Roy en Celestial zijn gelukkig getrouwd. Zijn carrière gaat goed en zij is hard aan de weg aan het timmeren met haar handgemaakte poppen. Ze zijn nog maar newly weds als een onverwachte wending hun leven op de kop zet. Tijdens een nacht in een motel wordt er iemand verkracht en Roy wordt aangewezen als verdachte. Een wrong place, wrong time geval maar Roy wordt veroordeeld tot 12 jaar cel. Celestial blijft alleen achter maar voelt zich steeds meer als een vreemde voor Roy. Houdt het huwelijk stand of kiest Celestial voor een nieuwe relatie met boezemvriend André die ze al van kinds af aan kent?
Dat was de gelukkigste nacht die ik in lange, lange tijd zou beleven.
Het verhaal is opgedeeld in drie delen: Brugmuziek, Voor het oog van de vijand en Edelmoedigheid.
De hoofdstukken zijn vanuit Roy, Celestial of André geschreven. Hierdoor leer je ze als lezer een beetje kennen wat een erg prettige toevoeging aan het verhaal is. Hoe beleven zowel Roy als Celestial bijvoorbeeld het praten over zwangerschap? De schrijfstijl is bijzonder prettig en deed in eerste instantie ook denken aan De honderd jarige man die uit het raam klom en verdween. Naarmate het eerste hoofdstuk vorderde en Roy uiteindelijk in de gevangenis terecht komt wordt de schrijfstijl anders. Er zijn dan ineens geen hoofdstukken meer vanuit Roy/Celestial, maar als lezer krijg je de briefwisselingen tussen de twee voorgeschoteld. Aan de ene kant draagt dit bij aan de verhaallijn omdat er niet teveel ‘afleidingen’ zijn van andere kleinere verhaallijnen (zoals het leven van Roy in de gevangenis of de groeiende carrière van Celestial). Aan de andere kant is dat wat lastiger lezen omdat je dan niet de beruchte ‘Nou, nog één hoofdstuk dan’ –afspraak met jezelf kan maken. Gelukkig is de briefwisseling gekoppeld aan het eerste hoofdstuk en komt het daarna niet meer terug.
Want ja, Roy komt natuurlijk een keertje vrij. Zonder al teveel van het verhaal te willen verklappen duidt de afwezigheid van de brieven van Celestial naarmate het eerste deel vordert wel op iets. Terwijl het leven in de gevangenis stil lijkt te staan, gaat die daarbuiten ongemoeid verder. Zo komt de moeder van Roy te overlijden en mag hij niet bij haar begrafenis aanwezig zijn. Celestial en Roy komen uiteindelijk onherroepelijk voor een keuze te staan. Een keuze die maakt dat hun huwelijk slaagt of toch is meegenomen naar de gevangenis.
Ik heb Roys gezicht nooit gezien in een pan water of in de schroeiplek van een geroosterd stuk brood. De geest van mijn man vertoonde zich in de gedaante van andere mannen, vrijwel altijd jong en pas naar de kapper geweest.
Tayari Jones (30 november 1970) woont in Brooklyn en werkt aan de MFA faculteit van Rutgers University. Een ongewoon huwelijk is haar vierde roman en wordt veelal geprezen door Oprah Winfrey. Andere boeken van haar hand zijn Silver Sparrow, The Untelling en Leaving Atlanta.
Een ongewoon huwelijk is een fijn boek om te lezen. Toegegeven, het is een beetje voorspelbaar, maar door de woordkeuze van de personages blijft het interessant om te lezen. Op televisie komen er weleens dingen voorbij over wrong place, wrong time in Amerika, zeker wat gekleurde mensen betreft, en dit boek is geen uitzondering. Het is interessant om te lezen hoe huidskleur kan bepalen hoe je positie in de maatschappij tot stand komt. Iets waar vandaag de dag nog steeds sporen van terug te vinden zijn, maar dat is weer een hele andere discussie.
Is de vertaling van de titel goed gekozen? Ja en nee, al klinkt ‘Een Amerikaans huwelijk’ wel gelijk een stuk minder interessant om te lezen. Ook mooi is dat familiegeschiedenis een belangrijke rol speelt in het verhaal. Zo lijkt de rol van de boom Old Hickey misschien niet zo heel groot, maar hij neemt wel degelijk een belangrijke plaats in in het leven van Celestial. Het einde van het boek voelt een beetje afgeraffeld, maar dat maakt vanwege de rest van het verhaal niet uit. Een ongewoon huwelijk is een fijn boek om lekker te lezen terwijl er een grote kop thee op tafel staat te dampen en de chocolade niet ver buiten handbereik is.
(Stiekeme relatietip in het boek: Spreek met je partner af dat het noemen van de datum van de verkering betekent dat beide even niets meer mogen zeggen. Zo’n verplichte ingelaste pauze geeft in het boek in ieder geval even wat ademruimte ;))
Het vervolg op Huisdiergeheimen
€9,99
Uiterlijk 19 juli in huis
Pingback: Naoise Dolan - Lang en gelukkig - Play Watch Read