Recensie: Soraya Vink – Persona

Summary
Twee werelden scheiden die eigenlijk onafscheidelijk lijken te zijn: de onderwereld en de bovenwereld. Rechercheur Selas probeert aan de goede kant van de scheidslijn tussen recht en onrecht te blijven. Lukt het haar om haar plan uit te voeren zonder over de streep te gaan en de wet te breken?
9

Als je de onderwereld in duikt als infiltrant is het soms lastig je hoofd boven water te houden. Elvira Selas is een undercoveragent en keert na een incident in de onderwereld terug naar de bovenwereld en pakt haar functie bij de recherche weer op. Er blijven alleen twee dingen uit de onderwereld aan haar knagen.

Rechercheur Selas komt na een jaar onder de Spaanse zon terug in Nederland om, na een lange tijd deel te hebben uitgemaakt van een undercoveroperatie bij een drugskartel, aan het werk te gaan bij de afdeling zware criminaliteit. In de jaren dat ze undercover was had ze een tweeledig doel: het kartel schade toe richten en op zoek gaan naar haar jongere broer. Om het kartel ten gronde te richten was het haar doel de financiële middelen te beperken door regelmatig smokkelwaar in handen van de politie te laten vallen. Door te infiltreren hoopte ze ook een teken van leven te zien van haar broer en hem weer aan de juiste kant te krijgen van de wet. Het eerste lukt, het tweede niet. Voordat ze bij het kartel kwam had ze als rechercheur als snel carrière gemaakt door doortastend op te treden bij een belangrijke zaak. Nu ze weer terug is bij de politie krijgt ze als inspecteur een bijzondere zaak op haar bord: Er is een moord gepleegd en het slachtoffer mist haar tong en naast haar staat een rouwkaart. Kort daarna wordt een tweede slachtoffer gevonden; hij mist zijn pink en in zijn buurt wordt wederom een rouwkaart gevonden. Beide rouwkaarten bevatten een Latijnse tekst. Om haar broer te vinden duikt ze toch weer in de onderwereld. Zal het haar nu wel lukken en lost ze de bizarre dubbelmoord op?

Soraya Vink (1992) studeerde Spaanse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht en sloot Spanje vanaf dat moment in haar hart. Naast het schrijven van een thriller is ze ook werkzaam als thrillerredacteur en recensent bij boekenwebsite Hebban.nl. Ook heeft ze deel uitgemaakt van de jury van de Gouden Strop. Persona is haar debuut waarbij ze de strijd in de onderwereld combineert met een zwarte bladzijde uit de Spaanse geschiedenis. De schrijfstijl van Vink is vlot en goed leesbaar door de niet al te lange zinnen en de manier van schrijven. Het is vaak een beschrijvende stijl zonder dat het een droge opsomming van feiten en waarnemingen wordt.

“Ze bestudeert zijn gedrag, de signalen die hij haar onbewust geeft. Nicotinevlekken op zijn vingers, overhemd niet volledig in zijn broek gestopt, zijn baard niet getrimd. Een rechercheur die geen indruk met zijn uiterlijk zal maken, maar misschien wel met zijn verbale optreden.”

Het boek is onderverdeeld in twee delen en in het totaal bevat het zevenenzestig hoofdstukken. Enkele hoofdstukken zijn geschreven in een soort dagboekstijl vanuit de eerste persoon, de meeste andere hoofdstukken zijn geschreven in de derde persoon. Hierdoor kan de schrijfster de omgeving en de gedachten van de personen goed weergeven en dat wordt afgewisseld met genoeg dialogen om de vaart er in te houden.

Het is een heerlijk boek om te lezen omdat er meer dan genoeg afwisseling in zit: Elvira die als inspecteur aan de nieuwe zaak werkt en samen moet werken met haar nieuwe team en partner, de uitstapjes die ze maakt naar de onderwereld om haar broer op te sporen, de beschreven flashbacks naar haar eerste tijd bij het kartel, de afwegingen en keuzes die ze maakt en het kijkje in het hoofd van de moordenaar. Het verhaal wordt op geen enkel moment voorspelbaar of afgezaagd. Wat een schitterend debuut en we mogen trots zijn dat dit van Nederlandse bodem komt.

Dragon Ball Z: Kakarot - PS4
Dragon Ball Z: Kakarot - PS4
Score 4.3 van 5 sterren.
€25,04
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.