Na veertien jaar zijn Emmie en Lucas nog steeds de beste vrienden. Zij gaat regelmatig naar Lucas en zijn familie in Frankrijk en omdat ze op dezelfde dag als Lucas jarig is, vieren ze ook elk jaar hun verjaardag samen. Hij weet altijd de goede dingen op het juiste moment te doen, zoals het reageren op het kaartje aan een ballon. Stiekem is ze al jaren heimelijk verliefd op Lucas, maar ze heeft nog niet het lef gehad om het aan hem te vertellen. Wanneer Lucas tijdens een etentje aangeeft dat hij haar een belangrijke vraag wil stellen, denkt Emmie dat hij haar ten huwelijk gaat vragen. Hij vertelt haar echter dat hij weer samen is met zijn ex en dat hij Emmie als getuige op zijn huwelijk wil. Daardoor vallen al haar toekomstplannen in één klap in duigen.
Het verhaal speelt zich af als Emmie 30 jaar is. Ze huurt een kamer bij een oude vrouw en werkt in het restaurant van een hotel. Ze loopt tegen een punt aan waarop het lijkt dat alles weer tegen zit, net als in de tijd dat ze Lucas leerde kennen. Haar verleden is een rode draad in het verhaal en er wordt meerdere malen op teruggekomen. Elke keer wordt het iets verder uitgediept waardoor je er meer over te weten komt. Ze heeft een gecompliceerde relatie met haar moeder en haar vader kent ze niet. In de loop van het verhaal zie je dat Emmie zich ontwikkelt van een onzeker meisje tot een zelfstandige, sterke vrouw. Dit komt door gebeurtenissen uit haar verleden waarbij ze er later achterkomt dat ze toch anders zijn gegaan dan ze dacht. Hierdoor durft ze besluiten te nemen en voor zichzelf op te komen. Ze komt erachter dat ze toch meer mensen om zich heen heeft die om haar geven dan dat ze dacht.
Het is een echt feelgood-verhaal dat grappig, romantisch en ontroerend is. Het is ook zo geschreven dat het lekker leest. Je komt erachter wie Emmie echt is en leeft met haar mee, vooral als ze weer last krijgt van de gebeurtenissen die in haar verleden hebben plaatsgevonden. De familie van Lucas is heel belangrijk voor haar, maar ook haar collega’s van het werk steunen haar door dik en dun. De relatie met haar verhuurster verandert ook naarmate het verhaal vordert. Alle personages in het verhaal worden goed beschreven en er wordt dieper ingegaan op de belangrijkste personages. Dat zorgt er ook voor dat je de gevoelens van Emmie goed gaat begrijpen. Ze maakt veel mee in het verhaal, met een paar plotwendingen die je niet zag aankomen.
De schrijfstijl is erg fijn om te lezen, er worden niet teveel moeilijke woorden gebruikt. De terugblikken zijn ook goed beschreven zodat het je niet uit het verhaal haalt. Als je begint te lezen zit je snel in het verhaal en het is echt een boek wat je weg kunt leggen om daarna weer met hetzelfde gevoel verder te lezen. Je kunt je helemaal inleven met de keuzes die Emmie moet maken en het gevoel dat ze daarbij heeft. Het leuke aan het verhaal is dat je een aantal keren denkt te weten hoe de toekomst voor Emmie eruitziet, maar er zijn onverwachte wendingen waardoor het verhaal weer alle kanten op kan gaan.
“Als deze ballon ooit wordt gevonden ben jij de enige die dit weet. Ik heb het verteld. Ik ben het meisje van het zomerfeest. En wat ik zei was waar.”
Over de schrijfster Lia Louis is niet veel informatie te vinden. In 2019 is het boek Dear Emmie Blue in het Engels uitgebracht. Daarna heeft ze nog twee boeken in het Engels uitgegeven. Het boek Dear Emmie Blue is ondertussen vertaald in vier talen. Het is het perfecte boek om even lekker bij weg te dromen. Je waant je in de wereld van Emmie, haar leven in Engeland en de weekendjes bij haar beste vriend Lucas in Frankrijk. Je leeft ook mee met de keuzes die ze moet maken.
€21,99
2 - 3 weken
Gratis verzending!