Edward Ashton – Mickey7

Summary
Mickey Barnes is de Vervangbare op een ruimtestation op een andere planeet. Als er daar iets gedaan moet worden wat wel eens een dodelijk afloop zou kunnen hebben, dan wordt hij ingeschakeld. Na zijn dood wordt er een kloon van hem gemaakt dat zijn identiteit en herinneringen heeft. Bij een missie komt hij in een benarde positie terecht waardoor zijn collega’s laten weten dat hij is overleden. Mickey8 wordt gemaakt voordat ze erachter komen dat Mickey7 nog leefde. Er is geen ruimte voor een extra persoon, waardoor ze dit dubbelleven geheim moeten houden. Mickey7 begint onwijs spannend, maar in het midden van het boek kakt het wel een beetje in. De setting is gaaf en dat zorgt ervoor dat dit toch wel een leuk boek is om te lezen.
7

Mickey Barnes is de Vervangbare op een ruimtestation op een andere planeet die omringt is door ijs. Als er een gevaarlijke expeditie plaatsvindt, een nieuw serum getest moet worden of er een ander klusje is wat zo maar eens een dodelijke afloop zou kunnen hebben, wordt Mickey ingeschakeld. Er is een volledige bio back-up van hem, en ook zijn geheugen wordt regelmatig opgeslagen. Als hij doodgaat, dan halen ze gewoon een nieuwe versie van hem uit de Kuip. Deze versie is identiek aan hem en heeft zelfs al zijn herinneringen nog. Mickey is de zevende versie van zichzelf, daarom noemt de commandant hem Mickey7. Het gaat mis wanneer Mickey7 tijdens een expeditie in een kloof stort, niemand hem komt redden en ze hem voor dood achter laten. Hij is tenslotte de Vervangbare. Wonder boven wonder overleeft hij het, maar als hij in zijn hut aankomt licht daar Mickey8 op zijn bed. Doordat ze op strenge rantsoenen leven is er geen ruimte voor een extra persoon aan boord, en al helemaal niet een extra Vervangbare. Ze moeten hun dubbelleven geheimhouden om allebei te kunnen overleven.

Vervangbaar of Onsterfelijk?

Mickey is een bijzonder personage. Het feit dat hij zich opgeeft om vrijwillig dood te gaan zegt eigenlijk al genoeg. De originele Mickey Barnes (waar de rest klonen van zijn) had geldschulden en zag als enige uitweg om de planeet te verlaten en aan boord van een missie naar een andere planneet te stappen. Behoorlijk rigoureus dus. De beperkte aantal plekken voor de missie zijn extreem populair waardoor alleen de rol van de Vervangbare over was, aangezien niemand vrijwillig dood wil gaan. In voorgaande missies gebruikte ze doorgaans veroordeelden criminelen. Maar als Vervangbare is hij ook de Onsterfelijke. Ja, hij moet levensgevaarlijke dingen doen waardoor hij dood kan gaan, maar na iedere dood komt een kloon uit een Kuip met smurrie die zijn identiteit en herinneringen heeft, hierdoor voelt het alsof hij nooit écht doodgaat.

Mickey houdt er ook een bijzondere hobby op na. Als enige in de Koepel (de ruimte waar ze wonen en leven) vindt hij het interessant om te lezen over voorgaande – al dan niet succesvolle – missies. Als lezer krijg je deze geschiedenis ook te lezen. Op zich wel leuk, maar het voegt helemaal niets toe aan het verhaal. Het was beter geweest als de kennis die Mickey opdeed bij het lezen van deze verhalen later in het boek op de een of andere manier zou terugkomen en een toegevoegde waarde aan het verhaal zou zijn. Nu voelt het soms een beetje als opvulling.

Vriendschappen

Mickey is bevriend met Berto, tenminste dat dacht hij. Zij kenden elkaar al voordat ze op deze missie gingen. Maar als Berto weigert Mickey te redden van zijn dood, begint hij hieraan te twijfelen. Wanneer Berto denkt dat hij het tegen Mickey8 heeft, maar eigenlijk tegen Mickey7 praat liegt hij ook over hoe Mickey7 dood is gegaan. Aangezien Mickey7 geen eigen herinneringen heeft aan bijvoorbeeld zijn zesde dood, begint hij enorm te twijfelen aan de betrouwbaarheid van zijn beste vriend.

Naast Berto is de andere noemenswaardige relatie in dit verhaal natuurlijk die van Mickey7 en Mickey8. Zij noemen elkaar voor het gemakt respectievelijk ‘Zeven’ en ‘Acht’. Dat maakt het voor de lezer wel direct duidelijk wie er aan het woord is. Hun relatie is behoorlijk complex. Doordat niemand mag weten van het bestaan van een dubbele versie, willen ze elkaar het liefst dood hebben. Daarmee zijn bijna al hun problemen in één klap opgelost. Ze hoeven dan allebei niet meer sneaky te doen om niet betrapt te worden, en hun toch al krappe rantsoenen hoeven ze dan ook niet meer met elkaar te delen. Met name over het eten zijn ze regelmatig aan het vechten. Het is goed te merken dat beide Mickey’s behoorlijk egoïstisch zijn en hun eigen hachje willen redden.

Conclusie

Mickey7 begint behoorlijk spannend bij de scene die eigenlijk Mickey’s dood had moeten betekenen. Daarna komen de problemen die veroorzaakt worden doordat hij nog leeft en er direct al een Mickey8 is gemaakt. Vanaf dat moment kabbelt het een beetje voort. Het leven in de Koepel is uiteraard wel interessant, omdat het dagelijks leven en alles waar zij mee te maken krijgen totaal anders is dan het leven wat we gewend zijn. Het blijft een science fiction boek wat zich op een andere planeet afspeelt. Toch zakt de spanning wat in en na het zoveelste geschiedenis verhaal over een andere missie kan het wel als te veel herhaling aanvoelen. Gelukkig voelt het niet al te veel uitgerekt. Dat kan ook niet, want het boek telt maar 301 bladzijdes. Al met al is het best een tof verhaal dat de moeite waard is om te lezen.

Mickey7
Mickey7
Score 0.0 van 5 sterren.
€23,48
Op voorraad. Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.