Recensie: Justin A. Reynolds – Het omgekeerde van altijd

Samenvatting
In Het omgekeerde van altijd moet Jack King afrekenen met dat hij bijna alles voor elkaar heeft. Hij lijkt eindelijk geluk te hebben in het leven, maar dan blijkt dat zijn liefde voor Kate geen rekening heeft gehouden met haar ernstige ziekte. Wat volgt zijn een aantal bezoekjes naar het verleden om het opnieuw goed te doen. Iets wat zeker geen moment verveelt en ook zeker niet in herhaling valt. De schrijver weet op een grappige, maar toch ontroerende manier je mee te nemen in dit verhaal.
9

Het omgekeerde van altijd

Bij Jack King lukt alles altijd bíjna. Bijna vroeg hij dat leuke meisje mee uit (maar zijn beste vriend was hem voor), bijna was hij de beste van de klas, bijna kwam hij in het footballteam. Als hij op een feestje de mooie, grappige Kate ontmoet, denkt hij dat de vloek van ‘bijna’ eindelijk is verbroken. Maar dan hoort hij dat Kate zal overlijden aan een ernstige ziekte.

Dit zou het einde moeten zijn van hun verhaal, maar dat is het niet. Op het moment van Kates overlijden krijgt Jack een tweede kans. Zij leven wordt gereset, en het volgende moment is hij zes maanden terug in de tijd en weer op het feest, waar Kate er gezond en stralend bij zit. Is hij gek aan het worden of is hij echt aan het tijdreizen? Jack is bereid overal in te geloven, als hij Kate maar kan redden. Al snel blijkt echter dat de keuzes die hij maakt niet zonder gevolgen zijn. Jack moet bepalen hoe ver hij bereid is te gaan om de mensen van wie hij houdt te redden.

Justin A. Reynolds

Als je zoekt op Justin A. Reynolds, dan krijg je niet de schrijver te zien van dit boek, maar een bekende sporter. Dit zegt dus wel iets over de schrijver, namelijk dat hij in dit geval nog maar net begonnen is. Het omgekeerde van altijd is zijn eerste werk. Hij heeft al verschillende baantjes gehad zoals het leggen van vloeren, een nachtbewaker en recent heeft hij zijn baan als ziekenhuismedewerker opgezegd om te gaan schrijven. Dankzij zijn ervaring in het ziekenhuis wist hij precies hoe hij dit verhaal op papier wilde zetten. Een verhaal wat ook succesvol blijkt als we de voorkant van het boek mogen geloven. Volgens de schrijfster Becky Albertalli is dit boek ‘wijs, gevoelig en ongelooflijk charmant’.

Terug in de tijd

Zoals gezegd volgen we het leven van de tiener Jack King. Het zit hem altijd wel tegen. Toch is hij aan de ene kant ook wel weer gelukkig met zijn beste vriend Franny en beste vriendin Jillian, waar hij altijd een oogje op heeft gehad. Hij woont samen met zijn vader en moeder en houden zielsveel van Jack en zijn vrienden. Alles wordt op een dag anders als hij tijdens een feestje Kate ontmoet. Zij blijkt net zo gek te zijn als Jack en uiteindelijk worden ze een stel. Eind goed al goed zou je denken. Kate lijdt aan de sikkelziekte en haar tijd blijkt erg kostbaar te zijn. Uiteindelijk komt zij te overlijden en stort Jack zijn wereld volledig in, tot hij weer wakker wordt. Hij is weer terug op die ene avond dat hij Kate heeft leren kennen. Er wordt hem een tweede kans gegeven. Een kans om het dit keer anders aan te pakken en haar leven te redden. Maar hoe ver kan hij werkelijk gaan? En hoe vaak moet hij Kate nog zien sterven tot het genoeg is?

Het omgekeerde van altijd is een prachtig geschreven verhaal wat niet eindeloos wordt herhaald. De tijdspanne van dit verhaal is zes maanden en je komt telkens terug in die periode. Je krijgt dan al snel het idee dat veel situaties eindeloos herhaald zullen worden, maar dat is gelukkig niet het verhaal. Nadat Kate de eerste keer sterft en je weer van vooraf aan begint krijg je wel dezelfde situaties, maar dan weer anders aangepakt. Hierdoor heb je geen enkel moment het idee dat het herhalend is en dus saai om te lezen.

“De stem klinkt als Kate, maar ze is het niet. Ik besef dat er iets mis is. ‘Jack, ben je daar?’ zegt haar moeder. ‘Ze is overleden, Jack. Kate is overleden.'”

Grappig, maar toch ook ontzettend gevoelig

Wat de schrijver goed doet is het verhaal niet treurig brengen, maar juist ook grappig. Nadat Kate de eerste keer sterft krijg je een witte bladzijde te lezen met de tekst ‘Meestal zijn sequels slecht, maar…’ en dan ben je weer op die ene avond waar Jack Kate heeft leren kennen. Het boek kent ook geen traditionele hoofdstukken, maar eerder meer een regel van wat je kunt verwachten dat hoofdstuk. Grappige titels en soms ook titels die je aan het denken zetten. De interactie tussen Jack en zijn vrienden wordt leuk en speels beschreven.

Waar echter de grootste kracht in zit, is toch wel de gevoeligheid van dit boek. Je krijgt een enorme bewondering voor Jack die alles op alles zet om Kate te redden, maar tegelijkertijd gedraagt hij zich ook als een hufter richting zijn vrienden. Als lezer snap je iedere stap die Jack zet omdat zijn tijd met Kate kostbaar is. Je snapt waarom hij zijn vrienden geregeld verwaarloost, ondanks dat zij dat niet weten. Je kan misschien twijfels hebben bij een aantal keuzes, maar de schrijver laat duidelijk merken wat spelen met de tijd voor invloed heeft. Er is zelfs een bepaald gedeelte in het boek waarbij Jack het zelfs anders aanpakt omdat hij weet dat hij het toch opnieuw moet gaat doen. Respect voor de schrijver dat hij daarmee ineens afwijkt van het verhaal.

Het omgekeerde van altijd
Het omgekeerde van altijd
Score 4.3 van 5 sterren.
€17,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Sylvano Witte
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.