DISC-model
Erikson heeft dit boek geschreven naar aanleiding van commentaar op zijn vorige boek: waar het in Omringd door idioten vooral ging over hoe je met mensen met een andere kleur volgens het DISC-model om kunt gaan, gaat Omringd door psychopaten over degene die eigenlijk onder geen van deze kleuren valt: de psychopaat. Manipulatie komt volgens Erikson eigenlijk best veel voor, maar het verschil met gekleurde mensen is dat de psychopaat zich er niet om bekommert en eigenlijk niks geeft om iemand anders.
Aan de hand van het DISC-model legt Erikson uit hoe mensen in elkaar zitten en hoe een psychopaat hier gebruik van maakt. Je krijgt veel informatie over hoe iemand te werk kan gaan en gebruik van je zou kunnen maken, maar ook hoe je hierover zou kunnen communiceren met iemand. Zo betrekt hij bijvoorbeeld het Johari-venster erbij en legt hij aan de hand daarvan uit hoe iemand anders andere dingen over jou ziet dan jij zelf ziet en ook dat je je misschien helemaal niet bewust van deze dingen bent. Zo kan een buitenstaander die zich daar wel bewust van is daar gebruik van maken en jou als het ware tegen jezelf laten keren, zodat hij of zij daar van profiteert.
Handleiding?
Hoewel het soms voelt alsof Omringd door psychopaten een handleiding is waardoor je leert hoe je andere mensen kunt misleiden, krijg je ook veel tips over hoe je je kunt weren tegen een psychopaat of een manipulator. Je krijgt veel inzicht in hoe rode, gele, groene en blauwe personen gemanipuleerd kunnen worden. Af en toe heb je misschien wel de neiging om stukken over te slaan over bepaalde kleuren, omdat dit niet op jezelf of je omgeving slaat, maar het is wel nuttig en interessant om te lezen. Door de vele voorbeelden die zijn uitgewerkt aan de hand van de vier verschillende kleuren, kun je je beter inbeelden hoe een psychopaat in het dagelijks leven te werk gaat.
Veel herhaling, maar wel duidelijk
Wat misschien wel een beetje jammer is, is dat je het gevoel krijgt dat er veel herhaling voorkomt. Je merkt wel dat Erikson steeds blijft terugvallen op het DISC-model en ook best vaak verwijst naar zijn vorige boek. Het is niet heel storend, omdat je er vlot doorheen leest, maar het leidt wel wat af. Ook is de opbouw van de hoofdstukken wat wisselend: de ene keer is er een heel hoofdstuk toegewijd aan één kleur en soms is een hoofdstuk opgedeeld in paragrafen die zijn toegewijd aan een kleur. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je bepaalde hoofdstukken of paragrafen misschien overslaat, omdat het niet op jezelf of je omgeving van toepassing is. Dit is aan de ene kant wel jammer, maar hierdoor heeft Erikson wel een boek samengesteld dat op (bijna) iedereen van toepassing is.
Door af en toe wat humor te gebruiken, wordt het onderwerp wat luchtiger. Verder zijn er duidelijke omschrijvingen van situaties die zich in het echte leven kunnen voordoen. Je krijgt veel voorbeelden en hierdoor zie je in dat een psychopaat misschien wel dichterbij is dan je in de eerste instantie zou denken. Daarnaast begrijp je door de verschillende voorbeelden beter wat Erikson bedoelt met de theorie.
Thomas Erikson
Thomas Erikson is een Zweedse auteur van diverse fictie- en non-fictieboeken, gedragsdeskundige en coach. Hij is een veelgevraagd spreker en geeft lezingen voor verschillende organisaties en bedrijven. In 2011 is zijn debuut Illusies uitgekomen. Dit is het eerste deel van een serie rondom gedragswetenschapper en communicatieadviseur Alex King. Wandaden is het tweede deel in de serie en daarmee dus de opvolger van Illusies. Naast de serie over Alex King heeft Erikson ook het eerdergenoemde boek Omringd door idioten geschreven. In het Zweeds heeft hij nog meer boeken uitgegeven (waaronder Omringd door slechte bazen), maar deze zijn (nog) niet vertaald naar het Nederlands.
Herken de manipulator in je omgeving
€34,-
Uiterlijk 27 juli in huis
Gratis verzending!