Recensie: Tony Schumacher – De Britse leeuw

Summary
John Rossett, een gelauwerd politieagent binnen Groot-Brittannië, schiet zijn vriend Ernst Koehler te hulp als zijn vrouw en dochter ontvoerd worden . Saillant detail is dat Groot-Brittannië bezet is door nazi-Duitsland. Ze raken verstrikt in een machtsspel tussen de Duitsers, Engelsen en Amerikanen. Kan hun vriendschap dit spel overwinnen?
8

Het ondenkbare is gebeurd, het is het jaar 1946 en nazi-Duitsland heeft Groot-Brittannië bezet. De Duitsers zetten ook aan de overkant van het kanaal hun plannen voort om een zuiver ras te creëren. In deze surrealistische wereld spelen loyaliteit, macht en eer een gevaarlijk spel.

Ernst Koehler, een majoor bij de SS, weet van een ondergeschikte, een beroemde Engelse politieagent en nu werkzaam voor de Duitsers, meer dan hem lief is. En om zelf niet in de problemen te komen houdt hij zijn mond over het incident. John Rossett, de ondergeschikte, ontkwam ternauwernood aan de dood en Koehler kent de precieze details van het voorval. Koehlers vrouw en dochter worden vlak na het incident tijdens hun verblijf in het winterse Londen ontvoerd. Koehler wordt gechanteerd en hij kan zich maar tot één man wenden, John Rossett. Rossett schiet zijn vriend te hulp en komt terecht in een politiek spel tussen de Duitsers, Engelsen en de Amerikanen. Een spel waarin iedere stap er één verder het mijnenveld in is en list en verraad belangrijke elementen vormen. Rossett ontvlucht Londen op zoek naar Ruth Hartz, een Jodin. Hartz is niet zomaar een Jodin, ze is zeer intellectueel en wetenschapper, haar leven wordt door de Duitsers gespaard omdat ze werkt aan de mogelijke oplossing voor de oorlog: de atoombom. John Rossett keert terug naar Londen, de grote vraag is: Wie is er nog te vertrouwen?

Tony Schumacher (1967) uit Liverpool is een echte duizendpoot te noemen. Hij heeft gewerkt als bouwvakker, agent, acteur, stand-upcomedian en maakte films voor de BBC Politics Show. Ook heeft hij geschreven voor The Guardian en The Huffington Post. Zijn debuut was Tijden van duisternis, ook met John Rossett in de hoofdrol.

Schumacher schrijft in de derde persoon afgewisseld met lange goede dialogen. Met deze dialogen legt de schrijver veel emotie in het verhaal en ze voelen natuurlijk aan door de afwisselende snelheid van de dialogen. Ook de toon van de gesprekken zorgen voor extra intensiteit. Schumacher beschrijft de emoties ook op een schitterende manier.

“De angst golfde dicht om haar heen. Als de branding op het strand speelde die met haar door haar net te missen, terug te stromen en toch op het punt om haar de volgende keer te grijpen.”

Door deze manier van schrijven leest het boek heerlijk weg. Het boek is opgedeeld in eenenvijftig hoofdstukken waarvan alleen het eerste en het vierde hoofdstuk een titel hebben naast de hoofdstuknummers.

Een ijzersterk verhaal in een surrealistische setting met in de hoofdrollen twee sterke karakters, Ernst Koehler en John Rossett, die elkaar eigenlijk tegen zouden moeten staan door hun herkomst en in dit verhaal elkaar juist aanvullen. De beschrijvingen van het Londen tijdens de jaarwisseling van ‘46 naar ‘47 in zijn winterse sferen is voortreffelijk gedaan. De beschrijvingen van de omgeving en het gekozen moment zorgen ervoor dat het verhaal zich ontwikkelt tot wat het is; een spannende thriller met een derde hoofdrol voor de dochter van majoor Koehler. Zoals de dochter wordt geschetst door Schumacher is heel mooi, met veel verschillende emoties. De randfiguren in het verhaal versterken de personages die de hoofdrol spelen. Tijdens de ontwikkeling van het verhaal denk je te weten hoe het afloopt en dan komt er weer een draai aan het verhaal welke je niet had kunnen verzinnen en welke wel geloofwaardig over komt. De schrijver laat zien dat hij kennis van zaken heeft door lijntjes te leggen naar de geschiedenis, zo wordt Lindbergh president van de Verenigde Staten en een Kennedy ambassadeur van de Verenigde Staten in Londen. Beide namen zijn in de geschiedenis nauw verbonden bij het onderhouden van goede banden met Duitsland en het uit de oorlog houden van Amerika.

Just Dance 2020 - PS4
Just Dance 2020 - PS4
Score 4.3 van 5 sterren.
€8,38
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.