Samuel Bjørk – Sneeuwwit

Samenvatting
Twee 11-jarige jongetjes worden dood gevonden in het gras met een levenloze rode vos tussen hen in. Holger Munch wordt op de zaak gezet en vraagt de jonge maar zeer talentvolle Mia Krüger (die nog op de politieacademie zit) om hem te helpen bij deze zaak. Het is een spannende thriller dat je een aantal keer op het verkeerde been zet, met een zeer unieke schrijfstijl.
7

Een kunstwerk

Twee 11-jarige jongetjes worden dood gevonden in het gras met een levenloze rode vos tussen hen in. De ene jongen is helemaal naakt en ligt op zijn rug terwijl de andere nog een onderbroek aanheeft en op zijn buik is neergelegd. Het ziet eruit als een kunstwerk en doet denken aan een onopgeloste dubbele moord die een aantal jaar eerder in Zweden heeft plaatsgevonden. Holger Munch wordt op de zaak gezet en vraagt de jonge maar zeer talentvolle Mia Krüger (die nog op de politieacademie zit) om hem te helpen bij deze zaak. Mia maakt connecties die de beste rechercheurs nog over het hoofd zien. Dit is het begin van hun opmerkelijke samenwerking en de eerste stap naar het opsporen van de seriemoordenaar.

Een oude rot en jonge student

De hoofdpersonages in Sneeuwwit zijn Holger Munch en Mia Krüger, bekende voor lezers die Ik reis alleen (of een vervolg hierop) hebben gelezen. Sneeuwwit is een prequel van die serie. De personages zijn dan ook een heel stuk jonger dan in die boeken. Je leert het achtergrond verhaal van Holger en Mia kennen.

Holger Munch is een oude rot in het vak. Hij werkt al jaren bij de politie en heeft zijn eigen team van specialisten. Een docent van de politieacademie laat hem weten dat hij een bijzonder getalenteerde leerling heeft, die hij graag aan hem wil voorstellen. Dit blijkt Mia Krüger te zijn die direct een goede indruk wekt door connecties te zien die hij en zijn team over het hoofd zagen.

Moeilijke start

In het begin is het best lastig om in het verhaal te komen. Het wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Die van Holger Munch en Mia Krüger, maar ook vanuit andere personages. De connectie van deze personages met het verhaal is onbekend, waardoor je als lezer je afvraagt waarom je over hen moet lezen. Pas tegen het einde van het boek wordt hun rol kenbaar gemaakt. Dit maakt het moeilijker om het verhaal te begrijpen en lekker door te kunnen lezen. Gelukkig was dit na zo’n 65 bladzijdes niet meer het geval omdat je de hoofdpersonages dan al een beetje hebt leren kennen. Als je eerst de driedelige serie over Munch en Krüger hebt gelezen, dan zal je hier geen last van hebben.

Unieke schrijfstijl

De schrijfstijl van Sneeuwwit is erg opmerkelijk. Sommige hoofdstukken of passages bestaan namelijk niet uit volzinnen gecombineerd met dialoog, maar zijn woorden of hele korte zinnen achter elkaar. Op iedere regel staan maar een paar woorden gedrukt. Ook staat sommige tekst in cursief. Dit kan zijn omdat het een gedachte is, om het wat meer nadruk te geven, maar ook als iets gezegd wordt. Er worden dan geen aanhalingstekens gebruikt zoals in de rest van het boek wat erg verwarrend kan zijn en minder lekker leest. Ook het uitlichten van bijrollen door ze een eigen vertelperspectief te geven, is iets wat niet veel andere auteurs doen en uniek is aan zijn werk.

Het boek is daarentegen wel heel spannend, zeker als je meer richting het einde gaat. Er zit nog een typische horrorfilmscène in waarbij je je echt afvraagt wat dat personage zich bezield. Het is geen mega realistische scène, maar toch zal je met samengeknepen billen dat stukje moeten lezen. In het verhaal word je een aantal keer op het verkeerde spoor gezet; de daadwerkelijke dader is behoorlijk onverwacht. Aan het einde zijn nog veel onbeantwoorde vragen over. Zo blijft bijvoorbeeld het motief van de moordenaar onbekend. Dat is jammer, want deze informatie is fijn om te hebben voor de afronding van het verhaal.

Van rockster naar bestseller auteur

Samuel Bjørk is het pseudoniem van Frode Sander Øien. Hij is zijn carrière gestart op de planken. Hij stond op het toneel en wilde graag acteur worden. Zijn eerste toneelstuk schreef hij op 21-jarige leeftijd. Daarna volgde er nog een stuk of vier/vijf. Toen is hij overgestapt naar het schrijven van muziek, waarmee hij enorme successen behaalde. Samen met zijn rockband ging hij regelmatig op tournee en bracht hij zes albums uit. Eerder schreef hij al twee literaire boeken, maar deze werden niet goed verkocht. Pas toen hij een advertentie zag voor een best crime novel schrijfwedstrijd is hij zich in thrillers gaan verdiepen. Hij dacht dat het niet zo moeilijk kon zijn, las het begin van een aantal thrillers in de bibliotheek en begon aan zijn eigen boek nadat hij op een dag wakker werd met het idee in zijn hoofd. Het werd een enorm succes en het begin van zijn carrière als auteur.

Munch & Kruger 4 - Sneeuwwit
Munch & Kruger 4 - Sneeuwwit
Score 3.9 van 5 sterren.
€22,99€13,50
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.