René Appel – Waarom niet

Summary
Waarom niet gaat over wat de impact van een gebeurtenis kan doen met een persoon én diens omgeving. In dit geval over een jonge vrouw die verkracht wordt. Het is een verhaal dat zijn tijd neemt om op je in te werken. De ene lezer kan dit als langdradig ervaren en de andere kan genieten van de impact die het verhaal kan hebben. Waarom niet wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. In één hoofdstuk kan er plotseling van perspectief gewisseld worden. Het is niet altijd even duidelijk waar het ene perspectief begint en het andere eindigt. De personages worden tot leven gewekt met hun eigen gedachten, emoties, twijfels en (on)zekerheden.
7

Bizar is het eigenlijk, dat één moment – soms maar een nanoseconde – je hele leven radicaal kan veranderen. Je leven wordt, met een knip van iemands vingers, zo ineens op zijn kop gezet. Als bij toverslag is het anders, ten goede of ten slechte. Alles wat nodig is, is één (ondoordachte) beslissing: Ach, Waarom niet.

Als Tara Ellink haar eenendertigste verjaardag met een aantal vrienden in een café viert, raakt ze in contact met ene Ron. Na een gezellige avond, met heel wat wijn, brengt Ron haar thuis. Ondanks dat Tara zo haar bedenkingen heeft, haar man is immers op voetbalweekend, weet Ron zich naar binnen te praten. ‘Waarom niet’, zegt Ron nog, voordat hij de deur achter hen sluit.

Dit besluit heeft rampzalige gevolgen voor Tara en leiden er uiteindelijk toe dat ze instort, van haar man en familie verwijdert raakt en dat er een bloederige moord wordt gepleegd. Maar wie ontpopt zich als moordenaar en wie wordt het slachtoffer?

Het is warm, te warm, zeker in deze benauwde ruimte, waar een penetrant mengsel hangt van de geur – of liever de stank – van verschaald bier, urine, poep en bleekwater, die niet meer apart te herkennen zijn, en waar af en toe een vleug deodorant of parfum doorheen lijkt te waaien.

Het komt te paard en gaat te voet

René Appel heeft al meerdere fantastische boeken op zijn naam staan met actuele onderwerpen, waarin hij een conflict centraal stelt. In het geval van Waarom niet gaat het over seksueel grensoverschrijdend gedrag, een jonge vrouw wordt verkracht. In haar eigen appartement notabene. Het verhaal gaat over wat de impact van zo’n gebeurtenis kan hebben op iemand als persoon én diens omgeving. Wat volgt is een psychologisch sterk verhaal, dat vakkundig in elkaar is gezet. Het is een verhaal dat zijn tijd neemt om op je in te kunnen werken. De ene lezer kan het daardoor wat langdradig vinden, maar een ander zal kunnen genieten van de psychologische impact dat Waarom niet bij hen teweeg zal brengen. Een gebeurtenis kan zo voorbij zijn, maar de nasleep lang.

Bezint eer ge begint

Het verhaal van Waarom niet is uit verschillende perspectieven geschreven, denk aan: Tara, David (Tara haar man), Babs (Tara haar beste vriendin) en zelfs de onbekende Ron. Dit zorgt ervoor dat je als lezer meer inzicht krijgt in wat iemand beweegt een bepaalde keuze te maken of wat er in iemand om kan gaan qua emoties en gedachten. Zo krijg je te lezen dat een gebeurtenis door iedereen anders kan worden ervaren. Zo is er bijvoorbeeld soms een discrepantie te lezen in wat iemand als berichtje verstuurd en wat de ander ontvangt.

In één hoofdstuk kan er plotseling meerdere keren van perspectief geschoven worden. Het is niet altijd even duidelijk wanneer het ene perspectief eindigt en het volgende begint. Dit kan ervoor zorgen dat je als lezer soms een aantal regels opnieuw zal moeten lezen, omdat je dan ineens doorkrijgt dat er van perspectief is geschoven. Na verloop van tijd zal je hier meer aangewend raken.

René Appel - Waarom niet

Kleine oorzaken, grote gevolgen

René Appel heeft het talent om meerzijdige complexe personages uitmuntend vorm te geven. Zij worden tot leven gewekt met hun eigen twijfels, (on)zekerheden en emoties. Dit maakt hen tot doodgewone mensen. Én soms komen doodgewone mensen tot verschrikkelijke (ondoordachte) daden. Dan kom je tot de conclusie dat een onbeduidende gebeurtenis kan leiden tot een uitzonderlijk incident.

Op til zijn

Waarom niet is een sterk in elkaar gezette psychologische thriller, dat zijn tijd neemt om op je als lezer in te werken. De ene lezer kan het daardoor als wat langdradig ervaren, terwijl de ander geniet van de impact die het verhaal op hen zal hebben. Dit lees je in de verschillende perspectieven waarin het verhaal van Waarom niet verteld wordt. Echter is het niet altijd even duidelijk waar het ene perspectief eindigt en het andere begint. Hierdoor zal je in het begin af en toe even teruglezen, als je ineens doorkrijgt dat deze is verschoven. De kunst om personages tot leven te wekken, heeft René Appel goed onder de knie. Elk personage heeft zijn of haar eigen twijfels, emoties, zekerheden en onzekerheden. Waarom niet is dan ook echt een boek dat je aan zal grijpen.

Ben je benieuwd naar wat René Appel zelf zei over zijn boek Waarom niet? Lees dan ons interview waarin 10 vragen aan hem gesteld worden.

 

Waarom niet
Waarom niet
Score 0.0 van 5 sterren.
€12,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.