Recensie: V.E. Schwab – Het onzichtbare leven van Addie LaRue

Samenvatting
V.E. Schwab weet hoe ze boeken moet schrijven en met Het onzichtbare leven van Addie LaRue overtreft ze zichzelf weer. Tijdens het lezen krijg je meerdere keren kippenvel. Het verhaal zit goed in elkaar en zet je zeker aan het denken. Het onderwerp tijd staat centraal en laat je nadenken over hoe je zelf met tijd omgaat. Adeline 'Addie' LaRue gaat op avontuur en leeft driehonderd jaar lang zonder dat mensen haar herkennen. Er gaat een wereld voor haar open, maar tegelijkertijd voelt ze zich eenzaam. Op een dag wordt Addie wél herkend en ze kan haar ogen bijna niet geloven.
9

Een leven vol vrijheid

Adeline (Addie) LaRue wordt in 1714 in Frankrijk uitgehuwelijkt. Ze kijkt erg op tegen deze gebeurtenis, omdat ze het niet kan uitstaan om te trouwen met iemand en haar hele leven moet spenderen in het dorpje waar ze is opgegroeid. Adeline smeekt om meer tijd en een leven vol vrijheid en haar wens wordt gehoord. Ze zal eeuwig leven, maar aan alles zit een prijs. Voor Adeline betekent dit dat niemand haar zal herinneren. Zelfs haar eigen ouders vergeten haar. Zodra ze uit iemands gezichtsveld is, is Adeline vergeten. Haar wens is uitgekomen, maar dit brengt wel veel moeilijkheden met zich mee.

Na een tijd begint Adeline te experimenteren met de mogelijkheden. Ze gaat op avontuur en probeert zoveel mogelijk van de wereld te zien. De veranderingen door de tijd heen maakt Adeline natuurlijk ook allemaal mee. Het is een bijzonder tafereel. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York; Adeline zorgt dat ze van alles wat meekrijgt. Adeline leidt een eenzaam bestaan, maar ze leert wel ontzettend veel nieuwe dingen. En terwijl haar tijdsgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Op een gegeven moment gebeurt het ondenkbare voor Addie. Er is toch iemand die haar, voor het eerst in driehonderd jaar, herkent. Ze kan het bijna niet geloven.

Ze zal een oplichter, een heks, een boze geest en een krankzinnige genoemd worden. Zal om tientallen verschillende redenen de deur uit worden gezet, terwijl er in werkelijkheid maar één reden is. Ze herinneren zich haar niet.

Kippenvel

Het verhaal is opgedeeld in verschillende delen, waarin je erachter komt dat Addie toch iets van zichzelf heeft kunnen nalaten. Ieder deel begint namelijk met een kunstvoorwerp dat iets te maken heeft met Addie’s leven. Ondanks dat niemand Addie zich kan herinneren, laat ze dus op haar eigen manier dingen na in de wereld. Het verhaal is erg leuk en interessant en geeft je ook een beetje een sprookjesachtig gevoel door de manier waarop Schwab vormgeeft aan het verhaal. Prachtig en echt een aanrader!

Ze opent haar ogen en ziet hem naar de deur wijzen. Haar voeten weigeren dienst. Ze weigeren haar weg te voeren van deze vier woorden. Ik herinner me je. Driehonderd jaar. Driehonderd jaar, en niemand heeft ooit die woorden tegen haar gezegd, niemand heeft zich haar ooit, ooit herinnerd.

Tijdens het lezen van Het onzichtbare leven van Addie LaRue zul je geheid meerdere keren kippenvel krijgen. Schwab weet sommige scènes zo prachtig te schrijven en weet je als lezer ook echt te raken. Daarnaast heeft het boek een prachtige cover en eveneens een mooie dustjacket. Schwab weet je met dit boek zeker aan het denken te zetten. Je gaat onder andere nadenken over de tijd en hoe je deze spendeert. Wat zou je doen als je alle tijd van de wereld hebt? Wat zou je doen als je door iedereen die je tegenkomt weer wordt vergeten zodra je uit iemands gezichtsveld bent? Wat zou je doen als je zo lang leeft als je wilt? Hoe zou je je voelen? Welke grappen zou je uithalen? Wat is je leven nog waard? Wat is het leven nu waard? Wat laat je voor anderen achter als je er niet meer bent? Door de vragen die het boek oproept is Het onzichtbare leven van Addie LaRue een prachtig boek met een diepere laag. V.E. Schwab weet hoe ze een wereld moet creëren en dat is ook echt te merken. Met dit boek overtreft ze zichzelf zeker. Waanzinnig!

V.E. Schwab

V.E. Schwab, ook wel bekend als Victoria Elizabeth Schwab is een Amerikaanse fantasy-auteur. Ze woont wisselend in Amerika, Frankrijk en Engeland. Eerder verschenen er op Play Watch Read de recensies van Schwabs Schemering-trilogie: De kleuren van magie, De kleuren van schaduw en De kleuren van licht. Andere bekende boeken waar je haar van kunt kennen zijn: Vicious, This Savage Song of City of Ghosts.

Het onzichtbare leven van Addie LaRue
Het onzichtbare leven van Addie LaRue
Een leven dat niemand zich kan herinneren. Een verhaal dat je nooit zult vergeten.
Score 4.2 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

3 Reacties

 1. Wow mooi geschreven, ik heb het boek zelf ook al gelezen alleen wordt ze in 1614 uitgehuwelijkt. Klein typefoutje aan het begin (1714).
  Voor de rest weet je het super mooi te verwoorden dat je zin krijgt om het boek zelf ook te lezen en het verhaal je te laten meeslepen.

  Reageer
  • Ik denk dat je het verkeerd om hebt gelezen want het staat er wel goed.

   Reageer
  • Hoi Jessica, wat leuk dat je reageert! Fijn dat je het boek zelf ook hebt gelezen en bedankt voor je complimenten. Ook bedankt voor je opmerking over het jaartal. Ik heb het even gecheckt in het boek en Addie wordt wel in 1714 uitgehuwelijkt. In ieder geval bedankt! 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.