Recensie: Michael Robotham – Meisje zonder verleden

Samenvatting
Meisje zonder verleden is een boek dat je mag verwachten van Michael Robotham. De personages en de opbouw naar het einde zijn erg spannend. Het einde zelf gaat misschien iets te snel en het geeft ruimte voor een vervolg. Meisje zonder verleden is een indrukwekkende page-turner met psychologische aspecten. Je krijgt een inkijkje in het hoofd van een psycholoog, maar ook in het hoofd van een meisje dat zich onbegrepen voelt.
8

Fascinerend en gevaarlijk

In een huis waar zich een afschuwelijk drama heeft afgespeeld wordt een meisje gevonden. Ze is vies en uitgehongerd en wil niemand vertellen wie ze is, hoe oud ze is of waar ze vandaan komt. Het is onduidelijk of ze nou twaalf of vijftien is. Ze is niet als vermist opgegeven en uit een DNA-test komt ook geen resultaat over haar identiteit. Na een tijdje krijgt ze de naam Evie Cormac en wordt ze in een gesloten jeugdinstelling geplaatst.

Psycholoog Cyrus Haven ontmoet Evie zes jaar later in de gesloten jeugdinstelling, waar hij moet bepalen of Evie zelfstandig genoeg is om de instelling te verlaten. Na meerdere keren contact te hebben gehad merkt Cyrus dat er wel meer aan de hand is bij Evie. Ze blijkt te kunnen zien wanneer iemand liegt. Evie is een fascinerende en gevaarlijke, jonge vrouw die haar eigen pad kiest. Door haar gave merkt ze dat bijna niemand in haar omgeving de waarheid vertelt en tegelijkertijd draagt ze op de juiste momenten haar steentje bij waar dat nodig is. Samen met Cyrus beleeft ze een hoop en slaat ze een nieuwe weg in haar leven in. Maar wat eruit ziet als een hoopvolle toekomst kan zomaar ineens toch weer omslaan in iets anders.

‘Je gaat zeker een boek schrijven, hè?’ zegt hij met een andere blik in zijn ogen.

‘Wat?’

‘Je gaat over Evie Cormac schrijven, als een soort Oliver Sacks. Zij wordt jouw Solomon Sjeresjevski.’

Indrukwekkende page-turner

Het meisje zonder verleden is een boek zoals je dat mag verwachten van Michael Robotham. Het is een goed geschreven page-turner die je een inkijkje geeft in het brein van een tiener, maar ook in het brein van een psycholoog. Je gaat automatisch zelf ook nadenken over wat er nou eigenlijk speelt en je wordt meegetrokken in twee verschillende verhalen. Tevens is het boek af en toe best mysterieus.

De personages zijn goed geschreven en uitgediept. De opbouw van het verhaal is erg goed en zorgt voor de juiste spanning. Wel zijn andere boeken van Robotham wat spannender dan deze, maar dat neemt niet weg dat dit ook zeker een goed en indrukwekkend boek is. Het einde van het boek gaat misschien iets te snel, als je het vergelijkt met de opbouw naar het einde toe. Hierdoor kan het zijn dat je even de rode draad kwijtraakt, omdat je even moet schakelen. Daarnaast blijven er aan het eind nog wel veel vragen over, vooral over de achtergrond van Evie. Hopelijk komt Robotham hierop terug in een vervolg.

Michael Robotham

Michael Robotham is een thrillerauteur uit Australië en schrijft fictieve detectiveverhalen. Ook is hij jarenlang journalist geweest en heeft hij een aantal autobiografieën geschreven voor onder andere politici, sporters en popsterren. Je kunt Robotham kennen van zijn boekenserie rondom Joseph O’Laughlin, een sympathieke psycholoog die lijdt aan Parkinson. Daarnaast heeft hij ook een aantal op zichzelf staande boeken geschreven, waaronder Leven of dood en Verwachting. Waarschijnlijk wordt Meisje zonder verleden wel vervolgd, aangezien het het eerste boek is rondom Cyrus Haven en het voor een heel klein deel ook in verbinding staat met de serie rondom Joseph O’Laughlin.

Meisje zonder verleden
Meisje zonder verleden
Score 4.4 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.