Recensie: Veronica Roth – Uitverkoren

Summary
Uitverkoren is een nieuw boek van Divergent-trilogie schrijfster Veronica Roth. Ze schreef dit boek met als doelgroep volwassenen en niet jongeren, en dat is wel even wennen. Vooral het eerste deel van het boek is vrij traag, maar het tweede deel wordt gelukkig een stuk leuker. Het verhaal begint met de kennismaking met hoofdpersonage Sloane en haar mede-uitverkorenen die tien jaar geleden De Duistere versloegen. Sindsdien is het goed gegaan in de wereld, maar niet lang na het tienjarige jubileum slaat het noodlot opnieuw toe.
6

De voorspelling

Het is alweer tien jaar geleden dat Sloane, Matt, Esther, Ines en Albie werden opgeroepen om de wereld te redden van De Duistere. De reden dat juist deze tieners werden opgeroepen? Een voorspelling over een uitverkorene met bepaalde criteria waar zij aan voldeden. En die criteria leken juist te zijn, want Sloane en haar vrienden versloegen inderdaad De Duistere. Hun leven is sindsdien totaal veranderd en ze zijn ondertussen natuurlijk volwassen geworden en proberen een normaal leven te leiden ondanks dat ze wereldberoemd zijn.

Ook al is het alweer jaren geleden, Sloane worstelt nog steeds met de trauma’s die ze heeft moeten doorstaan in het gevecht met De Duistere. Daarnaast is ze niet echt een heel sociaal persoon en heeft ze een pesthekel aan de media, die haar daarom natuurlijk niet al te positief neerzetten. De enige die haar een beetje begrijpen zijn haar mede uitverkorenen, maar tot overmaat van ramp overlijdt er daar ook nog een van. En dan op de begrafenis slaat het noodlot opnieuw toe en moet Sloan samen met haar vrienden opnieuw het gevecht aan om de wereld te redden van het kwaad.

Verandering

Schrijfster Veronica Roth is natuurlijk vooral bekend van de Divergent-trilogie, bestaande uit Inwijding (Divergent), Opstand (Insurgent) en Samensmelting (Allegiant). Verder schreef ze nog een aantal wat minder bekend geworden boeken, allemaal net als de Divirgent-trilogie in het Young Adult Fantasy genre. Met Uitverkoren richt ze zich echter niet meer tot jongeren, maar juist tot de volwassen lezers. Het is nog steeds een boek met magie, maar er wordt iets meer filosofische diepgang gegeven aan de ook iets volwassenere personages. Lezers die denken even lekker weg te dromen met een Young Adult Fantasy verhaal komen dus wat bedrogen uit.

Het trage eerste deel

Het boek van Uitverkoren bestaat uit drie delen, waarbij het eerste deel heel opvallend halverwege het verhaal lijkt te beginnen. Zo is De Duistere dus al lang verslagen en begint het boek gewoon rustig met het voorstellen van personages die dus iets heel bijzonders hebben meegemaakt, maar het is nog niet geheel duidelijk wat. Het belangrijkste personage is Sloane. Het verhaal wordt volledig vanuit haar perspectief verteld, afgewisseld met stukjes van onder andere geheime documenten, krantenartikelen en gedichten. Vooral in het begin zijn deze plotselinge stukjes tekst tussendoor eigenlijk vooral verwarrend en voegen ze voor het gevoel niet echt veel toe aan het verhaal. Het eerste deel is duidelijk vooral bedoeld om op te bouwen en achtergrond informatie te geven en voelt daardoor heel traag aan. En aangezien elk deel ongeveer eenderde van het boek omhelst, moet je als lezer dus wel even doorzetten tot je eindelijk bij het interessante deel aankomt.

Opeens hoorde ze een rustige stem die recht in haar oor leek te spreken, eerst te zacht om de woorden goed te kunnen horen. Ze voelde het tintelen en branden dat ze in verband bracht met de Naald en magie en keek om zicht heen.

De magie van deel twee en drie

Na het wat trage eerste deel, begint nu dan toch eindelijk de actie en komt er heel veel magie om de hoek kijken. Er wordt een fantastische wereld gecreëerd die de droom is van elke magieliefhebber. Opeens ga je als lezer een stuk sneller door het verhaal heen en de losse stukken tekst tussendoor voelen nu ook steeds meer als een toevoeging in plaats van een stoorzender. Deel twee is precies waar je op hoopt als fantasyliefhebber. Nadat het verrassende van deel twee er echter een beetje af begint te gaan volgt nog een deel drie. Dit is over het algemeen een prima afsluiting van het verhaal met veel actie, maar niet echt super bijzonder meer.

Gemiddeld

Het is even worstelen om door het eerste deel heen te komen, maar daarna wordt het wel steeds interessanter. Veronica Roth heeft een vrij vlotte schrijfstijl en het is dan ook meer de materie dan de manier van schrijven waardoor het begin traag voelt. Het verhaal kent misschien wat plotgaten, maar is wel vernieuwend en vooral het personage Sloane is goed uitgewerkt. Al met al is dit boek uiteindelijk niet super fantastisch te noemen, maar ook niet heel slecht.

Uitverkoren
Uitverkoren
Score 3.2 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.