plek: in de koffer.
- Niet in de ZOVO: de slaapkamer.
- Niet op de minder voor de hand liggende plekken: de rest van het appartement.
- Niet op de natuurlijke plek: de oefenruimtes.
- Verder: te groot om onder de kast te vallen en te zwaar om het raam uitgeblazen te worden door een windvlaag. Niet gestolen.
- Iemand moet het ding meegenomen hebben naar buiten. Slaapwandelt de muzikant? Heeft hij de fagot ergens heen gebracht?
Een bijna magisch verhaal
De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender is een erg bijzonder boek. Het is erg avontuurlijk, omdat Walter echt van alles meemaakt. Het taalgebruik en de gedachtegang van Walter zijn wel even wennen. Dit komt omdat hij twaalf jaar is en dus ook als een twaalfjarige denkt. Het is knap van Sophie Chen Keller dat ze dat zo goed heeft weten neer te zetten. Wel is het soms een beetje ongeloofwaardig dat een twaalfjarige bepaalde moeilijke woorden kent, maar dit kan natuurlijk ook komen doordat het boek is vertaald. Het is af en toe dus een tikje onrealistisch, maar dit zorgt juist voor een sprookjesachtige sfeer, ook omdat Walter zoveel meemaakt. Het is een bijna magisch verhaal dat er voor zorgt dat je gaat nadenken over eenzaamheid, verlangens, het lege gevoel van iets of iemand missen en de weg vinden naar jezelf. Het boek is daarmee dan ook zeker de moeite waard om te lezen.
Sophie Chen Keller
Sophie Chen Keller is geboren in Beijing, maar ze is opgegroeid in de Verenigde Staten. De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender is haar debuutroman. Voordat ze dit boek schreef, heeft ze meerdere verhalenwedstrijden gewonnen; ze heeft dus wel wat ervaring opgedaan voordat ze echt begonnen is met schrijven. Het is ook wel te merken dat ze al wat ervaring heeft. Chen Keller heeft gestudeerd aan Harvard College en heeft hier ook een diploma gehaald voor economie. Ze heeft onder andere gewerkt in de marketing- en in de mode-industrie voordat ze met het schrijven van haar boek begon.
De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender is te vergelijken met het boek Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon. Beide boeken gaan over een jongen die anders denkt dan een “normaal” persoon. Daarnaast gaan beide hoofdpersonen op pad om te speuren en belanden hierdoor in een groot avontuur. Dit avontuur is bij Walter Lavender en Christopher (de hoofdpersoon van Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht) natuurlijk wel anders. De twee boeken zijn erg leuk om te lezen en je kunt er zeker van genieten.