Wanneer Julius Nightingale komt te overlijden valt er voor het hele plaatsje Peasebrook een bijzonder persoon weg. Julius was namelijk de eigenaar van Nightingale Boeken, een boekwinkel waar iedereen zich thuis voelde en waar menigeen regelmatig een poosje rondsnuffelde. Ook voor Emilia is het zwaar. Ze verliest niet alleen haar vader maar moet ook nog eens de boekwinkel zien te redden die zwaar in de schulden zit. Gelukkig krijgt ze hulp van vrienden en dorpsgenoten die allemaal willen dat de boekwinkel blijft bestaan.
Echte liefde vind je in de boekhandel, een titel die suggereert dat het boek uitermate geschikt is voor boekenwurmen van het romantische soort. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar zeggen dat dit ook zeker het geval is. Toch is zowel de titel als de tekst op de achterflap misschien ietwat misleidend. Het gaat niet om een meisje dat de liefde van haar leven vindt in de boekhandel, het gaat over hoe de boeken en de boekwinkel het beste in de mensen naar boven weet te halen. Als echte boekenliefhebber weet je het natuurlijk al lang, boeken kunnen een belangrijke rol spelen in je leven.
‘Zeg maar niets meer, je vriendin heeft je hierheen gestuurd voor Vijftig tinten grijs,’ zei ze met een glimlach.
Hij keek haar geschokt aan. ‘Mijn god, nee. Nee, het is zelfs nog gênanter.’ Hij krabde op zijn hoofd, trok zijn wenkbrauwen hoog op en keek schaapachtig. ‘Het punt is, mijn zoontje vroeg me laatst wat mijn lievelingsboek was. Dat moest hij weten voor school. En toen besefte ik… dat ik er nog nooit een heb uit gelezen. Ik heb nog nooit een boek gelezen.’ Hij keek naar de grond, bijna alsof hij straf verwachte.
Zo ook in het leven van Emilia die na de dood van haar vader de boekwinkel overneemt, zoals ze hem op zijn sterfbed beloofd heeft. Maar lukt haar dit wel? De boekwinkel heeft namelijk enkele financiële probleempjes en er gaat meer geld uit dan er binnenkomt. Gelukkig staat Emilia er niet alleen voor, er zijn namelijk talloze mensen die haar vader Julius en de boekwinkel een warm hart toedragen. Voor een beetje afleiding van de stress die Emilia voelt rond de boekwinkel, besluit ze om weer cello te gaan spelen. Ze krijgt hiervoor de hulp van een vriend van haar vader, die wat leeftijd betreft echter meer in haar buurt komt. Misschien dat hier een voorzichtige romance kan ontstaan?
Het verhaal van Emilia is niet de enige verhaallijn in het boek. Er zijn meerdere personages met hun eigen verhaallijn die allemaal op de een of de andere manier samenkomen bij de boekwinkel. Zo is er onder andere het verhaal van een verlegen lerares met een passie voor koken, een aannemer die een betere vader wil worden, de eigenaresse van een groot landgoed wiens dochter binnenkort gaat trouwen en dat van een jonge moeder die haar carrière mist. Stuk voor stuk heeft elk personage zo zijn eigen problemen die opgelost dienen te worden en Echte liefde vind je in de boekhandel vertelt je er alles over.
De verschillende verhaallijnen zijn iets dat het boek juist erg leuk maakt om te lezen. Geen enkel personage krijgt zo erg veel diepgang natuurlijk, maar dat maakt in dit boek eigenlijk niet zo veel uit. De verhalen zijn precies meeslepend en herkenbaar genoeg om het boek boeiend te houden. Juist dat herkenbare van de alledaagse levensproblemen, afgewisseld met wat ontroering en een vleugje romantiek, zorgen dat dit boek is wat het is. Het is een heerlijke roman, die vlotjes wegleest en die duidelijk een passie voor boeken overbrengt. Prachtige, soms oude, bekende boeken passeren de revue en ook vele bekende klassieke muziekstukken komen voorbij in dit boek.
Door de klassieke toevoegingen in het boek geeft deze een beetje het gevoel zelf ook al een oud pareltje te zijn, maar dat is het natuurlijk niet. Schrijfster Veronica Henry bracht dit boek pas in 2016 uit in Engeland, waarna het vorige maand in Nederland verscheen. Dat ze kan schrijven maakt ze met dit boek in ieder geval ook voor Nederland duidelijk. In Engeland wisten ze dat echter al lang, want daar won ze in 2014 al onder andere de RNA Best Novel of the Year 2014 voor haar boek A Night on the Orient Express. Helaas is dat boek, net als andere boeken die ze in de afgelopen jaren al schreef, nog niet in het Nederlands vertaald, maar misschien dat dit alsnog gebeurd nu blijkt dat Echte liefde vind je in de boekhandel toch zeker de moeite van het lezen waard is.
Pingback: Uit den Oude Doosch: You've Got Mail (1998) - Undercover-Network