Recensie: Steinar Bragi – Ik zal straffen

Samenvatting
Ik zal straffen is een spannend boek, maar niet per se gemakkelijk om te lezen. De verhaallijn wordt met regelmaat onderbroken door de gedachtegang en hallucinaties van het hoofdpersonage, die je als lezer maar net interessant en boeiend moet vinden om te lezen. Daarentegen zet de auteur hiermee wel een uniek boek neer met een ijzersterk hoofdpersonage; je zult Ik zal straffen in elk geval niet classificeren als een oppervlakkig boek. Ook is de benadering van een dergelijk verhaal uniek te noemen; je komt het bij vermissingsverhalen niet vaak tegen dat er uitsluitend wordt ingegaan op de gevolgen voor de moeder van het slachtoffer.
8.5

Goed boek, maar niet eenvoudig

Kata’s dochter Vala is al een jaar vermist, na een schoolfeest komt ze niet meer thuis. Sindsdien leeft Kata in een roes; wat is er met Vala gebeurd? Waarom lijkt de politie alleen maar vermoedens te hebben, maar tot niets concreets te komen? Helaas voor Kata blijkt er snel slecht nieuws te volgen: haar dochter is dood gevonden in een kuil. Meer dan ooit raakt Kata vastbesloten erachter te komen wat er met Vala is gebeurd. Wie heeft haar het laatst gezien? Wie is er verantwoordelijk voor haar dood? Heeft de verontrustende mailwisseling tussen haar dochter en een Hongaarse penvriendin er iets mee te maken? Hoewel de politie zelfmoord niet uitsluit is deze versie voor Kata onbedenkelijk. Volgens haar moet en zal er een schuldige gevonden en aangewezen worden, waarna zij het heft in eigen handen neemt en zelf op onderzoek uitgaat.

Ik zal straffen is door de bank genomen een spannend boek. Toch zal deze titel niet gemakkelijk te lezen zijn voor sommige mensen. Steinar Bragi deinst er niet voor terug om het plot af te wisselen met de hallucinaties waarin Kata regelmatig terechtkomt of met haar uiteenzettingen over haar kijk op de maatschappij en de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen, vooral op het gebied van seksueel misbruik. Dit is een zwaar thema en niet alleen dat; deze monologen over dit thema gaan over een onderwerp waar je je als lezer maar net in wilt verdiepen. Echt helemaal afbreuk aan het plot doet het niet, omdat deze gedachtes natuurlijk een onderdeel zijn van Kata’s intrinsieke motivaties, maar het haalt zeker de vaart uit het verhaal. Je moet je als lezer af en toe echt omschakelen wanneer Bragi ervoor kiest om een van deze zijpaden in te slaan en soms valt hij hierin ook in herhaling.

Een hoofdpersonage met diepgang

Daarentegen weet hij met deze afwisseling wel echt een ijzersterke diepgang te geven aan het hoofdpersonage: je begrijpt volledig hoe Kata steeds verder af lijkt te glijden, zowel van de realiteit als in haar functioneren als persoon in het dagelijks leven. Ook is het erg interessant om te lezen hoe centraal zij als personage staat: Vala heeft tenslotte ook een vader, die haar echtgenote is, maar wat dit verlies met hem doet of hoe hij erop reageert komt helemaal niet aan bod. Hij schittert in het boek van afwezigheid, maar toch schemert hierin door dat dit best kan komen omdat Kata zichzelf volledig heeft afgesloten van haar omgeving. Ze leeft steeds meer in haar eigen gecreëerde realiteit, en laat zo goed als niemand toe in haar belevingswereld. Het is enorm knap hoe het Steinar Bragi is gelukt om Kata te omschrijven, zo kom je het niet vaak tegen.

En daarmee verschilt Ik zal straffen wezenlijk van andere verdwijningsverhalen. Waar de focus normaal ligt op bijvoorbeeld hoe de rechercheurs stukje bij beetje erachter komen wat er is gebeurd en waarom, is dit in dit boek van ondergeschikt belang of zelfs helemaal niet van belang. Het boek gaat niet om Vala en haar verdwijning, het boek gaat over Kata en wat er met haar gebeurd. Het is een heel interessante invalshoek en het lukt Bragi ook om het aan de lezer zelf over te laten wat je hieruit concludeert: vind je het begrijpelijk of onbegrijpelijk? Waar is de begeleiding voor Kata? Wat vind je van haar gedachtegangen? Allemaal vragen waar de schrijver je de ruimte laat om hier een eigen conclusie aan te geven.

Steinar Bragi

Steinar Bragi is een vooraanstaande IJslandse auteur die geboren is op 15 augustus 1975. Hij is vooral bekend van zijn poëzie en proza en schreef in 2008 zijn Bestseller Women. Ook dit boek heeft een thematiek die gaat over de rol van de vrouw binnen de maatschappij. Women werd genomineerd voor de Nordic Council Literatuurprijs.

The Addams Family (Blu-ray)
The Addams Family (Blu-ray)
De allereerste animatie van The Addams Family
Score 4.6 van 5 sterren.
€14,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.