Recensie: Steve Toltz – Een Fractie van het Geheel

Samenvatting
Een Fractie van het Geheel is een steengoed boek. Het plot zit waterdicht in elkaar, de personages zijn stuk voor stuk kleurrijk en boeiend, het levensverhaal van Martin en Jasper is op zijn zachtst gezegd fascinerend te noemen. Je maakt kennis met filosofie, je krijgt inzicht in het brein van een mesjokke filosoof en je leert criminaliteit op een unieke manier kennen. Kortom kan er gesteld worden dat Steve Toltz een steengoede auteur is en dat dit boek echt een aanrader is om te lezen!
10

Meet the Deans! Helden of criminelen? Gekken of profeten? Familie of vijanden? Moet Jasper Dean zijn paranoïde vader Martin haten of houdt hij eigenlijk zielsveel van hem? Moet hij medelijden met hem hebben of hem vermoorden? Zijn vader, een maniakale, onaangepaste filosoof die altijd krampachtig probeert het leven te analyseren, maakt zijn zoon tot onwillig klankbord voor al zijn bevindingen. Martin Dean probeert zijn leven lang uit de schaduw van zijn broer te stappen: de succesvolle, populaire sportheld annex topcrimineel Terry Dean. Na zijn vaders dood blikt Jasper terug op het excentrieke leven van zijn vader, een man die iets groots en meeslepends wilde nalaten aan een wereld die hij tot in het diepst van zijn ziel verachtte.

Steve Toltz, geboren 1972 in Sydney, Australië is pas recent doorgebroken als auteur. Hij heeft gestudeerd aan de universiteit van Newcastle en de Knox Grammar School. Hij heeft eerder al gewerkt als cameraman, telemarketer, beveiliger, privédetective, leraar Engels en als scenarioschrijver, maar is inmiddels aan zijn carrière begonnen als auteur. Dit boek, Een Fractie van het Geheel, is zijn debuut. Zijn tweede roman Moeras zal in september dit jaar in Nederland verschijnen.

S-Toltz

Een Fractie van het Geheel is, om maar gelijk met de deur in huis te vallen, een enorm goed boek! Het telt 640 pagina’s, wat best pittig lijkt, en als je voor het eerst kennis maakt met literatuur zal je het wellicht niet heel snel uitlezen. Maar laat dit je niet afschrikken; het verhaal zit steengoed in elkaar en blijft echt tot het einde boeiend. Je leest het verhaal in de eerste instantie vanuit het perspectief van Jasper, maar gaandeweg schakelt het over op Martin, zodra er bijvoorbeeld passages voorbij komen uit zijn dagboekjes. De overgang hierin is zeer natuurlijk en wordt vaak ook door Jasper aangekondigd.

Het levensverhaal van zijn vader Martin is van begin tot eind krankjorum, maar het grijpt je en laat je niet los tot de laatste pagina. De spanning is te vergelijken met het meedoen aan een loterij, de humor is gevat en ook cynisch. De critici omschrijven het als een achtbaan waar je na het lezen gelijk weer in wilt, en ik moet zeggen dat ze daarin echt gelijk hebben. Je baalt ervan dat het verhaal al is afgelopen, omdat je nieuwsgierig blijft naar hoe het de karakters verder vergaat. Het karakter van Martin is overigens mateloos irritant, maar desondanks (of misschien wel ondanks dat) ga je sympathie voor hem voelen en zelfs herkenning vinden in sommige van zijn frustraties. Hij weet als karakter zelfs zo erg te overtuigen dat je zijn zwartgalligheid bijna overneemt, incluis de irritaties naar andere personen in zijn leven. Overigens geldt dit ook voor het karakter van Jasper. Hierdoor wordt je ook nog eens heen en weer geslingerd tussen enerzijds de frustraties van Jasper tegenover zijn pa, om vervolgens weer over Martin te lezen wat het hoe en waarom is van zijn acties, waardoor je weer meeleeft.

Pa en ik hebben een breder doek volgekliederd dan waar we recht op hadden, uitgesmeerd over drie continenten, vanuit de obscuriteit naar de roem, van steden naar oerwouden, van lompen naar merklompen, verraden door onze liefdes en onze lichamen, vernederd op nationaal en daarna op internationaal niveau en dat alles met nauwelijks zoiets als een knuffel om ons erdoorheen te slepen.

Omdat Jaspers vader filosoof ten top is, en Jasper deze eigenschap ook bezit (grotendeels vanwege de bijzondere opvoeding die Martin hem biedt) maak je als lezer kennis met dit vak. De meeste mensen vinden filosofie overigens vaak stoffig, gecompliceerd of saai, maar door Martin en Jasper maak je hier op zo’n leuke manier kennis mee dat je nieuwsgierig wordt naar al de door hen genoemde filosofen. Gaandeweg het verhaal verwijzen zij ook telkens naar filosofen of bepaalde passages, wat er echt voor zorgt dat je er meer over te weten wilt komen zodat je zou kunnen ‘meepraten’ over dit onderwerp. Niet alleen Jasper en Martin zijn boeiende karakters in dit boek. Ook Martins broer en ouders, zijn jeugdliefde, zijn beste vriend en verschillende anderen zijn stuk voor stuk karakters die uitgebreid aan bod komen. Hun persoonlijkheden zijn allemaal zeer bijzonder, en worden realistisch en helder omschreven waardoor je ze echt voor je ziet en je je in hen kunt verplaatsen.

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.