Kolonisten van Catan
De Kolonisten van Catan heeft niet alleen de wereld van bordspellen veroverd, maar Klaus Teuber brengt nu ook de levendige wereld van Catan tot leven in zijn roman Catan: Het Boek.
Een Strategisch Avontuur
De Kolonisten van Catan is al sinds 1995 een wereldwijd fenomeen. Het wordt gezien als een klassieker in de wereld van bordspellen en heeft diverse internationale prijzen gewonnen. De bedenker van het spel, Klaus Teuber, overleed 1 april 2023.
In het bordspel draait alles om het behalen van overwinningspunten door nederzettingen en steden te bouwen, wegen aan te leggen, en de langste handelsroute te beheersen. De combinatie van dobbelstenen, onderhandelingen en het strategisch plaatsen van nederzettingen voegt diepgang en spanning toe aan elke speelsessie. Deze perfecte mix van plezier en strategie is wat De Kolonisten van Catan tot een geweldig spel maakt.
Catan: Het Boek
Toen Klaus Teuber Catan speelde, liet hij zijn fantasie soms helemaal gaan. Hij stelde zich voor hoe mannen en vrouwen druk bezig waren met het draaiend houden van hun nederzetting, door hout te hakken, schapen te hoeden en akkers te ploegen. Hij vroeg zich af hoe deze hardwerkende mensen op dit eilandje beland waren. Dit raadsel werd een idee, en zo besloot Teuber om het verhaal dat in zijn hoofd zat op papier te zetten. Xander Uitgeverij heeft het boek van de Duitser vertaald naar het Nederlands.
De vader van Asla is vastbesloten om tot koning van het Noordland erkend te worden. Om dit te bereiken, maakt hij gebruik van machtsverhoudingen en plant hij de verloving van zijn dochter met het oude en wrede Vikinghoofd Halldor. Asla kan dit echter niet laten gebeuren, aangezien ze verliefd is op Thorolf, de man met wie ze haar leven wil delen. Ze besluit te vluchten, vergezeld door Thorolf en zijn broers, Yngvi en Digur.
De geur van dit land heeft niet alleen je neus maar ook je verstand aangetast. Ookal zijn er nog zoveel vredelievende mensen, je hebt er altijd een paar die op macht belust zijn en zich door niets laten weerhouden om die te veroveren.
Asla’s zusje, Stina, ontdekt haar ontsnappingspoging en vlucht achter haar aan. De broers en Asla besluiten haar mee te nemen, wetende dat zonder Asla haar zusje eenzelfde lot te wachten staat bij Halldor. De groep vlucht, maar hun vreugde is van korte duur. Halldor neemt wraak en steekt hun landen in brand, waarna ze verbannen worden van het vasteland.”
Zo wordt de groep gedwongen om te beginnen aan een avontuurlijke zeereis en zoeken ze naar een plek om een nieuw bestaan op te bouwen. Die vinden ze: Catan, Land van de Zon. Lukt het ze om samen met hun vertrouwelingen een fijne nieuwe wereld op te bouwen en alle relaties gezond te houden? .
En laat ik julie dit vertellen: toch zal ik ons nieuwe thuis Catan noemen, want in de taal van de Majo betekent Catan “Land van de zon”.
Graan voor jouw erts?
Wat erg leuk is aan het verhaal, is dat je kunt merken dat Klaus Teuber het spel Catan heeft bedacht met handel als focus. In een zee van strategische spellen gericht op oorlog, wilde Teuber iets anders. Zijn drijfveer was handel en dat komt duidelijk naar voren in dit verhaal. Hoewel de thema’s oorlog en macht natuurlijk wel in het boek aan bod komen, zijn deze niet leidend.
De koppeling met het spel komt wel pas halverwege het boek tot leven. Het schip meert aan op Catan en dan is het werken geblazen: hout hakken, schapen hoeden, graan oogsten en het bouwen van gebouwen en huizen. De hele samenleving draagt bij aan de opbouw van Catan. Echter, dit vormt tegelijkertijd een minpuntje van het boek: het wordt nergens echt spannend. Hoewel er intriges en gevechten zijn, is het niet genoeg om de lezer continu geboeid te houden. De dialogen spelen hier ook een rol in. In tegenstelling tot de intense onderhandelingen en interacties in het bordspel, voelen de gesprekken tussen de personages in het boek wat afstandelijk en traag aan. Dit gebrek aan diepgang kan ervoor zorgen dat lezers minder betrokken raken bij de emoties en ontwikkeling van de personages.”
Plotseling leek wat hij veroverd had, zwaarder te wegen dan wat hij verloren had.
Conclusie
Voor de liefhebber van het bordspel is dit boek een aanrader. De fantasie en gedachtegang van de maker komt tot leven en je leest goed dat Teuber zijn spel gebaseerd heeft op handel in plaats van oorlog. Het is echter geen boek voor de mensen die houden van een hoog leestempo en zinderende spanning. Wel is het erg leuk om te lezen hoe mensen vanuit niets een hele nederzetting opbouwen en natuurlijk ook wat er gebeurt met onderlinge verhoudingen in een samenleving.
Het verhaal is de start van een trilogie, dus wellicht is dit een langzame introductie voor een vervolg met veel spanning en sensatie.
Aranka
KLONOA Phantasy Reverie Series
Aranka Smit Metselaar
KLONOA Phantasy Reverie Series
Pingback: Klaus Teuber - De Orde van de Raaf - Play Watch Read