Recensie: Yasunari Kawabata – Duizend kraanvogels

Samenvatting
Dit hartstochtelijke verhaal speelt zich af in het Japan van net na de Tweede Wereldoorlog. Kawabata ontroert menigeen met de grote en vooral kleine belevenissen van zijn personages. Tegen een achtergrond van de Japanse theeceremonie vormt zich het verhaal in korte passages, waarin zich werelden gevuld met liefde, medemenselijkheid en dood afspelen.
7

‘Zelfs toen hij al in de tuin van de Engaku-tempel in Kamakaru was, wist Kikuji nog niet of hij naar de theeceremonie toe zou gaan. Hij was laat.’ Met deze intrigerende woorden begint Duizend kraanvogels .

Symbool

In Japan staan duizend kraanvogels algemeen bekend als symbool voor geluk en zuiverheid. Kikuji is uitgenodigd voor een theeceremonie door een voormalig minnares van zijn overleden vader. Tot zijn schrik vindt hij daar echter haar rivale, mevrouw Ota, en blijkt de ceremonie georganiseerd te zijn zodat hij zijn toekomstige bruid kan ontmoeten. De affaire die hij vervolgens start met mevrouw Ota doet veel stof opwaaien. Verteerd door schuldgevoel jegens Kikuji’s vader pleegt ze zelfmoord. Na haar dood vinden Kikuji en Fumiko, de dochter van mevrouw Ota, elkaar in hun rouw, en uiteindelijk ook in de liefde.

Het verhaal geeft inzicht in het leven in Japan net na de oorlog. De Japanse theeceremonie is wel een groot deel van het verhaal. Het komt vaak aan bod en wordt zeer uitgebreid beschreven. Er wordt ook diepgaand verteld hoe het thee maken in zijn werk gaat en wat je ervoor nodig hebt. Het is een onderwerp wat enkele malen terugkomt in het verhaal. Zo gaat het ook over de imperfectie van dingen, en hoe Kukuji zijn leven erdoor laat leiden. Het Shino- theegerei is ook een onderdeel waar veel waarde aan gehecht wordt. In het verhaal komt ook vaker terug dat doden voortdurend met de levenden zijn. Daardoor hebben zij nog steeds invloed op de levenden. De herinneringen aan de overledenen en zijn daden zijn daardoor sterker aanwezig dan het verlangen naar de levenden. Dat maakte het leven van de Japanners toentertijd wel wat ingewikkelder. 

Bijzonder verhaal

Het is een fijn verhaal om te lezen. De Japanse namen zijn even wennen en maakt het wat lastig om de personages te onthouden. De relatie die Kikuji er in het begin op na houdt komt misschien wat verkeerd over, helemaal omdat het hem allemaal niet echt gegund wordt. Het boek heeft maar honderdzestig bladzijden maar is desondanks toch een heel compleet verhaal. Het gedeelte met de theeceremonie valt af en toe in de herhaling, maar houdt wel de echte sfeer in het verhaal. De noten zijn ook erg fijn, gezien het aantal Japanse woorden die in de tekst staan, dit maakt het begrijpelijker.

Het is een mooi liefdesverhaal waarin de echte Japanse cultuur het onderwerp is. Het is een bijzonder verhaal wat gaat over de Kikuji en de liefde. Vooral de rol van de overledenen is hierin erg groot. 

Yasunari Kawabata

Yasunari Kawabata (1899-1972) werd in 1954 voor zijn gehele oeuvre onderscheiden met de literaire Nomaprijs en ontving in 1968 de Nobelprijs voor literatuur. Bij Meulenhoff verschenen, naast Sneeuwland onder meer zijn romans Duizend kraanvogels en De schone slaapsters.

Duizend kraanvogels
Duizend kraanvogels
roman
Score 3.0 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Wendy is moeder van drie kinderen en werkzaam als administratief medewerker bij een ICT-bedrijf. Met lekker weer gaat ze graag met de kinderen op de wielrenfiets door de bossen of naar de camping om te kamperen. Ze kijkt graag series op Netflix en sinds de lockdown heeft ze haar leeshobby weer opgepakt.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.