Recensie: Nora Roberts – Ontwaken

Summary
Vluchten naar een wereld waar magie nog bestaat. Dat gebeurt als je het boek ‘Ontwaken’ van Nora Roberts leest. Het is een heerlijk ontspannen boek, waar goed het kwaad vast wel zal overwinnen. Maar de weg ernaar toe, met magie, heksenbrouwsels en een zeer aantrekkelijke man, je van begin tot einde laat genieten.
7

Wanneer onrealistisch op de juiste manier wordt toegepast…

Jarenlang in de ‘juiste’ richting geduwd door haar moeder, denkt Breen Kelly dat ze niets beters kan dan haar baan als lerares. Een baan waar ze niet blij van wordt en niet goed in is. Ze denkt dat haar vader haar als kind in de steek heeft gelaten en niets om haar geeft. Niets is minder waar. Een windvlaag in haar moeders huis doet haar papieren ontdekken, bankafschriften, waaruit blijkt dat haar vader gezorgd heeft voor een reusachtig bedrag op haar bankrekening. Wat doe je na zo’n ontdekking? Je gaat op zoek naar je vader! En dan ontdek je op de koop toe een magische wereld waar jij een hele belangrijke rol in speelt.

Nora’s vorige boek ‘Op de vlucht‘ zou realistisch moeten zijn. Maar door de perfecte familie, hun rijkdom en de georkestreerde handelingen leest het geheel meer als een film dan werkelijkheid, waardoor de waardering voor dit boek lager uitviel. Dezelfde insteek maakt voor dit boek Ontwaken (rijkdom, een helpende familie allicht wat minder perfect, vrienden en de georkestreerde handelingen) juist heel prettig leesbaar. Je wordt niet verrast door, maar wel meegetrokken in het verhaal.

Het verhaal

Stapje voor stapje ontdekt Breen haar achtergrond, waarin de wereld der magie een enorme rol speelt. En in die wereld is zij heel belangrijk. Zij leefde haar leven en dacht altijd, door de houding van haar moeder ten opzichte van haar, dat ze middelmatig was. Ze leerde zich verstoppen, verfde haar rode haren en werkte altijd hard om in haar levensonderhoud te voorzien. De ontdekking dat ze rijk is, laat haar nadenken over wat ze echt wilt. Ze onderneemt stappen om haar leven te veranderen. En beetje bij beetje verandert ze in een nieuwe persoonlijkheid.

Stap voor stap

De stappen die Breen maakt, worden door Nora ook stap voor stap beschreven. Twijfels die iemand heeft om patronen los te laten, een nieuwe wereld te omarmen en je eigen plaats daarin in te nemen, komen bij iedereen langs. Dit gaat niet vanzelf. Het is mooi dat dit in het boek ook niet als vanzelfsprekend wordt beschouwd, maar als iets waar je aan moet wennen. Zo neemt Breen haar ontslag bij haar baan, omdat ze met het geld dat ze heeft kan gaan nadenken over wat ze wil gaan doen. Ze heeft ineens de keuze. Daar is ze heel blij mee, maar ze gooit haar leven niet volledig om. Ze gaat samen met een vriend naar Ierland om haar roots te ontdekken. En dat doet ze terwijl ze in een cottage zit. Ze begint er met schrijven en het is haar uitgangspunt vanwaar ze een nieuwe wereld ontdekt. De wereld met magie.


Daar gebeurt van alles wat ze niet voor mogelijk hield: in die wereld leven draken, zijn er magische drankjes, toverspreuken en een telepathisch contact met de antiheld. En ze heeft een oma. Om bij te komen van alle nieuwe indrukken, verdwijnt ze steeds weer naar haar ‘eigen’ wereld, naar de cottage, om daar tot rust te komen. Tot ongenoegen van de personen in de magische wereld. Want daar verwachten ze een groot gevecht…

 

Metafoor

Het verhaal is een metafoor op een dieper niveau. Om voor jezelf de balans op te maken en te kijken waar je staat. Om de tijd te nemen en te kijken wat wel of niet bij je past. Dat je niet meegaat in wat van je verwacht wordt, maar hier je eigen tijd voor en stappen in neemt. Jammer dat magie in onze wereld hier geen deel van uitmaakt. Hoewel Breen naarmate het verhaal vordert ontdekt dat ze veel van haar magische krachten verwachten, wil ze niet gedwongen worden te doen wat anderen van haar willen. Dat heeft ze lang genoeg gedaan. Als ze iets wil doen, moet het haar eigen keuze zijn. Die ze in vrijheid neemt, omdat ze het wil. Niet omdat het moet.

Nora Roberts weet hoe ze een goed lopend verhaal moet schrijven. Ze is goed in dialogen en in het neerzetten van personages. En in het bedenken van aantrekkelijke verhalen. Niet voor niets is ze een van de meest gelezen auteurs ter wereld. En ze blijft lekker schrijven. Ze heeft al een uitgebreid oeuvre en daar komt steeds meer bij.
Dit eerste deel van de serie ‘Drakenhart erfenis’ zorgt dat je meteen door wilt naar het vervolg. 

Drakenhart 1 - Ontwaken
Drakenhart 1 - Ontwaken
Ze is vastbesloten haar verdwenen vader terug te vinden. Zo begint een reis die haar hele leven op zijn kop zet.
Score 4.4 van 5 sterren.
€11,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
'Ik kan me helemaal verliezen in een boek. Dan ben ik doof voor de wereld en merk ik niets meer van wat er om me heen gebeurt.' En als Irina een film kijkt, leeft ze altijd enorm mee. Tot tranen toe geroerd. Ze houdt vooral van detectives, familiefilms, persoonlijke en psychologische romans, maar wisselt dat graag af met chiclit en snelle weglezers. Geen horror! Korte CV: drs. Algemene Letteren (NL en ENG), BA Leraar Nederlandse Gebarentaal. Redacteur bij weekbladen, Project Manager tijdelijke projecten, moeder van een zoon en dochter, samenwonend met een hele fijne partner. NLP Master Practitioner en presentatietrainer/coach. Kortom: van alle markten thuis en vol (levens)ervaring!

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.