Recensie: Tom Wood – Het spel

Samenvatting
Victor is een huurmoordenaar die de opdracht krijgt om in de huid te kruipen van de Nederlandse huurmoordenaar Felix Kooi, nadat hij deze eerst vermoord heeft natuurlijk. Terwijl Victor zich voordoet als Kooi komt hij in de ene na de andere actievolle situatie terecht. Het boek is snel, redelijk goed geschreven en vooral geschikt voor mensen die van veel actie houden zonder al te veel diepgang.
7

In de huid van iemand anders

Victor is een huurmoordenaar die als opdracht gekregen heeft om een andere huurmoordenaar uit te schakelen, de Nederlander Felix Kooi. Victor weet zijn opdracht met succes te volbrengen, maar daarmee is de zaak nog niet klaar. Het blijkt al gauw dat Felix Kooi nog iets belangrijks op het programma had staan en de CIA wil graag weten wat. Ze benaderen Victor dan ook om hem te vragen in de huid te kruipen van Felix Kooi.

Victor moet zich voordoen als de Nederlander en er zo achter zien te komen waar hij bij betrokken was. Een goede voorbereidingstijd is er niet en voordat hij het weet raakt Victor betrokken bij een aantal gevaarlijke zaken met gevaarlijke mensen. Het is niet makkelijk om je voor te doen als iemand anders en de vraag is dan natuurlijk ook of hij het voor elkaar krijgt om de slechteriken te pakken te krijgen zonder dat ze hem ontmaskeren.

‘U hebt me hier uitgenodigd met een reden,’ zei Victor. ‘U weet wie ik ben. Mijn reputatie spreekt voor zich, en ik verander mijn werkwijze voor niemand, ongeacht het honorarium. Ik laat me voor geen enkel bedrag in een situatie brengen die ik niet volledig van tevoren heb geëvalueerd. ‘

De actieheld

Het spel is alweer het derde boek met Victor in de hoofdrol. Victor is een professional en een absolute actieheld die continu op zijn hoede is en alles in de gaten houdt. Hij weet precies waar de camera’s hangen en hoe hij deze moet vermijden. Vrijwel niemand kent hem en hem vinden is al helemaal lastig. Al zijn sporen worden uitgewist en zijn dossier mag zelfs niet bij de plastische chirurg op de computer blijven staan. Hij is erg op zichzelf en als lezer krijg je maar weinig informatie over hem of over zijn verleden.

Hij doet een beetje denken aan een Jack Reacher of een Jason Bourne, maar misschien nog wel het meeste aan Evan Smoak uit de Orphan X-reeks. Toch is Victor natuurlijk net weer iets anders en dat andere zit hem voornamelijk in zijn net iets geheimere verleden. Bij de meeste actiehelden sprokkel je, zeker in de eerste boeken, toch wel iets meer informatie uit het verleden bij elkaar. Desalniettemin zullen lezers die graag de boeken lezen van schrijvers als Lee Child, David Baldacci, Robert Ludlum, Vince Flynn of Gregg Hurwitz hun hart ook met de boeken van Tom Wood weer op kunnen halen.

Snel naar het einde

Het boek is snel geschreven in de zin van dat het makkelijk weg leest, maar ook omdat deze vol snelle actie zit. Tijd om adem te halen lijkt er haast niet te zijn, want het ene spannende moment na het andere doet zich voor. Victor legt daarvoor in zeer korte tijd veel afstanden af en vliegt van de ene stad naar de andere. Per boot komt hij uiteindelijk in Italië, waar het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelt. Voordat je het weet, heb je het boek echter alweer uit. Echt de spanning voelen zoals bij een goede thriller doe je eigenlijk nergens, juist door de snelheid waarmee de ene actie de andere opvolgt. Het leesplezier wordt daar echter niet minder van, hoogstens anders.

De schrijver van dit snelle boek is de Brit Tom Wood. Hij woont momenteel in Londen en is 40 jaar oud. Zijn debuut De jager is het begin van deze bestsellerserie over de huurmoordenaar Victor, waarvan Het spel dus al het derde boek is. Als Tom niet aan het schrijven is, beoefent hij graag Krav Maga of doet hij aan boksen. Een vechtersbaasje dus, net als zijn hoofdpersoon. Hoewel hij zeker nog wel meer kan laten zien van Victor, weet hij al met al prima boeken neer te zetten met een hoofdpersoon die zeker de potentie heeft om even groot te worden als de alom bekende Jack Reacher. Dit boek is alles behalve subtiel, zit boordevol actie, raast in sneltreinvaart naar het einde en zorgt ervoor dat je gelijk zin hebt om het volgende verhaal over Victor te gaan lezen.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.