Recensie: Rik Kuiper – Die ene leerling

Summary
In Die ene leerling vertellen diverse docenten over een leerling door wie ze anders naar hun vak gingen kijken. De diversiteit aan docenten die vertellen is erg groot. De ene is nog jong en pas net afgestudeerd terwijl de andere al met pensioen is. Het is leuk om af en toe een verhaaltje te lezen, maar niet geschikt om in een keer uit te lezen. Voor (toekomstige) docenten is het een aanrader om deze bundel te lezen. Zij zullen hier veel van leren en er waardevolle lessen uit kunnen halen.
6.5

In Die ene leerling vertellen diverse docenten over een leerling door wie ze anders naar hun vak gingen kijken. Dit zijn docenten van het basisonderwijs (speciaal) voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen. De diversiteit aan docenten die vertellen is erg groot. De ene is nog jong en pas net afgestudeerd terwijl de andere al met pensioen is. De korte verhalen in deze bundel verschenen al eerder in de Volkskrant in een gelijknamige column.

Echt gebeurd

Alle verhalen in Die ene leerling zijn echt gebeurd. Het is dan ook niet gek dat sommige namen zijn gefingeerd om de anonimiteit en veiligheid van de betrokkenen te waarborgen. De verhalen in deze bundel lopen erg uiteen van mooie tot trieste momenten. Bij de een heeft de leerling een wijze les voor de docent, bij het andere verhaal realiseert de docent zich achteraf dat hij de situatie verkeerd heeft aangepakt. Wat alle verhalen gemeen hebben is dat de docent er iets van heeft geleerd, het aan het hart gaat en ze er jaren later nog steeds aan moeten denken.

In de bundel komen ook bekende namen voorbij. Zo is de docent van Claudia de Breij aan het woord, over de tijd toen ze nog nooit op het podium had gestaan. Ook Jacques Vriens, auteur van het bekende kinderboek Achtste groepers huilen niet, vertelt zijn verhaal over Akkie/Anke. Het meisje dat bij hem in de klas heeft gezeten en aan leukemie is overleden. Later heeft hij een boek over haar geschreven en is er een gelijknamige film over haar uitgebracht.

Het is duidelijk te merken dat Rik Kuiper alle verhalen heeft geschreven of in ieder geval geredigeerd. De schrijfstijl komt namelijk bij alle vertellingen overeen, wat prettig leest. Hierdoor is het wat meer uniform. Bovendien is het nu geschreven door iemand met gevoel voor taal, waardoor de anekdotes allemaal even lang zijn en de zinnen lekker lopen.

Leuk voor af en toe

Het boek bestaat uit korte anekdotes over bijzondere leerlingen. Het is leuk om af en toe een verhaaltje te lezen. Alhoewel het moeilijk is om het maar bij één verhaaltje te houden, is deze bundel niet geschikt om in een keer uit te lezen. Na een aantal begint het toch een beetje in herhaling te vallen en wordt het minder interessant. Desalniettemin is het echt een aanrader voor alle (toekomstige) docenten om deze bundel te lezen. Zij zullen hier veel van leren en er waardevolle lessen uit kunnen halen.

Over Rik Kuiper

Rik Kuiper is verslaggever bij de Volkskrant. Hij schrijft het liefst verhalen over andere mensen met al hun dromen, twijfels en angsten. Ook schrijft hij de wekelijkse serie Die ene leerling. Samen met Henk Blanken heeft hij De Verhalengarage waarin ze verhalen helemaal ontleden om er zo achter te komen wat een verhaal nu echt goed maakt. Rik Kuiper is kwee keer genomineerd voor De Tegel en driemaal uitgeroepen tot ‘Meesterverteller.’

 

Die ene leerling
Die ene leerling
Docenten over de leerling die hun kijk op de wereld voor altijd veranderde
Score 3.7 van 5 sterren.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

1 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.