De moord op Blonde Dolly
Bijna zestig jaar geleden werd de prostituee Blonde Dolly vermoord aangetroffen in haar slaapkamer. Ze blijkt gewurgd te zijn. Zestig jaar later is de moordenaar nog steeds niet gevonden. Er blijken ook veel vragen te zijn rond het onderzoek naar haar dood. Zo bezit ze veel huizen en heeft ze veel geld. Ze was ook getrouwd met een violist en haar clientèle bestond ook vooral uit bekende mensen. Maar misschien nog merkwaardiger: waarom bemoeide de hoofdcommissaris van Den Haag zich met het onderzoek? Allemaal vragen die na zestig jaar nog steeds niet zijn beantwoord.
Er is al veel over Blonde Dolly geschreven en zelfs verfilmd. Toch besloot de schrijver Tomas Ross om ook een verhaal rond deze Blonde Dolly te schrijven. Het gaat niet alleen maar over Blonde Dolly, maar ook over fictieve personages. Het verhaal begint met een man die opgenomen wordt met een hartaanval in het ziekenhuis waar de verpleegster in opleiding, Hannah Fridman, werkt. Zij herkent hem meteen, het is namelijk de man die haar vader in de Tweede Wereldoorlog heeft verraden aan de Duitsers. Al snel zint zij op wraak en besluit hem te vermoorden, maar zij is niet de enige, want ze wordt door iemand op het spoor gezet van een prostituee die werkte in een bordeel voor Duitse officieren en foute Nederlanders. Haar naam? Blonde Dolly.
Tomas Ross
Tomas Ross is de pseudoniem van schrijver Willem Pieter Hogendoorn en is voornamelijk bekend om zijn misdaadromand in het genre faction. Hij heeft vele boeken geschreven die fictie en non-fictie met elkaar verbinden. Zo schreef hij eerder De tweede november, die de moord op Theo van Gogh beschrijft, en schreef hij vele verhalen over de Tweede Wereldoorlog waarbij prins Bernhard veel aan bod is gekomen. Daarnaast heeft hij ook nog een aantal kinderboeken geschreven en onder zijn eigen naam een paar non-fictie boeken. Al met al een veelzijdige schrijver, en daar blijft het niet bij.
Naast schrijver is hij ook druk bezig met films en series. Zo schreef hij onder andere voor de televisieseries Beatrix, Oranje onder vuur, Bernhard, Schavuit van Oranje en Wij Alexander. Ook was hij verantwoordelijk voor de dialogen van de film 06/05 wat over de moord op Pim Fortuyn ging. Dit schreef hij samen met Theo van Gogh, over wie hij later zou gaan schrijven. Je merkt het al, non-fictie speelt een grote rol in het leven van deze schrijver.
Heen en weer
De schrijver heeft ervoor gekozen om het verhaal te vertellen vanuit een aantal personages. Zo begint het verhaal met het personage Hannah Fridman, een fictieve verpleegster in opleiding. Vanuit haar volgen we haar drang naar gerechtigheid voor de moord op haar vader. Haar hoofdstukken gaan voornamelijk over liefde, verraad en wie nu de geheimzinnige Sebilla is. Naast Hannah speelt Sebilla, Blonde Dolly, ook een grote rol als hoofdpersoon. Haar hoofdstukken zijn een mengelmoes tussen fictie en non-fictie omdat niet alles van haar bekend is. Veel van haar hoofdstukken bevatten informatie over chantage van fictieve personages. Toch krijgen we een duidelijk beeld van haar over de band met haar moeder, haar bewakers en haar verstandshouding met haar ex. Dit berust allemaal dan weer op feiten die onderzocht zijn door de schrijver. Hierdoor krijg je een interessant verhaal waarbij fictie en non-fictie mooi met elkaar verweven zijn, al kan dit soms ook wel verwarring veroorzaken. Niet alles wordt tot in de puntjes duidelijk, zoals haar huwelijk met de violist of de geheimzinnige relaties die zij had.
Het verhaal wordt je verteld door middel van datum. Het verhaal begint op een zaterdagavond, 10 oktober 1959 in Scheveningen. Langzamerhand ga je in tijd steeds verder en eindigt het op dinsdag 3 november, een paar dagen na de moord op Blonde Dolly. In de tussentijd wordt je ook geregeld heen en weer geslingerd tussen heden en verleden. In het geval van Hannah zal dat zijn in de tijd dat zij ondergedoken zat en bij Blonde Dolly zal dat voornamelijk zijn in de tijd dat zij als prostituee contact had met foute Nederlanders en de uiteindelijke chantage.
“Straks ga ik een man doden. Doden, niet vermoorden. Moord is een misdrijf en zo zie ik het niet. Ik zie het als gerechtigheid. Eigen recht waar justitie faalde. Alsnog een verzetsdaad, na zestien jaar. “
Er klopt toch iets niet
Het boek leest lekker weg, vooral het wisselen van personages gaat lekker vlot waardoor je snel een hoofdstuk kunt lezen. Het enige probleem is alleen dat de schrijver je erg snel meeneemt door het verhaal waardoor niet alles te snappen is. Veel vragen blijven onbeantwoord en het einde geeft je nu ook geen goed gevoel. Vooral de uiteindelijke moord op Blonde Dolly blijft onbesproken. Haar laatste hoofdstuk eindigt sterk, maar het hoofdstuk erop zijn we ineens een paar dagen verder en lezen we dat ze vermoord is. Ondanks dat er geen dader is opgepakt, is er toch wel ruimte om iets in te vullen. Dit wordt niet gedaan en dat voelt toch best wel onbevredigend aan. Vooral omdat in de hoofdstukken van Blonde Dolly al gehint wordt naar wie haar moordenaar zou kunnen zijn. Wat wel weer sterk is, is het slot van het boek. Het laatste hoofdstuk begint bijna hetzelfde als het eerste en daardoor voelt het verhaal van Hannah wel als af. Het meest indrukwekkende is misschien wel het nawoord. Daarin wordt door de schrijver zijn onderzoek toegelicht en waarom hij bepaalde dingen heeft toegevoegd aan het verhaal.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!