Recensie: Madhuri Vijay – Het verre veld

Samenvatting
Hét nieuwe verhaal voor fans van reisverhalen waar je helemaal in opgaat. Het verre veld is de geroemde debuutroman van de Indiase Maduri Vijay - en terecht. Het boek leest soepel en makkelijk, maar is tegelijkertijd gedetailleerd en dusdanig opgebouwd dat het absoluut een hoog eindcijfer verdient.
8

Fysieke en emotionele reis

Shalini, 24, woont in Bangalore en heeft een aantal jaar geleden haar moeder verloren. Haar eigenaardige, koppige, maar ook liefdevolle moeder. Sinds het overlijden is Shalini rusteloos. Ze wordt ontslagen op haar werk, heeft een verstoord dagritme en gaat van club naar club en van vreemdeling naar vreemdeling. Op een dag ligt ze in bed naar het plafond te staren, en denkt ze Bashir Ahmed aan de deur gehoord te hebben. Huishoudster Stella heeft de verkoper weggestuurd. Het is al elf jaar geleden dat Shalini Bashir Ahmed de laatste keer zag. Bashir is een kasjmierverkoper, en een van de enige mensen die dingen bij haar moeder wist los te maken zoals geen ander kon. Shalini’s moeder stuurde elke straatverkoper weg, maar tussen Bashir Ahmed en Shalini’s moeder ontstaat een band. Shalini wilt hem terugvinden na het overlijden van haar moeder, in de hoop een bepaalde rust terug te vinden. Helaas heeft ze weinig aanknopingspunten over waar hij kan zijn, behalve dat de familie van zijn vrouw uit Kasjmir komt. Totaal onvoorbereid en met al haar geld cash op zak vertrekt ze te trein, bus, en taxibusje naar het woelige noorden van India, waar ze terechtkomt in de stad Kishtwar. (Ter info: die reis zou met de auto meer dan 51 uur duren. Het is dan ook niet gek dat Shalini totaal uitgeput arriveert.) Al gauw ontmoet ze een aantal mensen die bereid zijn haar te helpen met het terugvinden van Bashir Ahmed, maar al net zo gauw wordt Shalini geconfronteerd met de politieke onrust tussen hindoes en moslims die voor spanning en verdeeldheid zorgt. Zo wordt haar reis, die emotioneel al zo zwaar was toen ze vertrok, nóg meer beladen.

Aangenaam en compleet

Wellicht voelen de eerste paar pagina’s van het boek wat onwennig en rusteloos, maar verder is de opbouw van het boek erg aangenaam. Stukje bij beetje komt de lezer meer te weten over Shalini en haar omgeving. In het eerste deel van het boek gebeurt dat veel met flashbacks naar de periode toen Shalini’s moeder nog leefde. Het geeft meer achtergrondinformatie over hoe Bashir Ahmed in het leven van Shalini terecht is gekomen, hoe Shalini’s moeder in elkaar stak en de onderlinge relaties in Shalini’s huishouden, maar houdt je ook nieuwsgierig genoeg naar wie Bashir Ahmed nu écht was en wat er gebeurd is in Shalini’s gezin.

De doorlopende verhaallijn speelt zich drie jaar na het overlijden van Shalini’s moeder af, ongeveer elf jaar nadat Shalini Bashir Ahmed de laatste keer heeft gezien. Het boek is onderverdeeld in delen gekenmerkt door Romeinse cijfers, die weer onderverdeeld zijn in hoofdstukken. De schrijfstijl is gedetailleerd maar aangenaam. Sommige boeken willen nog wel eens lastig door te spitten zijn vanwege de omschrijvingen van de scènes, maar bij Het verre veld is daar geen sprake van. Sterker nog, het draagt bij aan het reisgevoel dat de lezer heeft bij het volgen van Shalini’s zoektocht. Zelfs iemand die verder niets met India of de situatie daar heeft. Geen zorgen, de politieke situatie in Noord-India is weliswaar sterk aanwezig, maar weegt niet zwaar tijdens het lezen. Extra complimentje overigens voor de eenvoudige, maar prachtige kaft van het boek.

Voor het feit dat dit Vijay haar eerste boek is, dat ook nog eens die heikele politieke situatie behandelt, heeft deze schrijfster een ongelofelijk mooi verhaal neergezet. Niet voor niets ontving ze direct een grote Indiase literatuurprijs ervoor. Qua schrijfstijl, tempo en inhoud is ‘het pakketje compleet’, en dus zeker sterk genoeg voor een hoog eindcijfer. Houd je van reisverhalen, conflictverhalen, of ben je toch meer van de verhalen over emotionele zoektochten naar personen uit iemands verleden, dan is dit boek altijd iets voor je.

Over Vijay

Madhuri Vijay is een jonge schrijfster uit India. Ze is geboren in Bangalore, zoals het hoofdpersonage Shalini uit Het verre veld. Het verre veld is haar debuutroman, waarvoor ze de JCB Prize for Literature 2019 won. Haar eerdere werk verscheen in diverse tijdschriften, zoals Elle India, en online magazines. Vijay gaf eind 2019 toe dat ze betwijfelde of haar boek wel gepubliceerd zou worden in India vanwege het noemen van de politieke situatie in het land.

Het verre veld
Het verre veld
roman
Score 4.4 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Britt Somers
Geschreven door
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.