Anthony McCarten – Deadline

Summary
Tien kandidaten krijgen 2 uur de tijd om te verdwijnen, als het ze lukt om een maand lang uit handen van CIA te blijven worden ze beloond met 3 miljoen Dollar. Tijdens deze test wordt nieuwe spionagesoftware getest. Als het ze lukt alle kandidaten op te pakken kan de toekomst drastisch veranderen. Het verhaal mist wat urgentie waardoor de spanning wegblijft, maar het kat en muis spel is interessant om te volgen. Zeker met alle geheimen die gaandeweg bloot gelegd worden.
6.5

Een techgenie heeft spionagesoftware ontwikkeld waarmee iedereen overal ter wereld, op ieder moment van de dag kan worden gevonden. Om te bewijzen hoe goed de software werkt wordt er een wedstrijd uitgezet. Tien zorgvuldig uitgekozen kandidaten, bestaande uit vijf ervaringsdeskundigen en vijf doodnormale burgers, krijgen twee uur de tijd om zichzelf voor te bereiden. Na die twee uur moeten ze voor dertig dagen uit de handen van de CIA blijven. Worden ze gevonden? Dan hebben ze verloren. Lukt het ze om een maand lang onontdekt te blijven, dan winnen ze 3 miljoen Dollar. Laat de jacht beginnen!

Beste mevrouw Day,
Gefeliciteerd! U bent geselecteerd als een van de tien deelnemers aan de Going Zero Bètatest van het Fusion Initiative, een partnerschap tussen WorldShare en de Amerikaanse regering.
Volgens de instructies begint de Going Zero Bètatest op 1 mei om 12:00 uur ’s middags. Op dat moment ontvangen u en negen andere willekeurig geselecteerde deelnemers een bericht op het telefoonnummer van uw aanvraag met de boodschap ‘Go Zero!’
Diezelfde dag om 14:00 uur worden uw naam, foto en adres verstrekt aan de gezamenlijke taskforce van het Fusion Initiative in Fusion Central in Washington, DC.
Gedurende de testperiode staat het u vrij alle stappen de ondernemen die u nodig acht – mits in overeenstemming met de wetten van de Verenigde Staten – om te voorkomen dat u wordt aangehouden door het arrestatieteam dat Fusion Central heeft uitgezonden om u op te sporen. Alle deelnemers aan de Going Zero Bètatest die op 31 mei om 12:00 uur nog niet zijn aangehouden, ontvangen een belastingvrije beloning van drie miljoen dollar ($3.000.000).
Wij danken u voor uw patriottische inzet en voor uw belangrijke bijdrage aan de veiligheid van uw land.

Anthony McCarten - Deadline

Wolf in schaapskleren

Kaitlyn Day is het beste te omschrijven als een suffe bibliothecaresse. Haar enige hobby is het lezen van heel veel boeken. Naast de mensen die ze ontmoet in de bibliotheek heeft ze ook geen bijzonder sociaal leven. Kan het lezen van spionageboeken je voorbereiden op het uit handen blijven van een arrestatieteam, dat over de meest geavanceerde technologische ontwikkelingen beschikt? Volgens Kaitlyn wel. Het is al snel duidelijk dat deze vrouw ontzettend intelligent is en weet wat ze doet. In het begin van de Go Zero periode is ze de taskforce al te slim af en blijkt ze enorm onderschat te worden.

Cy Baxter is oprichter van WorldShare. Daarnaast is hij het techgenie die de spionagesoftware heeft ontwikkeld, die tijdens deze Going Zero Bètatest op de proef wordt gesteld. Het is voor hem ontzettend belangrijk dat de test slaagt en ze alle tien de kandidaten binnen de dertig dagen vinden. Er staat namelijk meer dan alleen zijn reputatie op het spel. Als het ze lukt iedereen binnen de tijd op te sporen, ontvangen ze van de Amerikaanse overheid een extreem grote investering in zijn bedrijf wat de toekomst kan veranderen.

Wat deze personages gemeen hebben? Beide hebben een dubbele agenda en verbergen meer dan je in eerste instantie zou denken.
Anthony McCarten - Deadline

Geen urgentie

Wat een thriller doorgaans spannend maakt is de urgentie in het verhaal. De dader moet nú gevangen worden anders vallen er meer slachtoffers en is de schade niet meer te overzien. Zo’n urgentie mist in dit verhaal waardoor het niet heel spannend is. De test duurt 30 dagen waardoor beide partijen (de taskforce en de deelnemers) allebei nog tijd genoeg hebben om te ontsnappen of gevonden te worden. Er ontbreekt een gevoel van ‘nu of nooit.’ Dat wordt ook erg duidelijk wanneer het arrestatieteam in het begin van de test Kaitlyn Day op het spoor komt, maar ze weet te ontsnappen. Cy Baxter haalt gewoonweg zijn schouders op, ervan uitgaande dat er nog meer dan genoeg kansen zullen komen om de bibliothecaresse op te pakken.

Halverwege het boek Deadline zit er opeens een enorme plottwist. Echter is deze in het begin alleen maar verwarrend in plaats van goed uitgedacht. Het duurt even voordat de nieuwe feiten doordringen en alles op zijn plaats valt. Richting het einde komen er meer geheimen naar boven, waardoor het spannend wordt. Met nog maar een paar uur te gaan totdat de test is afgelopen blijkt de inzet veel hoger te zijn dan 3 miljoen Dollar. Op dat moment is het dan ook erg moeilijk om het boek weg te leggen.

Deadline zet je aan het denken over je eigen veiligheid. Ondanks dat sommige aspecten meer richting sciencefiction gaan, komen ze wel in de buurt van de waarheid. Het is al algemeen bekend dat alles wat je online doet achterhaald kan worden. Maar je wordt wel even met de neus op de feiten gedrukt als blijkt dat de overheid iedere stap die jij zet kan volgen. Letterlijk.

Deadline zal niet het meest spannende boek zijn wat je ooit zal oppakken, maar het kat en muis spel is interessant om te volgen. Zeker met alle geheimen die gaandeweg bloot gelegd worden.

Deadline
Deadline
Score 0.0 van 5 sterren.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.