Hoe word je gelukkig?
Iedereen is toch eigenlijk wel op zoek naar geluk, maar geluk zoeken en geluk vinden, wanneer doe je dat? Wat is geluk en wanneer ben je gelukkig? In Geluk is een panda neemt Stephane Garnier ons mee langs de vierentwintig uur van geluk. Welke stappen moet je zetten om tot geluk te komen.
Garnier neemt ons mee op weg naar geluk aan de hand van verschillende citaten, geluksboosters en kleine korte zinnen die je kunnen inspireren om je gedrag of jouw kijk op dingen in het leven te veranderen. Zo begint ieder hoofdstuk met een uitspraak die je aan het denken zou kunnen zetten, zoals bijvoorbeeld: “Durf! Je hebt niets te verliezen en alles te winnen”. Dan volgen de geluksboosters. Soms een stuk of zes, de andere keer maar één. Na de geluksboosters volgt een citaat van een bekend persoon, zoals Boeddha, Seneca of Voltaire, maar ook Martin Luther King en Billy Wilder worden geciteerd. Als laatste in een hoofdstuk komt er een uitleg over hoe je dat dan kunt bereiken, vaak door eerst uit de doeken te doen wat we normaal gesproken doen en welke verandering er plaats zou moeten vinden om tot het geluk te komen. Aan het begin van het boek moet je ook een wensenlijst invullen waarin je aangeeft wat je nu zou willen zijn, hebben, delen, schenken enzovoorts. Op deze manier word je direct aan het denken gezet over je eigen geluk. De wensenlijst mag je altijd aanpassen. Thema’s die Garnier behandeld zijn onder andere leeftijd, succes, nieuw leven (ook al hebben we maar één leven!), maar ook wat lastiger thema’s als stap uit je comfortzone, geef, durf, overwin je angsten.
Levenslessen van een ervaringsdeskundige
Stéphane Garnier (1974, Lyon, Frankrijk) is auteur en journalist. Hij schrijft meestal over politiek en humor. Zijn vorige boek bevatte honderdeneen levenslessen en heet Doe en denk als een kat. Naast het schrijven van boeken en artikelen heeft Garnier ook ervaring als timmerman, websitebouwer, hotelmanager, makelaar, barista, stiefvader, dichter en autoverkoper. Je zou kunnen zeggen dat hij al lang op zoek is naar het geluk en dus als ervaringsdeskundige betiteld kan worden.
Garnier schrijft regelmatig in de wij-vorm en soms in de ik-vorm, hierdoor wordt het een persoonlijker verhaal. De we-vorm zorgt ervoor dat je je aangesproken voelt in wat hij ons wil vertellen, het wordt hierdoor herkenbaar. Het boek bestaat uit vierentwintig hoofdstukken die Garnier aanduidt als uren van geluk: “Op het eerste uur van het geluk”. Alle hoofdstukken hebben dezelfde opbouw. De inleiding met een uitspraak, de geluksboosters, een citaat en dan een soort van stappenplan om dichter bij je eigen geluk te komen. Door deze opbouw en afwisseling leest het lekker weg.
“Om in jezelf te geloven moet je durven, moet je leren, maar vooral doen! Niets wat je kunt leren en bestuderen kan tippen aan de ervaring van wat je zelf, met lef, met kennis, met kracht of met je handen kunt bereiken.”
Niet alle stappen zijn realistisch
Geluk is een panda is een leuk boek waarin Garnier je meeneemt op weg naar jouw eigen geluk. Niet iedereen zal direct alles uit kunnen voeren om dat geluk te bereiken omdat we nogal eens wat beren op de weg zien. Deze beren probeert Garnier dan ook uit de weg te ruimen met praktische voorbeelden, al zijn deze soms wat extreem. Deze extreme voorbeelden zijn indrukwekkend en mooi en toch zal het voor mensen met een alledaags leven misschien lastiger zijn om het roer om te gooien. Ook worden er zeer bekende verschijnselen zoals uitstelgedrag benoemt, maar deze zijn ook niet een-twee-drie aan te pakken, hoe licht Garnier daar ook over schrijft. Het bereiken van geluk is dan ook niet van de ene op de andere dag te bereiken, al zal iedere stap die je zet je dichter bij het geluk brengen. Dit boek zou je er in ieder bij kunnen helpen.
€44,-
Uiterlijk 27 juli in huis
Gratis verzending!
Pingback: Recensie: Stéphane Garnier - Geluk is een kat - Play Watch Read