Jane Harper – Verstoten

Summary
Verstoten gaat over een vrouw, Kim Gillespie, die van het een op het andere moment verdwijnt en haar pasgeboren dochtertje alleen achter laat midden op een festival in Marralee, Australië. Kim verdwijnt spoorloos en niemand weet wat er met haar is gebeurd of waar ze is gebleven. In dit boek krijg je een inkijk in het leven van Kim haar sociale contacten. Wie waren haar vrienden, en wie beweren dat te zijn maar kennen haar eigenlijk helemaal niet? Door een afwisseling tussen heden en verleden gedurende het boek kom je te weten waarom de hoofdpersonen keuzes hebben gemaakt. De vraag is alleen, waren alle keuzes de juiste?
7.5

De baby sliep toen ze werd ontdekt

Direct bij de proloog val je midden in het verhaal. Een baby van net zes weken oud wordt alleen in haar kinderwagen in de hoek van een festival aangetroffen, maar iedereen is al lang naar huis en de hekken zijn gesloten. De kleine Zoe Gillespie is de dochter van Kim, naar wie ondertussen een zoekactie is gestart. Welke moeder laat haar baby alleen achter om spoorloos te verdwijnen? Hier moet meer aan de hand zijn.

‘’Hoe heeft het zo ver kunnen komen?’’

Aanwijzingen en verhoren

Een jaar later is er nog steeds geen spoor van Kim. Iedereen heeft zijn ideeën en speculaties. Kim, 39 jaar oud, moeder van twee dochters, goede baan, leuke echtgenoot: ze heeft het allemaal zou je zeggen. Mogelijke depressies, gebeurtenissen van twintig jaar geleden, angsten waar een kersverse moeder mee kan lopen: het volledige verleden van Kim wordt overhoop gehaald. Heeft Kim dit überhaupt zelf gepland? Of is er iets vreselijks met haar gebeurd? In het waterreservoir naast het festival wordt een schoen van Kim gevonden. Hierdoor neigt iedereen naar een actie die Kim zelf heeft uitgevoerd. Maar waarom zou ze zoiets doen? De meeste dorpsbewoners en zelfs de politie laten de zaak inmiddels rusten door gebrek aan informatie. De beste vrienden, familie en vooral haar dochter Zara geven niet op.

‘’Wat heb ik gezien? Wat heb ik over het hoofd gezien?‘’

Na haar vermissing komt iedereen samen op het festival om aanwijzingen en informatie te vergaren. Van getuigenoproepen tot toespraken en folders uitdelen. Vooral Kim haar dochter Zara kan de zaak niet laten rusten. Haar moeder zou haar nooit alleen achterlaten, dat weet ze gewoon. Ondanks dat haar moeder een heel stuk bij haar vandaan woonde met haar man Rohan en nieuwe dochter Zoe, terwijl Zara bij haar vader Charlie woont, zou Kim haar nooit op deze manier achterlaten. Zara laat deze zaak niet los, er móét iets gebeurd zijn met haar moeder. De informatie en de tijdlijn kloppen simpelweg niet. Maar wie kan en wil de familie meer informatie geven?

Toeval bestaat niet

Het verhaal is geschreven in de derde persoon. Je volgt voornamelijk het verhaal van Aaron Falk. Aaron is een vriend van de familie Raco. Aaron Falk en Greg Raco zijn beiden (oud-)politieagenten. Hierdoor kijken ze met een andere oog naar de zaak, maar zelfs ervaren politieagenten kunnen last hebben van een tunnelvisie. Aaron komt voor de zoon van Greg naar Marralee. Tijdens zijn verblijf maakt hij connecties met nieuwe inwoners en rakelt hij oude banden op met kennissen van vroeger. Aaron leert steeds meer over de twijfelachtige omstandigheden rondom en tijdens Kim haar verdwijning. Als er zoveel mensen op een festival aanwezig zijn, hoe kan niemand Kim dan hebben zien vertrekken? Tegelijkertijd raakt hij verzeild in een cold-case van zes jaar geleden. De zaak van Dean Tozer, een man die op een vroege ochtend tijdens het uitlaten van zijn hond geschept wordt door een auto en in het waterreservoir terecht komt. De dader is nooit gevonden. Hetzelfde reservoir waarin Kim lijkt te zijn verdwenen. Wat hebben de zaken van Dean en Kim nog meer gemeen? Toeval kan bijna niet bestaan in een dorpje zo klein als Marralee.

‘’Al gestorven voor ze echt gestorven was’’

Wanneer heb jij Kim voor het laatst gesproken?

Langzaam denkt iedereen nog eens terug. Hoelang heb ik Kim eigenlijk niet gesproken? Wanneer heeft ze voor het laatst gebeld, of kwam ze op de koffie? Voorzichtig realiseert iedereen zich dat Kim zich steeds minder liet zien of horen. Was er dan toch iets met haar aan de hand? Waarom heeft er niemand iets opgemerkt? Iedereen zit met dezelfde vragen, maar niemand heeft een antwoord. Aaron heeft door dat er iets niet klopt, niet iedereen vertelt te waarheid. Echter neemt iedereen het voor elkaar op. Zoiets zou hij of zij nooit doen, toch? In een klein stadje zijn er veel geheimen, maar blijft er niets voor altijd verborgen. Ondanks dat iedereen elkaar de hand boven het hoofd lijkt te houden, komen er voorzichtig scheuren in het blinde vertrouwen. Een voor een laten de bewoners steeds meer informatie los over het verleden.

‘’Denk terug. Er waren aanwijzingen. Maar hoe zagen die eruit?’’

Iets teveel diepte

Verstoten zoomt in op verschillende verhalen van personen die iets voor Kim hebben betekend. Zowel in het heden als het verleden. Heden en verleden lopen in het boek soms wat spontaan door elkaar heen, hierdoor kun je soms verward raken over de tijdlijn. Ondanks dat de verhalen en spin-offs een gevoel van diepte in de personages geven is misschien niet alle bij-informatie nodig voor het verhaal. Het begin van het verhaal is wat langdradig, de inleiding is wat lang. Hierdoor kun je wat moeite hebben om in het boek te komen, maar eenmaal een paar hoofdstukken onderweg wordt het steeds lastiger het boek weg te leggen. Vooral het einde is erg spannend, een echte plottwist.

Over de auteur

Jane Harper is een Australische auteur. Ze schrijft voornamelijk misdaadromans, Verstoten is haar vijfde boek. De boeken van Jane zijn los van elkaar te lezen, maar sommige horen wel bij een serie. The Dry/De Droogte en Force of Nature/Wildernis zijn eveneens geschreven vanuit hoofdpersonage Aaron Falk (politieagent), Verstoten is hier het derde deel in. Jane heeft meerdere prijzen gewonnen met haar boeken, een van haar boeken (The Dry/De Droogte) is zelfs verfilmd. Verstoten is uitgegeven door uitgeverij AW Bruna en valt onder het genre Literaire Thriller. Verstoten is vertaald vanuit het Engels, de originele naam is: Exiles

Written by
In haar vrije tijd is Marcella vaak online te vinden op de PC, Playstation of Nintendo Switch. Ook leest ze graag, of kijkt een serie of film met haar kat op de bank.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.