Recensie: Eva García Sáenz de Urturi – De heren van de tijd

Summary
Het verhaal is af; met De heren van de tijd is de trilogie over Unai López de Ayala en de absurde gebeurtenissen in Vitora afgerond. Uiteraard komt ook in dit boek de nodige geschiedenis voorbij en worden er moorden gepleegd die verband houden met die historie. Het is dynamisch en afwisselend: wederom de perfecte mix van geschiedenis, cultuur, spanning en flinke plotwendingen. Ja, dit boek is net zo mysterieus als de cover doet lijken!
8

De witte stad met de zwarte gebeurtenissen

Eva García Sáenz de Urturi neemt ons nog verder mee in de geschiedenis van ‘de witte stad’. De allerlaatste keer gaan we naar Vitoria, Noord-Spanje, en deze keer worden er moorden gepleegd die gelinkt worden aan gebeurtenissen uit het jaar 1192. Opnieuw krijgt inspecteur Unai López de Ayala hiermee te maken, die we al kennen van de twee vorige thrillers van Sáenz de Urturi. De moorden zijn gepleegd zoals beschreven in het boek De heren van de tijd, dat dat jaar is uitgebracht en razend populair is. De schrijver is onbekend, het boek is uitgegeven onder het pseudoniem Diego Veilaz. Zijn boek gaat over graaf Diago Vela, die thuis zijn voormalige verloofde aantreft als vrouw van zijn broer. In die tijd werden bepaalde dingen op een gruwelijke manier bestraft, en je raadt het al: zoals in de eerdere boeken van Sáenz de Urturi worden er nu ook weer mensen gemarteld en vermoord zoals al die jaren terug in de geschiedenis, én zoals benoemd in de bestseller van Veilaz. Unai krijgt dus weer te maken met duizelingwekkende zaken, om tot een slot te komen waar zijn bloedeigen familie ook nog in betrokken blijkt te zijn. Maar hoe ga je een moordenaar vinden als je niet eens weet wie de schrijver is van de roman die de moordenaar inspireert?

Afwisselende verhaallijnen

In De heren van de tijd komen meer verhaallijnen voor dan in de vorige boeken met Unai López de Ayala. Soms kan dat misschien verwarrend zijn, wellicht is het even wennen, maar het houdt het verhaal dynamisch. Geleidelijk wordt het heden en de periode in 1192 naast elkaar gevolgd. De jaartallen worden daarbij gelukkig aangegeven. Ook in dit boek komen bekende personages weer voor, zoals Unai’s collega Estíbaliz en Alba Díaz de Salvatierra, de commissaris bij de politie. Door ook de nevenpersonages persoonlijk aan bod te laten komen, kun je je als lezer nog meer visualiseren hoe dit verhaal gaat en hoe iedereen in elkaar steekt.

Ik zou deze geschiedenis kunnen beginnen met de verwarrende vondst van het lichaam van een van de rijkste mannen van het land, de eigenaar van een groot lowcostmode-imperium, vergiftigd met cantharide – de legendarische middeleeuwse viagra – in het Palacio de Villa Suso. Dat doe ik niet.

Het boek begint met bovenstaande quote: een cliffhanger die de nodige uitleg vereist om te kunnen begrijpen – de spanningsboog spant zich direct.

Doordrenkt met historie

En uiteraard ook weer in dit boek worden allerlei historische feitjes genoemd, uitgelegd en verwerkt in het verhaal. Door die informatie, maar ook de spanning van de moordzaken en soms erg wrede gebeurtenissen (denk daarbij aan bijvoorbeeld ingemetselde zusjes) blijft ook dit boek weer boeien tot het einde. Eva García Sáenz de Urturi heeft wéér geschiedenis, lokale cultuur en échte spanning prima weten te mixen. Overigens is het niet per se nodig om De stilte van de witte stad en De riten van het water gelezen te hebben voordat je aan De heren van de tijd begint, maar het maakt het boek wellicht wel een tikkeltje overzichtelijker.

De toren van Nograro, een plek waar Unai uitkomt na zijn eerste onderzoek.

Afgerond einde

De heren van de tijd is het laatste deel van de trilogie over Unai en Vitoria. Zoals zojuist aangegeven is het weer een uiterst spannende geschiedenisles om te verslinden, maar als lezer verwacht je wellicht wat extra’s omdat dit het laatste deel in de trilogie is. Wel, alle vragen waarmee je wellicht nog zat over personages worden beantwoord. De personages worden dus fijn uitgediept en beschreven en in dit laatste deel worden hun verhaallijnen ook mooi afgerond – nadat er eerst nog een paar flinke plottwisten voorbij zijn gekomen.

Razend succes

Inmiddels zijn er al meer dan een miljoen exemplaren verkocht van Sáenz de Urturi’s eerste thriller in deze reeks, De stilte van de witte stad. Dat boek is ook al verflimd door Netflix. Mocht je dus nog niet klaar zijn met Unai, Estí en Alba, dan kun je nog aan de films beginnen. Eva García Sáenz de Urturi was eigenlijk oorspronkelijk geen schrijfster: ze heeft gestudeerd voor optometrist. Voor meer informatie over haar, lees eens de artikelen op Play Watch Read over de vorige boeken van Eva Garcia: De stilte van de witte stad en De riten van het water.

De heren van de tijd
De heren van de tijd
Score 4.5 van 5 sterren.
€20,99€10,90
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.