Recensie: Vonne van der Meer – Naar lillehammer

Samenvatting
Wat te doen als een moeder op een kinderspeelplaats je vraagt even op haar driejarige dochter te passen en vervolgens niet meer komt opdagen? Een vraag die jij als lezer jezelf af zal gaan vragen tijdens het lezen van dit boek. Wat had ik gedaan? Naar Lillehammer is een andersoortig boek zoals Van der Meer het noemt. Ondanks dat er een rechercheur, een mortuarium en een verhoor in voorkomt is het geen thriller en is het boek dan ook als roman uitgegeven. De lichte toon van Van der Meer zet je als lezer aan het denken over grote kwesties. Ondanks deze fijne lichte toon mist het boek spanning en blijven de emoties van de personages vrij vlak. Dit maakt dat het een vrij traag, maar zeker niet slecht verhaal is.
6.5

De Kinderspeelplaats
In een flat in Nieuw-West Amsterdam, ver voorbij de Ring en het Amsterdamse centrum, woont sinds kort Cecile in een flat met uitzicht op de Sloterplas. Cecile is een net ontslagen en net gescheiden vrouw. Op de dag dat zij haar verleden met de man met wie zij ruim tien jaar getrouwd is geweest in een envelop door de gleuf van de brievenbus schuift, slentert Cecile naar de nabijgelegen kinderspeelplaats. Ondanks dat Cecile hier niets te zoeken heeft zonder kinderen, blijft ze toch nog even zitten in de zon. Wanneer een vrouw haar roept en wenkt in gebrekkig Nederlands en Engels, met de vraag of Cecile even op haar kind kan passen, doet ze dit in eerste instantie niets vermoedend. Wanneer de moeder van dit kindje ‘Faith’ niet komt opdagen gaat Cecile in eerste instantie opzoek naar de moeder, maar wanneer dit niks oplevert begint het moederhart van Cecile te spreken. Wanneer Cecile ’s avonds in de brievenbus kijkt vindt zij een briefje van Gladys, de moeder van Faith.

“Dear lady,
Please take care of Faith. I will be away for a few days (a while) to find a safe place where we can live. She cannot sleep in the streets. God bless you,
Gladys”.

Gladys
De moeder van Faith, Gladys, is een Nigeriaanse vrouw die met haar verleden wil breken. In de stad voelt zij zich niet langer veilig. Het lukt haar niet om te ontkomen aan de macht van haar pooier. Gaandeweg wordt voor Cecile duidelijk waarom Lillehammer haar enige hoop is op een goede toekomst, maar ook waarom vluchten naar Lillehammer zo moeilijk is voor Gladys.

Vonne van der Meer
Vonne van der Meer laat je als lezer het hoofd van Cecile, de hoofpersonage, in kruipen.  Echter, zij vergeet hierbij niet de andere perspectieven mee te nemen. Dit zorgt voor een andere kijk op de situatie en het verhaal. Je wordt meegenomen in de gedachtegang van Cecile die keuzes maakt die wellicht in strijd zijn met de keuzes die jij als lezer zou hebben gemaakt. Omdat Vonne van der Meer in de eerste tien pagina’s vrijwel direct het verhaal start, zit je als lezer al snel helemaal in het verhaal. Van der Meer gebruikt in dit boek heldere en mooie motieven, bijvoorbeeld het ‘kauwtjesmotief’ om de overgang van dag naar nacht te weergeven. Van der Meers schrijfstijl is rustig en licht. Haar lichte toon maakt dat zij de lezer de mogelijkheid geeft eigen vooroordelen te bekijken en te herzien. Dit boek is dan ook een aanrader voor iedereen die openstaat voor een licht geschreven verhaal over een zwaar onderwerp, waarbij je als lezer vooral aan het denken wordt gezet.

Vonne van der Meer, geboren in Nederland op 15 december 1952, studeerde aan de Amsterdamse Theaterschool de regieopleiding. Zo zijn er ook verschillende stukken van haar uitgevoerd op het toneel en heeft zij zelfs jaren geregisseerd.
In 1985 verscheen Van der Meer haar eerste verhalenbundel: ‘Het limonadegevoel en andere verhalen’. Het boek ‘Eilandgasten’ wordt gezien als haar doorbraak. Sinds 2017 is Van der Meer voorzitter van PEN Nederland, een schrijversorganisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting.

Naar Lillehammer
Naar Lillehammer
roman
Score 4.6 van 5 sterren.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.